SLIK: Enkelt oppsett av robotgressklipper

De fleste installasjonsmanualer for robotgressklippere er ufullstendige og vanskelige å finne frem i. Med vår trinnvise veiledning har vi gjort det enkelt.

Der mye godt å si om de aller fleste robotklippere.

Dessverre gjelder ikke det samme særlig mange av manualene. De er oftere en kilde til forvirring enn til hjelp når det handler om å sette opp kanttråd og koble til ladestasjonen.

Derfor får du her vår universalguide til å komme godt i gang med en robot­klipper. Det er nemlig grunnleggende sett kun selve maskinenes menyer og knapper som skiller seg fra hverandre, mens etablering av kanttråd er nesten den samme prosessen for alle modeller. Men altså en prosess som sjelden er beskrevet særlig pedagogisk i brukermanualene til maskinene.

Følg vores trin for trin-guide og slip for frustrationerne.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Tre viktige begrep

1. Kanttråden eller avgrensningskabelen er den ledningen som avgrenser det området roboten skal kjøre på. Tråden hindrer altså maskinen i å klippe “utenfor grensene” eller å stikke av.

2. Ladestasjonen er der roboten alltid begynner, tanker opp og slutter. Kanttråden er koblet til ladestasjonen.

3. Tilpassing. Uansett hvor nøye du følger en anvisning, må du til slutt likevel tilpasse ting og følge sunn fornuft; avstandskrav og andre anvisninger er kun veiledende. Derfor begynner vi her med å sette opp kanttråden løst, slik at vi kan rette den endelig til i løpet av de første dagers klipping.

Start med å tegne en plan

Hvis du bare begynner å legge ut kanttråden uten en plan, møter du raskt problemer. Skal tråden legges rundt et tre, eller kan robotklipperen bare kjøre inn i treet og endre retning? Og hvor tett på kantene skal tråden ligge?

Lag en skisse over hagen. Du kan eventuelt få en oversikt i Google Maps eller Google Earth.

Sjekk også hvilken retning tråden skal føres rundt – det varierer fra merke til merke.

  • A. Avgrensningskabelen settes i første omgang kun fast med få plugger i den avstanden fra kanter og hindringer som produsenten anbefaler.
  • B. Ladestasjonen skal plasseres etter produsentens retningslinjer for hvor mye ledig plass det skal være foran og bak.
  • C. Steinbelegningen ligger i plennivå, så her legges kabelen så tett på at roboten kjører med det ene hjulet inne på belegningen og får klippet ned kanten.
  • D. Enkelte modeller, blant annet Gardena og Husqvarna, har en ekstra kabel. Det er en guidekabel, som gjør det enkelt for robotklipperen å finne hjem. Kabelen skal bare legges tvers gjennom hagen fra ladestasjonen og kobles til kanttråden.
  • E. Passasjen mellom boden og hekken er for smal, så her må gresset klippes manuelt.
  • F. Rundt boden trekkes kabelen i samme avstand som til andre høye kanter.
  • G. Treet og hagebassenget står tett på hverandre. Vi legger derfor kabelen rundt begge og klipper passasjen manuelt.
  • H. Trærne fører vi kabelen rundt, ved å lage en løkke rundt dem. Når kabelen ligger dobbelt til og fra løkken, ignorerer robotklipperen det og kjører bare over kabelen. Men den enkle kabelen rundt et tre respekterer den.
  • J. Huskestativet avgrenses ikke. Her kan klipperen bare kjøre inn i stolpene og snu.

Sett opp ladestasjonen

Sett ladestasjonen på et plant underlag (kun de færreste maskiner krever at de står i vater). Følg manualens krav til avstander, hindringer og lengden av kabel foran og bak stasjonen.

De fleste maskiner kjører en bestemt retning når de skal hjem i laderen, normalt mot klokkeretningen. Enkelte har valgfri retning. Ta høyde for det.

Koble laderen til strøm. Hvis den har en indikatorlampe, vil den vise at det mangler en avgrensningskabel, men ignorer det. Nå skal du kun bruke laderen til én ting: å sette maskinen til lading mens du legger ut avgrensningskabelen. Dermed er robotklipperen ladet opp når du er klar til å starte den.

Legg ut avgrensningskabelen

Rull ut 1-2 meter av kabelen, og sett den fast nær ladestasjonen. Den ekstra kabelen skal brukes til eventuell senere justering.

Legg kabelen ut fra tegningen din. Følg robotens kjøreretning. Da er det lettere å se hvordan maskinen kan komme seg rundt.

Plasser kun de mest nødvendige pluggene i første omgang, og trekk ut kabelen i lange strekk. Det gjør det enklere å justere og flytte kabelen underveis.

Legg gjerne ut små “depoter” enkelte steder ved å legge kabelen et par ganger rundt noen ekstra plugger. Da kan du enkelt justere senere, uten å komme til å mangle ekstra kabel.

Ved hjørner

Det er fristende bare å trekke kabelen i en 90 graders bøy når du kommer til et hjørne, men det er sjelden smart. Mange maskiner vil ha problemer med å svinge så skarpt, særlig på vått gress. Legg i stedet ut kabelen i vinkler som er større enn 90 grader. Og rett opp så roboten klipper tettest mulig.

