Små plantekasser på terrassen

Små plantekasser i flere høyder gir liv på terrassen og gjør det enkelt å holde styr på både blomster og krydderurter. Se hvordan du bygger dem for under 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Kasser med blomster og krydderurter er både praktiske og skaper hygge på terrassen. Her er de bygget sammen, slik at fire kasser står i forskjellige høyder. Det er mer spennende å se på. I tillegg kan barna enkelt henge med.

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre byggeveiledninger til høybed.

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du:

  • sager ut lister, bunner og sider
  • setter sammen plantekassene
  • kler plantekassene og fyller dem med jord

God fornøyelse!

Veiledning

01
Delene sages ut 7 Trinn

Disse plantekassene har sider av 21 x 70 glattkant. Det er dyre materialer, og du kan fint tilpasse og bruke andre bord hvis du vil det. Bunnen og bakplatene er 15 mm forskalingsplater og beina er laget av 30 x 48 mm lekter.

Vi forborer i både sidebordene og forskalingsplatene til bak- og bunnplater. Da er delene enkle å sette sammen, og de sprekker ikke når du skrur.

Du kan med fordel lage en “boremal”, som du kan bore hull i bordene etter. Her er det en hjelpelist på arbeidsbordet, som vi merker opp borehullene på.

1

Alle bordene sages til, slik at de har riktig lengde. Det er enklest med en kapp-/gjærsag, men du kan også bruke en håndsag.

2

Forbor i bordene (E og F) med et 4 mm bor, slik at de ikke sprekker når de skrus fast. Det er en god idé å lage en “boremal” ved bruk av en hjelpelist, slik at hullene plasseres nøyaktig samme sted.

3

Alle ender slipes når bordene er saget til. Bruk slipemaskin eller slipekloss med slipepapir korn 80.

4

Tegn opp til bein på bunnplatene (H). Alle fire hjørner må sages til, slik at det er plass til bein (A, B og C). Bruk en restebit av lektene til beina. Da er oppmerkingen enkel.

5

Bunnplatene (H) sages til etter oppmerkingene. Det er enklest med en stikksag, men du kan også bruke en håndsag.

6

Slip kantene på bak- og bunnplatene (G og H), etter at du har saget dem ut. Da blir de enklere å legge på plass når du kommer så langt. Bruk slipepapir korn 80.

7

Bor tre drenshull i alle bunnplater (H), slik at overskytende vann kan renne ut. Hullene plasseres med passe avstand i en rekke midt på platen, og lages med et 20 mm sylinderbor.

Forbor i bakplatene, tre hull i hver side, med 4 mm bor, slik at de lett kan skrus fast til beina.

02
Plantekassene skrus sammen 8 Trinn

Begynn med å lage den høye modulen - den med to plantekasser. Da har du et godt utgangspunkt å bygge videre på.

De tre modulene settes sammen etter samme prinsipp - først skrus en bakplate fast til beina, så settes det lister i sidene. Deretter monteres bunnlister som bunnplaten kan ligge på, og til slutt lange lister på kassens forside.

Du skal sørge for å ha et godt underlag å skru sammen delene på. Vær nøye med at delene blir skrudd sammen vinkelrett på hverandre.

1

Skru fast bakplaten (G) til beina (A) i de forborede hullene. Platen skrus fast med 4 x 50 mm skruer. Begynn med å bygge det høye elementet - det med to kasser.

2

Skru bakplaten med bein midlertidig fast til arbeidsbordet, mens listene i sidene (E) skrus fast. Delene skal sitte vinkelrett på hverandre, og det øverst bordet skal ende 1,5 cm over toppen av beina og bakplaten.

3

Bruk avstandsklosser når bordene (E) skrus fast. Det er en rask og enkel metode for å sikre at bordene skrus fast med samme avstand til hverandre.

4

Bordene foran (F) skrus fast når bordene i begge sider og bunnlistene (D) er montert. Alle bordene (E og F) skrus fast med én enkelt skrue i hver ende.

5

Mål opp så det er plass til fire bord (E) mellom bakplatene (G) på den største delen. Skru den andre bakplaten fast, og montér endebordene (E) til kassen mellom dem.

6

Den mellomste modulen bygges etter samme prinsipp som den første. Bakplaten (G) skrus fast kun til én side med to bein (B), da denne modulen også skal skrus fast til den ene siden i den høye modulen.

7

Den høye og mellomhøye modulen skrus sammen. Bakplaten (G) på mellomste modul skrus fast til beina (A) på den høye modulen gjennom platens forborede hull.

8

Monter de resterende side- og frontbordene (E og F) på den høye og mellomhøye modulen, slik at de nesten er ferdige. Til slutt lages den laveste modulen etter samme prinsipp.

03
Kassene kles og fylles med jord 3 Trinn

1

Bunnplatene (H) legges i, når alle modulene er satt sammen. De skal ikke skrus fast, men bare legges oppå bunnlistene (D).

2

Plantekassene kles med plast. Velg en kraftig type. Stift den fast øverst, og skjær vekk overskytende plast.

3

Fyll jord i plantekassene. Det er en god idé å legge litt småstein i bunnen av kassene som drenering, slik at planterøttene ikke kommer til å stå i vann.

Materialer

30 x 48 mm lekter (til bein)

  • 4 bein (A) à 129 cm
  • 2 bein (B) à 95 cm
  • 2 bein (C) à 58,5 cm
  • 8 bunnlister (D) à 49,8 cm

21 x 70 mm glattkant (til sider)

  • 32 bord til sider (E) à 28,5 cm
  • 16 bord til forsider (F) à 60 cm

15 mm forskalingsplate

  • 4 bakplater (G) à 30 x 55,8 cm
  • 4 bunnplater (H) à 27 x 55,8 cm

Dessuten:

  • Skruer til utendørs bruk, 3,5 x 40 og 4 x 50 mm
  • Slipepapir, korn 80
  • Stifter
  • Plastfolie, 0,5 mm tykk

Spesialverktøy

  • Sylinderbor, 20 mm
  • Eventuell stiftepistol

Tidsforbruk

1 dags tid.

Pris

Cirka 2000 kroner med materialene i materiallisten. Det kan gjøres vesentlig billigere med enklere materialer enn glattkantbord.

Vanskelighetsgrad

Er du nøyaktig med utskjæringene, er dette et enkelt prosjekt.

Tegning

Slik er plantekassene laget

Slik er plantekassene laget

3D-modell

3D-modell

Smarte plantekasser til husveggen

Kasser med blomster og krydderurter er både praktiske og skaper hygge på terrassen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Drener vannet

Det er boret 3 x 20 mm hull i bunnen av hver plantekasse for å drenere vekk overskytende vann.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Slik settes kassen sammen

Bakplaten sitter fast på beina, deretter er den satt sammen med lister og til slutt settes bunnen på.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Plantekassene monteres til veggen

2 av bakplatene er satt fast til veggen for å sikre at kassene ikke velter.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Rent snitt med stikksagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse