Problem:

Vi har en del mose der det tidligere har stått tre store trær og skapt skygge. Vi trodde mosen ville forsvinne av seg selv når den fikk sol, men det gjorde den ikke. Hvordan får jeg den vekk?

Løsning:

Det er flere metoder for å fjerne mosen, men de tre mest vanlige er følgende:

1. Elektrisk mosefjerner, som kjøres rundt på plenen som en gressklipper. Den har noen små “børster”, som river opp mosen uten å skjære og skade gresset. Med et par årlige overkjøringer, kan mosen holdes nede. Dette er den mildeste formen for mosefjerning.

2. En vertikalskjærer er mer effektiv enn mosefjerneren. Den har loddrette kniver, som skjærer litt ned i plenen og både fjerner mose og gir mer luft til gressrøttene, slik at mosens levevilkår forringes. Plenen kommer til å se litt medtatt ut, men etter en måneds tid er den pen igjen.

3. Jernvitriol er en annen, gammel og kjent metode. Jernvitriol dreper mosen, men etterlater en plen med svarte flekker av død mose. Pass på at det ikke kommer på stein og heller, da det misfarger dem.

Hvilken metode du foretrekker, er litt avhengig av hva du selv ønsker, men felles for alle er at de etterlater nakne flekker som skal ettersås.

Du kan fjerne mose når jordtemperaturen er over 7-8 grader og gresset er i vekst, slik at det kan rekke å vokse opp igjen. Det vil altså si først på høsten, når gresset igjen har fått litt vann – eller i mai. Mosen trives dessuten bedre enn gress ved lave temperaturer.