Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Putekasse i toppklasse

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Nå er det slutt på dårlig kvalitet og utettheter. Her er en hjemmelaget putekasse som holder.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.000 kroner
Hjemmelaget putekasse: Putekasse i toppklasse

Kassen kan fint være både bord og benk, samtidig som den brukes til oppbevaring.

Intro

Putekasser er praktiske, men de fleste holder ikke særlig lenge.

Dette er dessverre en erfaring mange av oss har gjort etter å ha kjøpt en av de utallige modellene av ferdige putekasser som er å få kjøpt. De er sjelden verken solide eller tette nok til at du kan la dem stå ute på terrassen året rundt, fulle av puter, leketøy eller hva du vil oppbevare.

Derfor har vi bestemt oss for å lage en hjemmelaget putekasse til terrassen. Den skal være solid, skapt for norsk vær og enkel å lage til en grei pris. Vel bekomme!

Veiledning

Klargjør delene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Vi begynner med å skjære til alle delene. Det gjør at vi ender opp med et ganske enkelt byggesett, som er lett å jobbe med. Under sagingen kan vi gjøre en prøvesammensetting av noen av delene, og rette opp hvis det er blitt skjevheter.

Stolpene (A) skal ha et par snitt. Det går raskest og er enklest å styre hvis du lager disse snittene før stolpene kappes til i lengden. En sirkelsag med parallellanlegg (se trinn 1) fungerer bra. Har du en bordsirkelsag, kan du bruke den.

Spar på de listene du får saget løs fra stolpene, og del dem langs langsiden med sirkelsagen. De skal brukes som støtte lister til bunnen senere.

Hjemmelaget putekasse: Begynn med å skjære ut til hjørnestolpene (A) med en sirkelsag. 1

Begynn med å skjære ut til hjørnestolpene (A) med en sirkelsag. Skjær 5 centimeter inn fra to sider, og 3 centimeter inn fra de to andre sidene. Strimlene som skjæres av, deler vi på langs og bruker som støttelister (D) til bunnen.

Hjemmelaget putekasse: Kapp til stolpene (A) i lengden. 2

Kapp til stolpene (A) i lengden. Til et prosjekt som dette, med flere deler i samme lengde, er det en stor fordel med en kappsag med endestopp. En håndsag kan også brukes, men da må du være nøye med å få skåret nøyaktig og vinkelrett.

Hjemmelaget putekasse: Forbor til skruene i bordene med et 3,5 mm bor når stolpene (A) og bordene (B og C) er kappet til. 3

Forbor til skruene i bordene med et 3,5 mm bor når stolpene (A) og bordene (B og C) er kappet til. Du skal bore cirka 3 cm inn på bordet. Mål opp på et av de korte bordene, og bruk det som mal ved å holde det oppå de øvrige.

Hjemmelaget putekasse: Så skal det males. 4

Så skal det males. Når alt treverket er kappet til, er det en god idé å gi alt en runde med grunning og trebeskyttelse. Du kan også vente til putekassen er satt sammen, men da blir malejobben litt vanskeligere og ikke like grundig.

Kassen monteres

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå er det egentlig bare et byggesett du står igjen med, hvis du har gjort som vi, og fått bunnen og lokket ferdig tilskåret i byggvarehuset og sinkplaten tilpas set hos en blikkenslager.

Begynn med å sette sammen gavlene, med stolpene (A) og de korte bordene (C).

Sett bare én skrue i hver skjøt. Da kan du senere justere gavlene i vinkel før du skrur dem helt fast. Det er en god idé å kryssmåle: de diagonale målene på rammen (hjørne til hjørne) skal være like. Sørg for å bruke skruer til utendørs bruk. Rustfrie A4-skruer tåler garantert det harde livet utendørs.

Hjemmelaget putekasse: Gavlene settes sammen når malingen er tørr. 1

Gavlene settes sammen når malingen er tørr. Legg stolpene (A) på et plant underlag, og skru fast det øverste bordet (C) med én skrue. Skru deretter nederste bord (C) 11 centimeter fra bunnen. Bruk kun én skrue i hvert bord foreløpig.

Hjemmelaget putekasse: Plasser de øvrige bordene (C), og rett inn etter øyemål. 2

Plasser de øvrige bordene (C), og rett inn etter øyemål. Terrasse bord er fint høvlet, men kan variere litt i bredden. Derfor er du, med så få bord som her, best tjent med å fordele luften etter øyemål.

Hjemmelaget putekasse: Sjekk at alt er i vinkel. 3

Sjekk at alt er i vinkel. Legg opp en tømrervinkel, og slå forsiktig til gavlen med en treklubbe, eller legg en lektestump mellom treverket og en hammer. Skru i de resterende skruene når alt er i vinkel.