Rundt hindringer

Har du et bed, en busk eller noe annet du ikke vil at maskinen skal kjøre over eller kollidere inn i, kan du lage en løkke av avgrensningskabelen rundt stedet. Det gjør du ved å sette fast kabelen foran stedet og føre den rundt og deretter la kabelen gå tilbake til samme plugg. Der kabelen ligger dobbelt, oppheves avgrensnings­effekten, og maskinen vil bare kjøre over. Men rundt stedet, der det bare ligger én kabel, betyr kabelen fortsatt stopp.

Langs både høye og lave kanter

I manualen står det hvor lang avstanden skal være til hindringer, for eksempel 30 cm til en høy kant. Ofte følger det med en papplinjal med relevante mål. Grenser plenen til en belegning på bakkenivå, kan du med fordel la maskinen kjøre litt inn på steinene, slik at kanten blir klippet.

Koble kabelen til ladestasjonen

Noen produsenter krever et langt, rett innløp av kabel frem mot ladestasjonen. Den regelen er det smart å overholde, ellers får robotklipperen problemer med å finne ladestasjonen.

Når kabelen er trukket hele veien rundt, har du begge ender av den liggende ved ladestasjonen.

Nå skal du koble begge ender til stasjonen ved å følge manualen. Det er litt forskjellige måter å gjøre det på, avhengig av produsent. Felles for alle, er at de to endene skal i hver sin kontakt, slik at avgrensningskabelen danner en løkke rundt hele plenen.

Nå klipper roboten – men hold øye med den!

La roboten kjøre med klippehøyden justert opp i høyeste trinn, slik at knivene ikke kan klippe i i stykker den forholdsvis løst utlagte kabelen. Når den kjører, kan du se om den kan følge kabelen, om den støter mot hindringer eller om den kjører unødig langt fra kantene. Deretter kan du justere kabelen.

Når alt ser riktig ut, og roboten kjører som den skal, settes kabelen fast med flere plugger slik at den ligger helt tett mot bakken.

Q&A om robotklippere

Bråker den?

svar I forhold til en manuell gress­klipper; nei. En klassisk gressklipper vil støye mellom 80 og 100 dB. De mest støyende robotene nærmer seg 60 dB, mens de mest støysvake ligger nærmere 50 dB. Det er så stille, at du reelt ikke hører maskinen hvis den er bare 10-20 meter unna.

Hvilken modell skal jeg velge?

svar Begynn med å måle størrelsen på plenen din. Den er avgjørende for hvilke modeller du har å velge mellom. Deretter bør du lese tester og anmeldelser.
Som en tommelfingerregel er de billigste maskinene vanskeligere å programmere og styre enn de dyrere. En god app gjør det mye enklere å programmere og kontrollere en maskin enn modellene helt uten appstyring.

Hva hvis jeg har trær i hagen?

svar Større trær kan maskinen bare kjøre inn i. Da snur den og kjører i en annen retning. Små trær, som ikke tåler å bli kjørt inn i, beskytter du ved å føre avgrensningskabelen rundt treet. Da holder maskinen seg unna. Det samme gjør du med for eksempel bed.

Hva hvis den treffer et barn eller en hund?

svar Kjører den inn i beinet på en person eller en hund, vil den bare snu. Men en hundehale eller en barnehånd skal ikke være på gresset uten oppsyn mens maskinen kjører.

Hva hvis den treffer en gjenstand?

svar Gjenstander som ikke flytter seg, kjører maskinen bare inn i og snur. Fotballer og lignende dytter den unna, men tennisballer, leker, tøybamser og kjøttbein vil den kunne kjøre over og enten ødelegge eller sette seg fast i. Plenen bør derfor ryddes for slike småting.

Er den tyverisikret?

svar Det er ikke noe som hindrer at den kan bli stjålet. Men de fleste maskiner krever en pinkode før de kan brukes. De vil normalt også kreve en pinkode hvis de stanses, og mange utløser en alarm hvis de løftes. I realiteten kan de derfor ikke umiddelbart brukes hvis de blir stjålet. Enkelte modeller fås også med GPS-tracker.

Hvordan vet den om den har klippet et gitt område?

svar Det vet den ikke (bortsett fra noen modeller). Men fordi den klipper i mange timer overalt, har det ingen betydning.

Hvordan unngår jeg at den stikker av?

svar Robotgressklippere krever en avgrensningskabel for å fungere (enkelte nye modeller styres også av GPS). Kabelen legges rundt plenen som skal klippes, og maskinen kan ikke kjøre utenfor kabelen. Den kan derfor ikke stikke av.

Må den virkelig bruke timesvis på noe som jeg kan klare på under én time?

svar Ja, men det er generelt ikke noe problem. Poenget er at selv om maskinen kjører i mer eller mindre tilfeldige mønstre og derfor bruker lang tid på klippingen, så er det ikke ditt problem. Den passer seg selv, bråker minimalt – og kan også programmeres til å klippe når du ikke er hjemme. I tillegg holder den hele plenen pent klippet konstant. Klipper du gresset én gang i uken, har du normalt langt gress dagen før du klipper. Det skjer ikke med en robotklipper.

Kan plenen være for ujevn?

svar Ja, robotklippere er godt egnet til rimelig velpleide og jevne gressplener. Er hagen din veldig ujevn, eller er det mange stubber, stein og andre ting, er det langt fra sikkert at det er en god idé å la en robot passe plenen.

Skal gresset samles opp?

svar Nei. Maskinen klipper konstant, og derfor klipper den reelt sett bare noen få millimeter gress om gangen. Avklippet faller ned i bunnen av gressplenen og bidrar til å gjødsle den.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plen