Profftips til gressplen: 5 enkle trinn!

For profesjonelle gartnere, tar det ikke mange timer å rette opp en ujevn gressplen. Men det er ikke bare proffene som klarer det. Du kan gjøre som dem, og forvandle en ujevn og forsømt plen til et flott og innbydende gressteppe. En helg i hagen er alt som skal til.

Gressplen - slik blir den grønn igjen

Ser plenen din ut som en åker? Ta det med ro, den kan fint bli frisk og flott igjen

Gress er flott, og det er en ualminnelig sterk plante. Derfor er gress praktisk å ha i hagen, men til tross for alle gressets sterke sider, trenger det hjelp fra deg. Ellers blir det invadert av mose, løvetann og annet ugress. Og er skaden skjedd, kan det virke uoverkommelig å rette opp forsømmelsene. For da må vel hele plenen freses opp og planeres på nytt? Eller må det kostbar ferdigplen til?

Svaret fra de profesjonelle er heldigvis at du kan gjøre jobben med en betydelig mindre innsats. Her viser vi hvordan fagfolk retter opp en sliten, kulete og nedslitt gressplen med et minimum av materialer, og de bruker kun noen få timer på jobben.

De bruker blant annet en stor og effektiv vertikalskjærer, som du må leie – alternativt kan du klare deg med mindre verktøy og bruke mer tid.

Når jobben er ferdig, ser plenen kanskje ut som noe labradoren til naboen har gravd opp. Men fortvil ikke, nå er det gressets tur til å vise hva det duger til. Og det tar den tiden det tar. Normalt fem-seks uker. Men da er plenen også som ny igjen.

LES OGSÅ: Slik får du en sterk plen med gressarmering!

I artikkelen viser vi deg fem enkle trinn til hvordan du forvandler gressplenen din. Du kan se hvordan du:

  • Fjerner mose og ugress
  • Lufter plenen
  • Retter opp plenens ujevnheter og hull
  • Gjødsler plenen din
  • Holder plenen i toppform

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?

Trinn 1: fjern mose og ugress

Både mose og ugress skal fjernes før du starter plenrenoveringen. Du kan prøve deg med håndkraft når det gjelder ugress, men gartnere er ikke i tvil: Det må mer effektive midler til; kjemi, som også får bukt med det lille ugresset, som alltid er mellom gresstråene.

Mosen får jernvitriol. Det er et fint salt, som effektivt tar livet av mosen (selges som mosefjerner). Ugresset får et ugressmiddel, som nøye doseres etter produsentens anvisninger. Så er det bare å vente en ukes tid, før du kan sette i gang for alvor.

Trinn 2: Luft plenen

Gress skal ha luft. De døde ugressplantene skal fjernes, og den harde bakken løses opp. Det fikser en vertikalskjærer særdeles effektivt.

Gartneren bruker en stor, effektiv modell. Den kan du leie. Eller du kan kjøpe en liten modell og bruke litt mer tid.

Her har vertikalskjæreren skåret spor i plenen. Nå skal den også gå en tur på tvers, så røttene får luft.

De store mengdene ugress, mose og gress skal rakes opp. Det blir overraskende mye, og plenen ser nesten ut som en pløyd åker etterpå.

Trinn 3: Rett opp ujevnheter

I stedet for å angripe alle de utallige hullene og kulene hver for seg, tar gartnerne her hele plenen på én gang. Jobben er ikke å lage en vannrett flate, men å fjerne kuler og hull,

slik at plenen følger terrenget, samtidig som den har en jevn og pen overflate. Jorden er en ferdigblandet plendressing, som kan leveres tilkjørt i storsekk (sjekk priser på nettet).

En motorisert trillebår er en fordel når jorden skal fordeles. Den kan leies for rundt 1000 kroner døgnet.

Skal det legges et tykt lag jord for å jevne ut et dypt hull, trykkes det første laget ned ved å gå på det med myke sko. Deretter fylles det opp. Gjerne med en liten topp.

Hvis du har mindre hull

Hvis du ikke har en ujevn plen, men bare et enkelt hull eller to, for eksempel etter et nedlagt blomsterbed, kan du utbedre det lokalt.

Du kan enten blande blomsterjord og sand i forholdet 1:1, eller du kjøpe en ferdigblandet toppdressing i mindre poser i en hagebutikk eller et byggvarehus. Har du mange hull som skal utbedres, vil det være mest lønnsomt å lage toppdressingen selv.

Små hull oppstår fort, for eksempel når du har fjernet et bed, eller det har vært mye trafikk på ett enkelt sted.

Dryss ut toppdressing i hullet. Hvis det er et dypt hull, som krever et tykt lag, kan du med fordel blande gressfrø i jorden.

Jevn ut jorden. Det kan gjerne bli en liten topp på den, fordi jorden alltid setter seg etter en stund.

Gi jorden gjødsel, som du drysser ut sammen med gressfrø (hvis du ikke har blandet frøene sammen med jorden fra begynnelsen av i trinn 2).

Riv over jorden. Flest mulig gressfrø skal ende med å være dekket av jord. Deretter er det bare å vente på gresset (og vanne i de tørre periodene).

Trinn 4: Spre ut kalk, gjødsel og gressfrø

Det viktigste for en gressplen, er at gresset trives godt. Det krever at det har noe å vokse av. Derfor er det avgjørende at du gjødsler plenen tilstrekkelig, også når du gjenoppbygger den. En gjødsling med kunstgjødsel to-tre ganger i løpet av våren og sommeren er den enkleste måten. Bruker du naturgjødsel koster det litt mer, men da slipper du unna med å gjødsle bare én gang i året.

Velg riktig gresstype

Nesten alle blandinger av gressfrø består av flere gressarter. De forskjellige frøene i blandingen skal sikre at gresset er sterkt og grønt hele sesongen.

Det er ikke likegyldig hvor du skal så gressfrøene. Skal plenen stå i skygge eller full sol? Skal det være en prydplen, eller skal den tåle slitasje (fotballbane til barna)? Er tomten skrå, slik at deler av plenen dreneres godt, mens andre deler iblant oversvømmes av vann?

Heldigvis er produsentene gode til å navngi frøblandingene, så du kan se hvilke egenskaper de har. Du kan vurdere om deler av plenen skal ha én type gress, mens andre deler skal ha en annen. Generelt skal du holde deg unna billigblandinger, som ofte spirer dårlig.

GRØNN OG LANGSOM er kodeordet for denne langsomtvoksende og slitesterke blandingen.

TIL DE SKYGGEFULLE STEDENE er det smart å velge en spesielt egnet type.

FULL FART PÅ SPIRINGEN lover denne gressblandingen. Gress-sortene er tydelig beskrevet på pakken.

Trinn 5: Hold plenen i toppform

Om fem-seks uker har du en flott gressplen. Og den må du vedlikeholde hvis den skal holde seg flott. Den skal klippes riktig, og to-tre ganger i løpet av våren og sommeren skal den ha gjødsel (én gang, hvis du bruker naturgjødsel).

Plenen skal luftes (vertikalskjæres), gjerne en gang årlig. Hvis gresset til tross for dette ser trist ut, bør du gjøre en jordbunnsanaly-se. Er jorden sur, skal du kalke. Men ikke oftere enn hvert 4.-5. år.

Slik skal du klippe gressplenen

Alle gressklippere kan justeres i høyde, alt etter hvor høyt du ønsker at gresset skal være. Årsaken er enkel. Gresset skal nemlig ikke ha samme lengde hele sesongen.

På våren skal gresset opp i en høyde på 6-8 cm, før du slår det første gang. Deretter skal du ikke klippe det lavere enn 4 cm. I så fall svekker du gresset, og gjør det dårligere rustet i kampen mot ugress og mose.

I de tørreste sommermånedene kan du med fordel la gresset vokse seg høyere, slik at det også blir sterkere. Til gjengjeld skal den siste gressklippingen på høsten ikke etterlate gresset høyere enn 4-5 cm, fordi langt gress lettere angripes av sopp i løpet av vinterperioden.

Slik skal du klippe gressplenen

Det er kun én måte å sjekke gressklipperens nøayktige klippehøyde på: Finn frem tommestokken!

Alle gressklippere har en eller annen form for høydejustering. Bruk den aktivt - det har du igjen for.

    Akkurat nå leser andre ...