Hjemmelaget putekasse: Gjenta prosedyren på lang sidene. 4

Gjenta prosedyren på lang sidene. Begynn med det med øverste bordet, fortsett med det nederste og avslutt med de midterste. Deretter kontrollmåling og eventuell justering, før de siste skruene skrus fast.

Sett i bunnen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Hjemmelaget putekasse: Klargjør støttelistene (D). 1

Klargjør støttelistene (D). De skal kappes til i lengden, og det skal forbores med et 3,5 mm bor til tre skruer i hver list. Én skrue på midten og én 10 cm inn fra hver ende er passe, og nok til å skape en solid støtte for bunnen i kassen.

Hjemmelaget putekasse: Skru støttelistene (D) innvendig i kassen på innsiden av de nederste lange bordene (B), slik at de flukter med underkanten av det nederste bordet. 2

Skru støttelistene (D) innvendig i kassen på innsiden av de nederste lange bordene (B), slik at de flukter med underkanten av det nederste bordet. Bruk igjen 4 x 40 mm rustfrie A4-skruer.

Hjemmelaget putekasse: Skjær ut i bunnplaten (E), slik at det er plass til hjørnestolpene. 3

Skjær ut i bunnplaten (E), slik at det er plass til hjørnestolpene. Her passet det med å skjære ut 55 x 55 mm, men mål etter og juster snittet. Det kan hende målet er annerledes i kassen du lager.

Sett på lokket

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Et avgjørende element i den solide og værbestandige kassen, er lokket av sink. Sink kan holde i opptil 100 år og holder vannet trygt ute. Vi fikk en blikkenslager til å skjære ut en platebit, i tillegg til at han brettet kantene og loddet hjørnene. Den jobben er vanskelig å gjøre selv.

Sinkplaten skal passe over lokket av kryssfinér (F). Sjekk at det stemmer, før du limer sammen de to delene.

Til slutt skal hengslene skrus på, først på innsiden av lokket, deretter i selve kassen. Lokket skal sitte så det går litt utover kanten rundt hele kassen. Da slipper det ikke inn vann, og du får en dryppkant med avstand til kassen.

Hjemmelaget putekasse: Legg monteringslim på lokket (F). 1

Legg monteringslim på lokket (F). Kontroller først at sinkplaten passer over treplaten. Før du limer den fast, er det en god idé å beskytte kantene på treverket mot fukt. Vi brukte klar lakk, men vanlig trebeskyttelse vil være like bra.

Hjemmelaget putekasse: Sett fast det ferdige lokket med to bladhengsler, størrelse 50 x 20 mm. 2

Sett fast det ferdige lokket med to bladhengsler, størrelse 50 x 20 mm. Begynn med å skru fast hengslene på selve lokket. Hengslene settes 3 mm inn på treplaten og 15 centimeter fra sidene.

Hjemmelaget putekasse: Skru fast hengslene til kassen. 3

Skru fast hengslene til kassen. Her får du bruk for litt hjelp til å holde lokket, mens de første skruene settes inn. Hvis hjørnestolpene kommer i veien, kan du høvle eller slipe av litt av den kanten som støter opp mot lokket.

Hjemmelaget putekasse: Dermed er putekassen klar til bruk. 4

Dermed er putekassen klar til bruk. Enten til puter, eller til rulleskøyter, tennisracket og andre barneleker, som her - og når du likevel er i gang, så bygg gjerne en kasse til.

Materialer

21 x 95 mm terrassebord:
• 10 bord (B) à 100 cm
• 10 bord (C) à 35 cm

12 mm vannfast kryssfinér:
• Lokk (F),110 x 45 cm
• Bunn (E), 90 x 38,5 cm

Dessuten:
• 4 stk. 98 x 98 mm stolper (A) à 60 cm
• 0,6 mm sinkplate, 112,5 x 47,5 cm (bøyes 12 mm over kanten rundt hele)
• Monteringslim
• 2 hengsler à 50 x 20 mm
• 2 lister à 85 cm til bunnen (D) (avskjær fra stolpene)
• 4 x 40 mm rustfrie skruer (A4)
• Grunningsolje og trebeskyttelse

Tidsforbruk

Sett av et par dager (husk tørketider) - og lag to kasser når du først er i gang. Det tar ikke særlig mye lenger tid.

Pris

Cirka 400 kroner til trematerialene, cirka 600 kroner til sinkplaten.

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel jobb, som i tillegg er morsom.

Tegning

Hjemmelaget putekasse

Logg inn kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Enkel putekasse

Helt tett på kan du se den enkle oppbyggingen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Stolpene skjæres ut

Legg merke til hvordan stolpene er skåret til, slik at de nesten ser assymetriske ut.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Lokket settes på

Lokket holdes av to bladhengsler.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Strek opp nøyaktig med tommestokken

TIPS: Unngå at sagen kiler seg fast

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Hjemmelaget putekasse
Hjemmelaget putekasse
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Putekasse i toppklasse
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake