Velg riktig gressblanding

Skal du etterså eller plante nytt gress på et større område, er det viktig at du velger en frøblanding som passer hagen din. Du kan også regne med at det ikke finnes billige superprodukter. De billigste vil sannsynligvis være de dyreste på lang sikt!

Gress er ikke bare gress – det finnes et hav av arter og sorter, og det er bestemt ikke alle som er egnet til en plen. For å kunne brukes her, skal den være slitesterk, kunne tåle tørke og kulde, sol og skygge, og fra naturens side være lavtvoksende.

I tillegg skal den ferdige plenen helst være rimelig motstandsdyktig overfor sopp- og insektangrep.

Produsentene mikser forskjellige frø

Dessverre finnes det ikke én enkelt art, som møter alle disse kravene. Derfor lager produsentene blandinger, som består av frø fra flere forskjellige gresstyper, ofte 4-5 arter.

De blander for eksempel et slitesterkt rappgress, med en ikke så slitesterk, men hurtigspirende rødsvingel. Og hvis det også kommer litt lavtvoksende engkvein med i blandingen, har du gode muligheter for at det kommer opp gress fra bakken – også på en plen der jorden er vidt forskjellig foran og bak huset.

Redaksjonen anbefaler: Profftips til gressplenen: 5 enkle trinn!

Unngå gressfrø fra billigbutikker

Produsentene er klar over at de færreste kan sette seg inn i de forskjellige typene gressfrø. Derfor selges blandinger ofte med betegnelser som forteller hva de er spesielt godt egnet til, for eksempel ”Reparasjon”, "Villa privat” eller ”Skyggegress”.

Det er fornuftig og pedagogisk, og et langt stykke på vei, kan du også trygt regne med at det stemmer. Derimot skal du holde deg langt unna de ”gode” knalltilbudene med to kilo gressfrø til gibort-priser i lavprisvarehusene.

Sjekk deklarasjonen!

I det hele tatt skal alarmklokkene kime, hvis det ikke er deklarert hvilke typer gress som finnes i blandingen, og hvor gresset kan sås. Du risikerer ikke bare en elendig spiring, du kan også få alt mulig annet enn prydgress med i blandingen.

Også her gjelder altså regelen om at ”du får hva du betaler for”.

Gress til alle typer plener – også din!

Det utvikles stadig nye frøblandinger for å tillfredsstille behovene våre. Det finns knapt noen type jord som ikke har blitt testet, og har fått sin egen blanding:

• Du kan få blandinger til sand- eller leirholdig jord.

• Du kan få veldig robust gress til hager med stor ”fotballslitasje”.

• Ønsker du gress som vokser ekstra langsomt og lavt, slik at du slipper å slå plenen så ofte, er det også en mulighet.

• Har du mange store trær i hagen, kan du få gress som trives særdeles godt i skyggen.

• Til utålmodige sjeler er det laget blandinger som spirer ved lavere temperaturer, noe som betyr at plenen kommer raskt i gang på våren.

• I noen blandinger er frøene blitt kledd med kalk, noe som ruster gresset best mulig til å konkurrere mot mose.

• I spesielle ettersåingsblandinger, er frøene kledd med diverse næringsstoffer, som sikrer de spede gressplantene en flyvende start.

    Akkurat nå leser andre ...