Heng køyen der du vil

Bygg et smart stativ til hengekøyen, og få glede av den uansett om du vil ha sol eller skygge. Åtte bord og en håndfull bolter, så er du klar for en behagelig lur.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Når sommeren er kommet, er det ikke mye som slår en liten hvil i en hengekøye som er spent ut mellom to trær. Men hvis du ikke har to sterke trær i passe avstand, eller du gjerne vil ha muligheten til å flytte hengekøyen etter sol og skygge – kan du på en dags tid bygge et flott hengekøyestativ av terrassebord. Stativet står stabilt og kan lett tas fra hverandre, hvis du vil sette det bort en stund.

Vi lager stativet av hardt, tropisk tre. Men du kan også lage det av trykkimpregnerte bord. Velg da 25-30 mm tykke bord, av hensyn til styrken. Tropisk tre er dyrere, men det har en flott, varm glød. Du kan også bruke 19 mm bord, fordi de er sterkere enn trykkimpregnerte bord.

Stativet passer til en hengekøye på 350 cm, men du kan tilpasse bunnstykkene, hvis hengekøyen er lengre eller kortere. Husk at en ny hengekøye vil gi seg. Beregn derfor 10 cm ekstra i hver ende, og skjøt med en taustump til hengekøyen har gitt seg.

LES OGSÅ: Bygg en flott utedusj

Veiledning

01
Tilpassing 5 Trinn

Begynn med å kappe alle bordene i riktig lengde, samt å avrunde endene på de fire skråstiverne. Gå videre med bunnstykkene og tverrstiverne, som settes sammen med en hakk-i-hakk-sammenføyning. Merk deg at bunnstykkene skal ha en vinkel på 22,5 grader, slik at skråstiverne kommer til å møtes i toppen. Dette krever litt nøyaktighet når du merker opp og sager ut til sammenføyningen.

Når bordene er ferdig kappet, skal du merke opp og bore alle hullene i skråstiverne og bunnstykkene. Deretter mangler du bare trebeskyttelsen, før du er klar til å sette sammen stativet.

1

Start med de fire skråstiverne (B). Tegn en sirkel med radius på 7 cm i den ene enden, og sag ut buen med en stikksag. Bor et 8 mm hull til en bolt i sentrum, og gjenta med de andre skråstiverne.

2

Sag skråstiverne på langs. Begynn 25 cm inn fra den avrundede enden, og sag bordet på skrå, slik at det bare er 6 cm bredt i den andre enden. Avrund også her med en bue, der radiusen er 3 cm.

3

Fortsett med bunnstykkene (A). Lag et hjelpebord i en vinkel på 22,5˚, og spenn fast et bunnbord (A) på det. Legg deretter to bordstumper oppå hverandre, og strek opp der du skal sage et 3 cm dypt hakk til tverrstiverne (C).

4

Sett tverrstiveren (C) inn i hakket, og tegn opp der du skal sage et tilsvarende hakk i det. Strek opp rundt hele og på begge sider, slik at du har en markering å sage det skrå hakket etter. Hakket skal være 6 cm fra enden.

5

Gi alle delene trebeskyttelse. Uansett om du har valgt de dyre terrassebordene, eller vanlige trykkimpregnerte bord, skal du gi dem trebeskyttelse. Da tåler de å stå ute i sol og regn hele sommeren.

02
Sammensetting 2 Trinn

Alle sammenføyninger ordnes av bolter med tilhørende spennskiver og muttere. Vi bruker rustfrie bolter og muttere. Da er vi sikre på å kunne ta fra hverandre stativet igjen når det blir vinter.

Skråstiverne kommer ikke til å klappe sammen når du legger deg i hengekøyen. Det forhindrer vi nemlig med bardunstrammere i hver side. Når de er på plass, er konstruksjonen sterk og stabil nok til å kunne bære deg.

Heng opp køyen med karabinkroker på de øverste boltene.

1

Stativet holdes sammen med bardunstrammere i hjørnene, og bolter med muttere og spennskiver i bunn og topp. Sett stativet løst sammen først, og spenn til alle bolter til slutt.

2

Heng opp hengekøyen. Kraftige karabinkroker, som griper rundt boltene i toppen av skråstiverne, holder køyen oppe. Nå kan du hente et teppe og en pute, og gjøre deg klar til en tupplur.

Materialer

19 x 140 mm tropiske terrassebord:
• 2 bunnstykker (A) à 200 cm
• 4 skråstivere (B) à 160 cm
• 2 tverrstivere (C) à 7 x 100 cm
• 4 avstandsklosser (D) à 7 x 7 cm

8 mm rustfrie bolter:
• 4 stk. (E) til bardunstrammere, à 40 mm
• 4 stk. (F) til bardunstrammere, à 70 mm
• 4 stk. (G) til bunnen, à 50 mm
• 2 stk. (H) til toppen, à 80 mm

Dessuten:
• 1 stk. hjelpebord
• 4 stk. bardunstrammere,
22-25 cm
• 22 stk. 8 mm rustfrie muttere
• 26 stk. rustfrie spennskiver, 25 mm med 8 mm hull
• Trebeskyttelse
• Karabinkroker

Tidsforbruk

Én dag, pluss tørketider.

Pris

Cirka 1000 kroner hvis du bruker tropiske terrassebord og rustfrie bolter. Med andre materialer, kan du lage det for halve prisen.

Vanskelighetsgrad

Et enkelt, lite prosjekt å starte hagesesongen med. Se på tegningen, merk nøye opp på bordene, og sag ut med en stikksag. Da blir det neppe enklere.

Tegning

Så enkelt er stativet satt sammen

Åtte bord og noen bolter er alt du trenger til stativet. To bunnstykker holdes sammen av tverrgående bord til en ramme. Opp fra rammen går det to bord i hver ende. De skal erstatte trærne, som du normalt ville hengt opp hengekøyen i. Det smarte er at du kan ta alt fra hverandre når det blir vinter.

Så enkelt er stativet satt sammen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemøbler