Ny gressplen på rekordtid

Har du tålmodighet til å se gresset gro? Hvis ikke, kan du hoppe over såingen og erstatte den gamle, slitte plenen med ny, flott ferdigplen. Da får du flott, grønt gress i hele hagen i løpet av en helg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
80 kr/kvm
Ferdigplen

Rull ut gresset, og vann det. Så enkelt er det – nesten – med ferdigplen.

Intro

Det er et stort prosjekt å anlegge en helt ny gressplen: Den gamle plenen skal pløyes opp, alt gammelt gress og ugress skal fjernes og jorda skal jevnes, før du kan så gressfrø. Deretter følger en mange uker lang ventetid, mens du verken skal gå, leke eller gjøre noe annet på plenen.

Med ferdigplen kan du hoppe over den kjedelige ventetiden. Forberedelsene er i bunn og grunn de samme, men i stedet for å så frø og vente mange uker på at de blir til grønt gress, ruller du ut gressmatter som et teppe, og etterpå kan du ta plenen i bruk nesten med en gang.

Ferdigplen er selvsagt dyrere enn gressfrø. Mye dyrere faktisk. Du kan kjøpe gressfrø til 3-400 kvadratmeter for under 1000 kroner. For samme mengde ferdigplen skal du regne med en nesten en tjuedobling av prisen. Til gjengjeld slipper du å slåss mot ugress og vanne i mange uker – og du slipper fremfor alt å vente.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Slik legger du ferdigplen

Som å legge gulvteppe

Det er like enkelt å legge ferdigplen som det er å legge et gulvteppe. Når underlaget er plant, skal plenen bare rulles ut. Men det er et par ting du må vite før du legger rullegress.

DETTE SKAL DU VITE OM FERDIGPLEN

Det er enkelt, men det er et par ting du skal vite før du velger ferdigplen. Du betaler deg fra mye arbeid, så sørg for at pengene er vel anvendt, ved at du kommer riktig i gang fra begynnelsen.

Du kan legge ferdigplen hele sesongen, mens det er bart og frostfritt, men det er best å gjøre det i vekstsesongen, fra våren til midt på høsten. Hvis gresset har muligheten til å gro straks, og gjerne i noen uker, kan du nemlig ta plenen raskere i bruk. Du kan gå forsiktig på gresset så snart det er rullet ut, men vent cirka 14 dager før du for alvor inntar plenen med litt mer voldsomme aktiviteter.

Veiledning

01
Forbered plenen, og rull ut gresset 7 Trinn

Først skal det gamle gresset fjernes. Det klarer du med en jordfreser, som du kan leie. Den pløyer effektivt opp den eksisterende plenen, slik at du kan rake vekk alt det gamle gresset. Jordfreseren findeler også jorden, slik at den blir enklere å jevne ut.

Når du har raket ut jorden noenlunde jevnt, skal den stampes. Overflaten skal være så hard at du ikke avsetter tydelige fotavtrykk. Er det snakk om et lite areal som her, kan du tråkke jorden fast. Er arealet større, er en hagetrommel det rette å bruke. Den kan også leies.

1

Fres opp gresset. Jordfreseren tar godt tak i alt gress og ugress, samtidig som jorden også findeles.

2

Rak vekk gress og ugress. Når alt gammelt gress er raket vekk, skal arealet rakes over, slik at det blir så jevnt som mulig.

3

Tråkk underlaget hardt. På dette lille arealet tråkker vi jorden fast. Skal du fikse hele plenen, leier du en hagetrommel.

4

Rull ut gressmattene. De utrullede mattene skal legges helt tett, og du skal legge dem i forband.

5

Når to matter møtes, skal de legges “litt for tett” på hverandre, slik at du kan dytte dem sammen. Det skal ikke være mellomrom; mattene skal presses sammen.

6

Skjær deg rundt hindringer. Når du skal rundt busker eller andre hindringer, skjærer du bare til matten med en skarp kniv.

7

Rett inn skjøtene mellom mattene. En jernrive er fin å trykke mattene ned i nivå med hverandre med.

02
Rett opp det siste og vann plenen 3 Trinn

Nå er gresset lagt ut, men vent litt med å sette på kaffen. Før du er ferdig, er det nemlig viktig at du får presset alle gressmattene helt tett. Ellers vil den fremtidige plenen bli ujevn.

I tillegg er det avgjørende at du gir plenen vann, særlig de første par ukene. Ellers trekker mattene seg sammen, og alt det møysommelige arbeidet og pengene du har brukt er bortkastet.

1

Stamp skjøtene. Trykk alle skjøtene godt sammen med en stampestokk (du kan lage den av et stolpestykke).

2

Rett opp de siste detaljene. Mangler det for eksempel en stripe gress inn mot den eksisterende plenen, som her, strør du bare ut litt jord og sår gressfrø på stykket.

3

Vann hele plenen. Gjør det daglig de første 14 dagene. Hvis gresset tørker ut, trekker mattene seg sammen. Da blir den fine plenen forvandlet til tørre, separate firkanter av brun plen.

Materialer

  • Ferdigplen
  • Vann

Spesialverktøy

  • Jordfreser

Tidsforbruk

Du kan legge 300 kvadratmeter plen i løpet av en effektiv dag.

Pris

40-80 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Når bakken først er planert, er det veldig enkelt å legge ferdigplen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...