Sterk og enkel benk

Heller, bord, gjengestenger, skiver og muttere er det eneste som skal til for å bygge denne flotte benken. Og når du bruker det første bordet som boremal, kan du nesten ikke gjøre feil.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
1000 kroner

Intro

Liker du det rå betongutseendet, men ikke det beinharde og litt vanskelige støpearbeidet, kan du bygge deg en betongbenk av ferdige heller og bord fra byggvarehuset. Det krever kun en boremal, en borhammer, en god skrumaskin og noen skarpe betong- og trebor.

Du kan selvfølgelig bare la betonghellene stå rå, som vi gjør her, men du kan også velge å kjæle litt ekstra med detaljene og gi dem en høyglanspolering og litt voks som avslutning.

LES OGSÅ: Her kan du se mange flere gjør det selv veiledninger til hagebenker

Veiledning

01
Slik kommer du i gang 5 Trinn

1

Tegn to vinkelrette streker 10 cm inn på det første bordet, målt fra kanten på hver side av betonghellen (de stiplede linjene). Tegn også strekene på baksiden. Marker den andre enden av bordet på samme vis.

2

Mål inn til midten ved alle de fire strekene. Bor halvveis gjennom med et 12 mm trebor. Snu bordet, mål midten igjen, og bor resten. Bruk deretter det første bordet som bore­ mal når du borer de fire siste bordene.

3

Legg hellene i to hauger. Spenn fast bore­ malen (det første bordet) til de øverste hel­ lene, og sørg for at den flukter med over­ og bakkantene. Bor deretter gjennom én helle om gangen med et 12 mm betongbor.

4

Hold bormaskinen så rolig og vinkelrett du kan, når du borer gjennom hellene. Det er en god idé å bruke et nytt og skarpt bor. Når alle hellene og bordene er klare, kan du eventuelt male bordene.

5

Skru gjengestengene skiftvis gjennom helle og bord. Når du har skrudd alle gjengestengene på plass, spenner du alt sammen med skiver og muttere, før du kapper gjengestengene til med ei baufil.

En mal sikrer et godt resultat

Materialer

  • 12 betongheller, 5 x 50 x 50 cm
  • 5 impregnerte terrassebord, 28 x 120 mm (2 meter lange)
  • 4 gjengestenger, 12 x 500 mm
  • 8 spennskiver og muttere,til 12 mm gjenger
  • Eventuell trebeskyttelse

Tidsforbruk

4 timer

Pris

1000 kroner

Tegning

Konstruksjonen kan nesten ikke bli enklere, men du kommer likevel ikke helt sovende i mål.

For å kunne vri inn en gjengestang på en halv meter gjennom 6 heller og 5 bord i hver side, må hullene nemlig bores millimeternøyaktig. For å få til det, skal du bruke det første bordet som boremal til både resten av bordene og betonghellene.

3D-modell

3D-modell

Betongbenk

Benk av betongheller og bord.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skrudd sammen

Delene holdes sammen av gjengestenger og bolter.

Åpne 3D-modellen

Video

TIPS: Gjenopprett gjengene

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygge putekasse – slik gjør du

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemøbler