3 sterke våpen mot ugress

Ugress i steinbelegningen er fryktelig irriterende, og fjerner du det, kommer det raskt igjen. Med mindre du velger den siste av disse tre metodene til å få has på det lille, grønne herket.

Ugress i belegningen

Ugress er lett å dyrke, men vanskelig å bli kvitt. Heldigvis er det ikke umulig.

Det er ikke personlig, men det føles slik, når de små, grønne bladene du effektivt svidde vekk med ugressbrenneren for en uke siden, titter frem mellom steinene igjen.

Vil du dem til livs, kan du velge mellom tre strategier: Den enkle, den stygge og den virkelig effektive. Kun den siste metoden løser problemet på lang sikt. Til gjengjeld er den ganske tidkrevende. Derfor kan du vurdere en av de to første, selv om du må gjenta dem flere ganger gjennom sesongen.

Les også: Det beste våpen mot løvetann

1. Den enkle måten å fjerne ugress på

Ugressbrenneren er et opplagt valg, når små, uønskede vekster titter frem i belegningen på terrassen eller i innkjørselen. Men du skal bruke den riktig: Ugress skal kun svis, ikke brennes vekk. Brenner du det vekk, kommer det raskt tilbake.

Dra flammen over ugresset i 3-4 sekunder. Da krøller de grønne bladene normalt seg sammen. Deretter vil planten bruke masser av energi på å trekke vann opp til de svidde bladene, noe som dreper de fleste ugressplanter.

Problemet med denne metoden, er at nytt ugress snart vil blomstre opp samme sted, eller rett ved siden av. Det er derfor ingen varig løsning.

LES OGSÅ: Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

ugressbrenner

Flammene kan drepe ugressplanten, men planten skal kun svis, ikke brennes.

LES OGSÅ: Elektrisk ugressfjerner

2. Den stygge måten å fjerne ugress på

Det er ikke like populært overalt, og enkelte steder er det enten forbudt eller forbundet med restriksjoner. Men det virker; vi snakker om gift.
Hvis du tyr til den utveien på problemet, så skal du bruke et godkjent ugressmiddel, og ikke finne opp noe eget – heller ikke salt, eddik eller noe annet, som ikke er spesifikt godkjent til formålet.

Metoden er ofte enkel: Spray fugene i belegningen. Da dør alt ugresset, og nytt ugress holder seg borte i en periode.

Ulempen med metoden er dels de miljømessige påvirkningene, og dels at ugresset før eller siden kommer tilbake.

ugressprøyte

Gift dreper ugresset, og holder det borte i uker eller måneder. Følg veiledningen nøye.

3. Den virkelig effektive måten å fjerne ugresset på

Det er kun én virkelig god måte å holde ugresset helt borte på. Og det er den løsningen som skulle ha vært valgt allerede når belegningen ble lagt: En god, fast fuge.

En god fuge mellom steinene består av fugesand. Fugesand består av kantede sandkorn, som pakker seg sammen til en fast, ugjennomtrengelig fuge når den blir komprimert.

LES OGSÅ: Derfor skal du bruke fugesand!

I motsetning til hva mange tror, kommer ikke ugresset nedenfra, for under belegningen er det ikke lys, og det er virkelig dårlige vekstbetingelser der. Ugressfrøene kommer ovenfra, og er ikke fugen fast nok, planter de seg selv i den myke sanden eller jorden mellom steinene.

Så vekk med den gamle fugesanden, i hvert fall i 2/3 av steinens tykkelse, og hell på ny fugesand. Deretter skal du vibrere med en platevibrator, helle på mer fugesand i de nedsunkne fugene, og fortsette. Til slutt er alle fugene fylt med en sterk, ugjennomtrengelig sandfuge.

krafs opp ugress mellom steinene

Krafs opp både ugress og fugesand (eller bruk en høytrykksspyler), fyll på fugesand og kjør over med en platevibrator.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Ugress