Intro
Veiledning
01
Stolpene graves ned
5
Trinn
Vi begynner med å sette opp de loddrette stolpene, som her graves 70 cm ned i bakken. De har først fått to strøk tretjære og har blitt brent over og under bakkenivå.
Høyden tilpasses først senere. Det er rikelig å ta av, så her handler det mest om å få stolpene til å stå på rett linje og flukte i kantene.
Vi brenner stolpene med en gassbrenner 10 cm til begge sider fra bakkenivå, før de tjæres to ganger. Brenningen fjerner de sukkerstoffene som de nedbrytende organismene lever av. Det beskytter dermed treet.
Vi markerer første og siste stolpe i en ende av pergolaen med treplugger, og trekker en snor mellom dem. Med en hjemmelaget vinkel på 90 x 120 x 150 cm måler vi oss til de to andre hjørnestolpene.
Plasseringen på de siste stolpene markeres med hver sin plugg. Vi kontrollerer at det ytre målet blir 600 x 170 cm, og plasseringene justeres først inn på selve stolpene.
Grav to hjørnestolper (A) 70 cm ned i den ene siden, slik at det er 5,8 m mellom dem. Stamp grus rundt stolpene, og sett dem i lodd. Reis også de to andre hjørnestolpene.
02
Stolpene kappes til med en tapp
3
Trinn
Stolpene kappes først nå til i høyden, slik at de lange svillene blir liggende vannrett. Vi måler opp hvor terrenget er høyest, og går vannrett ut fra høyden på det stedet.
Først kapper vi stolpene slik at de er 6 cm høyere enn vi ønsker å ha undersiden av svillene. Deretter sager vi dem i begge sider, slik at stolpene ender i en tapp som kan stikkes opp i svillen. Da unngår vi store, stygge beslag.
Høyden på 210 cm markeres rundt den høyeste stolpen. Med snorer, vater og rettholt markeres samme høyde på resten av stolpene. Nye streker settes 6 cm høyere. Her kappes stolpene.
De loddrette tappsidene strekes opp 3,3 cm inn. Det gjør vi med en mal laget av av to lister, slik at den kan gripe rundt kanten på stolpen og rekke 3,3 cm inn på siden.
03
Tapphullene stemmes ut
5
Trinn
På under siden av svillene skal vi nå stemme ut de hullene som tappene i toppen av stolpene skal stikkes opp i.
De lange svillene skal vi lage av to kortere stykker. For å ha kontroll på dette, legger vi svillene opp mot tappene og streker dem opp.
Når vi har streket opp hullene, letter vi jobben med stemjernet ved først å bore hull med et 10 mm trebor.
Vi legger den første lengden av svillen (B1) opp på støtter vi har spent på stolpene (A) - vi bruker de avkappede stolpeendene. Svillen skal stikke ut 20 cm fra hjørnestolpen.
Tappenes plassering og bladskjøten strekes opp mens svillen (B1) ligger på støttene. Tilsvarende markeres på den korte svillen (B2) - og på svillen på den andre siden.
Tapphullenes lange sider strekes opp ved å bruke den samme malen som vi markerte tappene med. Husk å markere hvor de enkelte delene hører hjemme.
Tapphullene lages 6 cm dype, slik at de 6 cm lange tappene ikke støter mot bunnen. For å lette utstemmingen borer vi en rekke hull i riktig dybde langs kantene på hullet - her er et borstativ til stor hjelp.
04
Bladskjøtene lages
2
Trinn
Svillene kappes og sages til, slik at de kan skjøtes i 20 cm lange bladskjøter. Her er sirkelsagen til stor hjelp: Juster den til 4,9 cm sagdybde, og lag en rekke tette spor der treet skal fjernes til bladskjøten.
05
Svillene settes på plass
3
Trinn
Når vi legger opp svillene på stolpene og limer dem fast på tappene, kan vi sikre sammenføyningen med skruer. Men vi understreker i stedet at vi går utenom beslag og synlige skruer ved å slå en treplugg inn gjennom skjøten som i klassisk reisverk.
Det er en enkel operasjon. Vi borer hull gjennom svillen og tappen mens de er presset sammen med lim, og slår inn rundstokken i hullet.
Tappskjøtene mellom stolper (A) og svill (B) låses med 16 mm tykke rundstokker. Bor inn gjennom svill og tapp med et 16 mm bor, spiss pluggen og slå den inn, påført utendørs PU-lim.
Det overskytende stykket av pluggen sages av med håndsagen. Du kan velge bare å bore 7-8 cm inn, slik at pluggen bare synes på den ene siden, eller så kan du bore helt gjennom.
06
Overliggerne lages som buer
3
Trinn
De buede overliggerne danner taket på pergolaen, sammen med de spinkle opp-bindingslektene. Pergolaen kan du også bygge med et flatt tak, der du i så fall bruker 48 x 98 mm bjelker.
Men for å gi pergolaen en egen stil, forvandler vi våre 48 x 148 mm bjelker til buede overliggere ved å skjære ut en bue fra undersiden og lime den fast på oversiden.
Buen strekes opp på hver overligger (C) med en tynn list som passer. Den skal være så lang at du kan bore to hull med en avstand på 185 cm, det ene til senterskruen i buen, det andre til blyanten din.
Sag nøyaktig i den oppstrekede buen. Strek opp midten på de øvrige seks plankene, og bruk den utsagede buen som mal når du trekker opp buen på dem.
07
Overliggerne legges opp
2
Trinn
Overliggerne kan settes fast til svillene med skruer eller vinkelbeslag, men vi holder fast ved at det ikke skal være synlige beslag.
Vi skrur dem derfor fast ovenfra med 150 mm lange skruer. Det rekker ikke til å gå gjennom de 150 mm høye overliggerne,
så vi borer 5 cm ned i dem med et 16 mm bor, og setter en propp over skruen med samme rundstokk som vi brukte til å låse svillene tidligere.
Overliggerne (C) legges opp på svillene (B) og settes fast med to 6 x 150 mm skruer i hver side. Det er enklest å bore de 5 cm dype hullene som skruene senkes ned i, før overliggerne legges opp.
08
Skråstivere og oppbinding
3
Trinn
Skråstiverne (E) er laget av 48 x 98 mm bjelker som kappes på 45 grader i begge ender. De tjener to formål; dels stabiliserer de hele konstruksjonen, og dels fester vi de tynne klatretrådene til dem.
Når skråstiverne er på plass, legges oppbindings lektene (D) opp. De er laget av 28 x 28 mm firkantlis ter. Dermed virker de ikke store og klossete.
Når skråstiverne (E) settes fast på undersiden av svillene (B) og på siden av stolpene (A), aksepterer vi synlige skruer.
Hver skråstiver låses med fire skruer for å gjøre alle skjøter stabile. På grunn av de skrå snittene setter vi én 5 x 120 mm og én 5 x 60 mm skrue i hver skjøt.
09
Losholter nede ved bakken
2
Trinn
Nederst forbindes stolpene av vannrette losholter (F). De lages av 48 x 98 mm bjelker, og de settes i en vannrett linje med undersiden 30 cm eller mer over bakken, slik at de ikke ødelegges av sprut fra bakken når det regner.
Her i bunnen jukser vi litt og bruker vinkelbeslag. Men vi setter dem på undersiden av losholtene, slik at de nesten ikke synes.
Losholtene (F) settes fast på stolpene (A) med beslagskruer i beslagene. Her har vi markert underkanten med en snor 30 cm over bakken.
TIPS: Skru beslaget på losholten først, da er det lett å komme til.
10
Ståltråd til klatreplanter
2
Trinn
En trådvifte spennes ut i sidefeltene, slik at planter kan lukke igjen sidene. De galvaniserte trådene spennes ut fra midten av los-holten (F) og festes på skrå-stiverne (E) og svillene (B) med kramper.
Materialer
98 x 98 mm stolper:
• 8 loddrette stolper (A) à 300 cm
• 2 lange sviller (B1) à 420 cm
• 2 korte sviller (B2) à 240 cm
28 x 28 mm glattkant:
• 14 oppbindingslekter (D) à 330 cm. (Kan også kappes selv av bredere, billigere bord)
48 x 98 mm konstruksjonsvirke:
• 12 skråstivere (E) à 80 cm
• 6 losholter (F) à 186,5 cm
48 x 148 mm konstruksjonsvirke:
• 7 overliggere (C) à 210 cm
Dessuten:
• Grus
• 12 vinkelbeslag, 40 x 70 x 70 mm, med 5 x 40 mm beslagskruer
• 16 mm rundstokk, 2 meter
• Skruer: 6 x 150 mm, 5 x 120 mm skruer, 5 x 90 mm og 5 x 60 mm, alle rustfrie
• 3 øyeskruer, kramper og 2 mm ståltråd
• PU-lim, utendørs
• Trebeskyttelse eller tretjære
Tidsforbruk
4 -5 arbeidsdager
Pris
Cirka 4000 kroner
Vanskelighetsgrad
Over middels, men pergolaen lages enklere hvis du bruker vinkelbeslag og skruer i stedet for skjulte tappskjøter med treplugger.