Enkelt plantekasse med perfekt høyde

Denne plantekassen er en helt enkel konstruksjon med en perfekt høyde, og bygges kun av to forskjellige størrelser på materialene. Det er så enkelt å bygge at alle kan henge med.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3.000 kroner

Intro

Det er ikke vanskelig å bygge en god plantekasse. Og denne plantekassen er kanskje det enkleste. Når du har bygget to identiske sider, setter du dem sammen med bord, fyller jord i rammen og dermed er det klart til å plante grønnsaker og blomster.

En plantekasse er en fleksibel konstruksjon, og du bestemmer selv hvor stort og hvor høyt det skal være. Det samme gjelder materialene. Lerk, edeltre og kompositt er alle godt egnet til en plantekasse.

En plantekasse forlenger tiden du kan dyrke i hagen. Grunnen til det, er at jorden er varmere i en plantekasse. Den er også enklere å holde frostfri – derfor er du sikret en lenger sesong med en plantekasse.

Vil du se flere typer plantekasse? Her har vi samlet alle våre gjør det selv-veiledninger til plantekasser.

Konstruksjonen er veldig enkel. Når du har sikret deg at blir samme avstand mellom alle bordene, kan det ikke gå galt. Det koster ca. 2000 kroner å bygge. Det kan gjøres billigere om du bruker trykkimpregnert tre, men om du vil ha grønnsaker i plantekassen, må det være plastikk mellom treet og jorden. Det kommer av at trykkimpregnert tre er behandlet med kjemikaler som ikke må komme i direkte kontakt med jord hvor det er plantet grønnsaker eller urter.

I gjør det selv-veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du:

  • skjærer treet og bygger det til sider
  • forbinder de to sidene
  • monterer bunnen av fiberduk
  • velger den riktige jorden.

Veiledning

01
Materialene kappes og settes sammen 6 Trinn

Plantekassen består av i alt 32 bord, der alle kappes i samme lengde. Vi bygger plantekassen av lerketre, og vi kapper halvparten av bordene i 95 cm, den andre halvparten i 90,2 cm.

Vi kapper materialene med en føringssag på dykkskinne på et arbeidsbord. Har du en kapp-/gjærsag, er det enklere å bruke den. Når materialene er kappet, borer vi hull til alle skruer – deretter er vi klare til å skru.

Vi begynner med å lage to identiske sider ved å skru bordene på stolper.

1

Så skal det sages. Vi skal bruke 28 sidebord, pluss fire toppbord. Bruk sirkel- eller kappsag

2

Vi borer hull. Vi lager en enkel mal, som gjør det enkelt å forbore i alle bordene. Vi forborer med et 5 mm bor – to hull i hver ende av hvert bord.

3

Vi borer i serie. Malen sikrer at skruene havner helt likt på alle bordene.

4

Vi legger ut to stolper (A) på gulvet. Det øverste bordet (C) settes fast med to skruer i hver side, slik at det flukter med toppen av stolpen. Vi bruker avstandsklosser til å sikre en avstand på 0,5 cm.

5

Monter alle bordene (C). Forsikre deg om at bordene skrus helt rett på. Hvis du vil ha skruene i plan med treet, skal de undersenkes.

6

Vi skrur på føtter. Plantekassen vår skal stå på føtter, så treet ikke er i direkte kontakt med bakken. Føttene festes med to skruer. Husk å forbore.

02
De to sidene forbindes 4 Trinn

Når du har laget to sider av stolpene (A) og de korte bordene (C), skal de to sidene forbindes med de resterende 14 bordene (B).

Resultatet blir en perfekt kvadratisk plantekasse. Når sidene skal forbindes, er fremgangsmåten den samme som da vi satte fast bordene (C) til stolpene. Det skal være 5 mm avstand mellom bordene, og vi bruker avstandsklosser når vi skrur dem fast med to skruer i hver side per bord.

1

Det første bordet (B) monteres. Skru fast bordet så vidt det er i den ene siden, bare akkurat så skruene får tak. Deretter kan du justere det på plass.

2

Bordet skrus på. Når du har sikret at det ligger perfekt, skrur du det fast. Skru fast begge skruer i den ene siden først.

3

Monter hele rekken. Fordi vi begynte med å forbore i alle bordene (B), skrur vi raskt og enkelt sammen sidene.

4

De siste bordene (B) festes. Vi gjør akkurat som med den siden vi nylig har montert. Vær nøye med å forsikre deg om at det første bordet skrus helt rett.

03
Bunnen av fiberduk settes på 2 Trinn

Nå er plantekassen satt sammen, og vi mangler kun å kle innersiden. Det gjør vi med knotteplast og fiberduk. Knotteplasten spikres fast, for å beskytte materialene mot fukt.

Fiberduken stiftes fast. Sørg for at plantekassen står på et solid underlag, for eksempel betongheller. Når du har funnet plasseringen og satt fast fiberduken, er det klart for å fylle bedet med jord og den beplantningen du vil ha.

1

Knotteplasten spikres fast. Plasten beskytter treverket i plantekassen mot fukt.

2

Fiberduken stiftes på plasten. Til slutt setter vi fast fiberduken, som også skal dekke bunnen av plantekassen. Det er viktig at fiberduken er tett i skjøtene.

Materialer

90 x 90 mm stolper i lerk:
• 4 hjørnestolper (A) à 101,6 mm

24 x 138 mm bord i lerk:
• 14 sidebord (B) à 95 cm
• 14 sidebord (C) à 90,2 cm
• 4 toppbord (D) à 95 cm

Dessuten:
• Skruer: 4,5 x 60 og 4 x 35 mm
• Knotteplast
• Fiberduk
• Stifter
• Trelim
• Metallføtter til hjørnestolper
• Spiker til knotteplasten

Tidsforbruk

En dags arbeid.

Pris

Cirka 3000 kroner i lerk som her. Bruker du trykkimpregnerte materialer, blir det billigere.

Vanskelighetsgrad

Konstruksjonen er enkel. Bare du forsikrer deg om at det blir den samme avstanden mellom alle bordene, kan det ikke gå galt.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Enkel plantekasse

Oppbyggingen er så enkel at du lett kan tilpasse høyde, bredde og dybde.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Kant av bord

På toppen av plantekassen monterer vi en kant av bord, som er skråskåret med en kappsag.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Husk luften

Det er viktig at du er nøye med å lage 5 mm luft mellom bordene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Begynn med to sider

Begynn med å bygge en side med en stolpe i hver ende.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

TIPS: Støtt skinnen til dykksagen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse