Redd en skrantete tomatplante

Er tomatplanten din blitt høy og skrantete, som denne her, får du ikke mye ut av den i hobbydrivhuset. Planten har faktisk allerede satt noen tomater, men de sitter et godt stykke oppe på planten, og det vil ikke være mye plass igjen til ytterligere frukter når planten kommer i jorda.

Tomatplanten har også stått altfor lenge i den lille potten. Røttene har vokst godt ut av bunnen allerede. Når den skal plantes ut, er det derfor uunngåelig at rotnettet tar skade.Men tomater er seiglivede planter. Og så er de for øvrig i stand til å danne røtter fra stilken.

Derfor kan du redde en slik plante ved å plante den dypt, f.eks. i en potte eller en plantesekk. Lene river de nederste skuddene av stilken. Hun bruker bare kniven der hvor det er nødvendig. For det er langt bedre for planten å rive enn å skjære i den. Da leger såret nemlig lettere. Planten skal nå over i denne store potten.

LES OGSÅ: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

Stilken nærmest snor hun ned i potten. Tomatene som allerede er kommet, fjerner hun. Planten vil nemlig fra naturens side prøve å lage frukt på bekostning av planten selv.

Ved å fjerne frukten nå, kan planten i stedet bruke alle sine krefter på å etablere seg på ny. For det er uten tvil en hard medfart hun utsetter planten for med denne behandlingen.Så skal det bare fylles opp med god jord i spannet, så planten kan komme i gang med ny rotutvikling. Den er blitt betraktelig lavere.

Det meste av stilken befinner seg nå under jorda. Lene gir den litt vann, og så må den få tid til å komme seg.Sideskuddene hun tok av planten samtidig skal nå stikkes til nye planter. Det er ganske enkelt for tomatplanter, og på den måten kan du få enda flere av din favorittplante, hvis du ønsker det.

LES OGSÅ: Få planteleksikon i lommen med smart app

Men husk at det går 8 uker fra blomst til moden frukt, så sett ikke stiklinger for sent på sesongen. Du fyller bare en potte med jord. Stikker skuddet i jorda – og vanner. Sideskuddene må bruke noen dager på å komme seg. Lene setter dem derfor i skyggen – nede på jorda i første omgang.

Noen uker senere ser den dypt plantede tomaten i potten ut til å ha kvittert med stor levedyktighet. Den har både vokst i høyden, den blomstrer, og det er igjen frukt på planten. Annika kniper bare de nye sideskuddene. Og etter en måned er det riktig god fart i veksten.

Lene følger med på rotutviklingen, og den tidligere så lange og skrantete stilken har skutt godt med røtter. Den første tomatklasen henger lavt, omtrent som ønsket, så hensikten ble til fulle oppnådd.

Dermed gjenstår det bare å finne et blivende voksested til planten, som etter hvert trenger noe mer støtte.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg et lekkert veggdrivhus

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Planter