Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hagebenk

Om du har lyst til å bygge din egen hagebenk, finnes det utallige muligheter du kan gjøre det på. På disse sidene kan du finne inspirasjon og få byggeveiledinger, slik at du selv kan bygge din egen hagebenk.

Hagebenk

Hagebenken er et klassisk møbel som finnes i mange hager. Hvis du ikke har en allerede, kan du enkelt bygge en hagebenk selv. Det er opplagt å bygge en hagebenk i tre, men du kan for eksempel også støpe en hagebenk i betong eller kombinere de to materialene, med bein som er støpt i betong og et sete laget av tre. Du trenger bare å finne ut av hvilken type hagebenk du har lyst til å bygge selv. Uansett hvilken type du velger, vil du garantert spare penger ved å bygge benken selv.

En hagebenk i tre

Tre er enkelt å ha med å gjøre. Du kan enkelt sage det til, og det bygges helt enkelt med skruer. Bygger du en hjemmelaget hagebenk av tre, må du være oppmerksom på at hagebenken holder lenger om du behandler treet med enten olje eller trebeskyttelse. Da holder den seg bedre ute i tøft vær med sol, regn, vind og kulde. Det finnes en lang rekke produkter spesielt egnet til hagemøbler. Velg et som passer til den tresorten du har bygget hagebenken din i.

En hjemmelaget hagebenk rundt et tre

Fordi tre er enkelt å tilpasse, kan du også fint bygge en hagebenk for eksempel rundt et tre, slik at du har en hyggelig plass i skyggen og skaper et ekstra rom i hagen din. Hvis du har lyst til å lage en hjemmelaget hagebenk rundt et tre, kan du se hvordan du kan bygge en slik her:

Se byggeveiledning: Bygg en benk rundt et tre

Støp hagebenken i betong

En hagebenk kan også støpes i betong, hvis du heller liker det. Fordelen med en hagebenk i betong, er at den tåler å stå ute i skiftende vær bedre enn det benken i tre gjør. Hvis du skal bygge en hagebenk i betong, må du dog først bygge en støpeform som har den størrelsen som benken din skal ha. Det tar også et par uker før betongen er blitt herdet helt, så om du vil bygge benken din i betong vil det ta litt lenger tid. Til gjengjeld får du en superflott benk som har en lang holdbarhet. Og den trenger heller ikke å være grå. Hvis du blander inn farge i betongen, kan hagebenken for eksempel få en flott svart farge. Overflaten blir ekstra flott hvis du behandler den med bivoks, som gir deg en lekker blank overflate.

Vil du støpe en rå hagebenk i betong? Se byggeveiledningen her, hvor vi støper en betongbenk.

Hagebenk i tre og betong

Du kan også kombinere de to materialene – tre og betong - og for eksempel lage en benk hvor beina er av betong og setet er av tre. Betongbein har den fordelen at de enkelt kan tåle å stå på bakken, der det kan trenge opp fukt, uten å ta skade – noe du kan risikere med en hagebenk i tre. Et sete av tre til benken har den fordelen at det føles “lunt” å sitte på, mens med betong kan det føles litt kjøligere.

Du kan enkelt tilføre hagebenken din et eksklusivt utseende ved å lage setet i edeltre som for eksempel mahogni eller teak. Disse tresortene har et naturlig høyt oljeinnhold som gjør at de fint tåler å stå ute.

Her kan du se hvordan du kan kombinere tre og betong: Bygg luksusbenk i tre og betong. Se byggeveiledningen her.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake