4 TRINN til en perfekt hekk!

Hvis du følger trinnene våre, er du sikker på å få best mulig resultat når du planter hekk. Du får den typen hekk som passer best til både deg og stedet du bor. I tillegg slipper du at plantene dør etter en stund, og du får en flott, tett hekk, som gir både le og privatliv.

Det optimale er å plante barrotplanter av bøk når de er inne i hvileperiodeen i okt./nov. Det er da de best tåler å bli flyttet.

VIKTIG: Plant i den beste tiden på året

Det ideelle tidspunkt å plante en ny hekk er forskjellig, alt etter hvilken type hekk du velger.

Men som hovedregel heter det at:

  • de vintergrønne og blomstrende plantene skal plantes i mai eller i august/september
  • de løvfellende, barrotede plantene, for eksempel liguster og bøk, plantes best i april/mai eller oktober/november.

Bøk kan plantes på våren, men du får det beste resultatet hvis du venter til oktober/ november, når plantene er i sin hvileperiode. Hvis du velger store planter med klump eller i potte, kan du plante hekk det meste av året, bare du sørger for å vanne godt i tørre perioder.

Kom godt i gang med fire enkle trinn:

  1. Velg riktig type
  2. Kjøp planter i riktig størrelse
  3. Slik planter du
  4. Klipp på riktig tidspunkt

1. Velg riktig type

De forskjellige typene hekk har forskjellige egenskaper. For å treffe det riktige valget, skal du finne ut hvilke krav du har til en hekk, og om den kan trives der du bor.

Før du i det hele tatt begynner å tenke på å ta det første spadestikket til en ny hekk, er det viktig å ha kontroll på vekstforholdene der du bor, slik at du kan velge en hekktype som vil trives og vokse godt. Noen hekker vokser best i næringsrik moldjord, mens andre fint kan tåle en mer sandholdig jord. Du trenger ikke å analysere grunnforholdene. Som regel er det nok å titte litt rundt i nabolaget, for å se hvilke hekker som ser ut til å trives i området du bor.

Når hekkplantene har opti male vekstforhold - både når det gjelder jord, lys- og vindforhold - vokser de raskt opp, og blir til en tett og fin hekk.

Du skal også tenke litt på hva du vil at hekken skal “kunne”. Er det viktig at den er tett, kan tåle hard vind, er vintergrønn eller at den har høstfarger? Vil du ha en hurtigvoksende hekk, eller vil du nøye deg med én årlig klipp? I tillegg er valget av hekk selvfølgelig også - som så mye annet - et spørsmål om smak og behag.

Vintergrønne

Hvis du vil ha noe grønt i hagen året rundt, er en vintergrønn hekk et opplagt valg.

Løvfellende

Bøkehekken kalles løvfellende, men beholder vissent løv på om vinteren.

Blomstrende

En blomstrende hekk er typisk bred, fordi den ikke klippes, men bare beskjæres.

2. Kjøp planter i riktig størrelse

Når du har bestemt deg for hvilken type hekk du vil ha, skal du ta stilling til hvor store plantene skal være. De fleste hekkeplanter fås i flere størrelser, så du kan faktisk plante en hekk i full størrelse av planter med klump eller i potte. Men det koster! Det skal også graves og vannes betydelig mye mer, hvis du velger å bruke store planter.

Har du tålmodighet til å vente et par år på at hekken vokser opp i full høyde og blir tett, er det en mye billigere løsning å plante hekken av mindre barrotplanter.

Små hekkeplanter har også den fordelen at de ofte kommer raskere i gang med å vokse, og 3-4 år etter plantingen kan du ikke se forskjell på om du begynte med små eller store planter. De er heller ikke like krevende med vann i tørre perioder som de store plantene.

Prisen på hekken avhenger av hvilken type hekk du velger - og ikke minst størrelse. Bar-rotplanter er billigst, mens store planter i potter eller med klump er dyrest. De langsomtvok-sende vintergrønne plantene er som regel også dyrere enn de løvfellende. Bøk er en av de billigste hekkene, og fås fra cirka 20 kroner per plante, hvis du kjøper veldig mange. En vintergrønn thuja koster snaut 30 kroner per plante i samme antall.

Beskytt de fine små røttene på barrotplanter, så de ikke tørker ut før de skal plantes.

3. Slik planter du

Grav en renne, og plant i velbearbeidet jord, slik at du gir hekkeplantene så gode vekstbetingelser som mulig.

Du får den flotteste hekken hvis du setter plantene etter en snor. Det er derfor smart å spenne ut en snor som du kan grave og plante etter.

Hvis du bruker små, barrotede hekkeplanter, skal rennen ha cirka et spadestikks dybde og samme bredde som spaden. Til større planter, skal rennen selvfølgelig også være større. Det er viktig at det er plass til løs jord rundt plantene, slik at røttene kan få godt fatt. Derfor skal du også løsne jorden i bunnen av rennen, hvis den er hard.

Plantene skal settes ganske tett (avhenger av type) og i en dybde som er den samme som den de har stått i på planteskolen. Dybden vil normalt vises i en nyanseforskjell i fargen på rothalsen til planten.

Vann grundig etter planting, og pass på at den nyplantede hekken får nok vann når det er varmt og tørt - særlig de første par årene. Hold også hekken fri for ugress.

Det er smart å være to om å plante - en som holder planten, og en som trykker fast jorden. Pass på at røttene ikke ødelegges når jorden trykkes fast.

4. Klipp på riktig tidspunkt

Når nøyaktig hekken din skal klippes, er i stor grad et spørsmål om når du har tid og lyst, men det er noen retningslinjer for de forskjellige hekketypene.

En nyplantet hekk skal ikke klippes de første par årene. Det gjelder både de vintergrønne, løvfellende og blomstrende.

Men når hekken er i god vekst, kan du klippe den løvfellende hekken litt inn i sidene etter et par år, hvis du synes den stritter for mye. Toppen skal du først klippe når hekken har fått den høyden du ønsker, uansett hvilken type du har valgt.

Når hekken har vokst seg til, er det en god ide å klippe den så sidene er skrå - bredest nederst (40-50 cm) og smalest i toppen (30-40 cm). Det sikrer at hele hekken får lys, slik at den også blir tett nederst. De skrå sidene gjør samtidig hekken sterkere, så den ikke risikerer å velte hvis det kommer mye snø, som kan ligge som et tykt lag i toppen.

FØR ELLER ETTER SANKTHANS

Når du skal klippe hekk, avhenger av hvilken type du har valgt.

En løvfellende hekk f.eks. liguster er smart å klippe før sankthans, hvis den ikke skal stritte for mye, samt en gang senere på året. Du kan også nøye deg med å klippe den én gang midt på sommeren.

En vintergrønn hekk klippes kun en gang i året. Helst i august, så nye skudd kan vokse til før vinteren kommer.

En blomstrende hekk skal ikke klippes, men beskjæres iblant, ved at du fjerner de eldste greinene ved bakken.

En syren kan plantes som en blomstrende hæk, der kan blive meget høj. Den skal ikke klippes, men blot beskæres.

14 gode planter til hekk

14 gode planter til hekk

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hekk