Én type gjødsel til alt

Hvis du har gressplen skal du ha plengjødsel, har du rododendron skal du kjøpe rododendrongjødsel og rosene skal selvsagt ha et spesielt gjødsel for roser. Akkurat som staudene og urtebedet krever hver sin spesielle variant. Slett ikke, sier vi! Du kan klare deg med langt mindre.

For noen er hagen en altoppslukende hobby: Gresset skal trimmes, luftes og gjødsles flere ganger årlig, busker skal klippes, urtebedet skal stå flott og grønt med snorrette rekker av grønnsaker, og hver eneste plante skal ha sin spesielt tilpassede gjødsel. Hagearbeid er en interesse, og emner som gjødsel er både lidenskap og en vitenskap.

Hvis du kan kjenne deg igjen i denne beskrivelsen, så gi denne artikkelen videre til en nabo som, akkurat som mange av oss andre, ikke orker å bruke verken tid eller penger på utallige typer spesialgjødsel, som det finnes utallige av i hyllene hos hagesentrene og byggvarehusene.

Du kan nemlig klare deg med så lite som én type gjødsel, hvis du bare skal ha plenen din til å se pen ut og de øvrige plantene til å trives fornuftig. Til gjengjeld kan du ikke klare deg helt uten gjødsel, for alle planter har behov for næringsstoffer som ikke finnes i bakken i en vanlig hage.

Universalgjødsel eller “allround”-gjødsel er løsningen hvis det skal være enkelt. De er designet slik at de passer til det meste: Både gressplenen og buskene og grønnsakene kan leve av næringsstoffene som er i gjødselet.

Kjemi eller ikke?

Det finnes to hovedtyper universalgjødsel i butikkene: den kjemisk fremstilte kunstgjødselen og den organiske. Kunstgjødsel er fabrikklaget, mens den organiske består av for eksempel husdyrgjødsel og kompost i en spesiell blanding.

Begge typer gjødsel kan kjøpes i poser og sekker, og plantene dine er i prinsippet like fornøyd, uansett om du velger det ene eller andre. De vil bare gjerne ha næring.

Du kan også velge en helt naturlig husdyrgjødsel, men det krever litt kunnskap å få blandet og dosert den riktig.

ORGANISK GJØDSEL:

  • Omsettes langsomt (du skal kun gjødsle én gang årlig), forbedrer jorden, vanskelig å overdosere.

  • Lukter, er dyrere enn kunstgjødsel, ikke veldig miljøvennlig å produsere.

KUNSTGJØDSEL:

  • Enkel å fordele og dosere, raskt oppløselig, billig.

  • Kan fort overdoseres, forbedrer ikke jorden, ikke veldig miljøvennlig.

N, P og K – dette betyr bokstavene

Et universalgjødsel er ofte et såkalt NPK-gjødsel.

N er nitrogen (kvelstoff), som hjelper planten med å vokse.

P er fosfor, som har betydning for plantenes energiomsetning.

K er kalium. Det gjør plantene mer motstandsdyktige overfor sykdommer.

Tips fra gartneren

Flytende gjødsel er spesielt godt egnet til planter i krukker. Det skal normalt blandes med vann, som du vanner plantene med. Plantene opptar lynraskt det flytende gjødselet. Hvis plantene henger litt med hodene, selv om du husker å vanne, har du derfor førstehjelp på flaske med flytende gjødsel.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Planter