Vi har testet
7 robotgressklippere:
- GARDENA Sileno Minimo 400
- BILTEMA RM300
- BOSCH Indego XS 300
- AL-KO Robolinho 500 W
- BLACK+DECKER BCRMW122
- GROUW S600
- EINHELL Feelexo 600 BT PXC

GARDENA Sileno Minimo 400
Arbeidsområde: Opptil 400 m²
Maks. helling: 25 %
Cirkapris: 8500 kroner

BILTEMA RM300
Arbeidsområde: Opptil 300 m²
Maks. helling: 30 %
Cirkapris: 4500 kroner

BOSCH Indego XS 300
Arbeidsområde: Opptil 300 m²
Maks. helling: 27 %
Cirkapris: 8500 kroner

AL-KO Robolinho 500 W
Arbeidsområde: Opptil 500 m²
Maks. helling: 45 %
Cirkapris: 9000 kroner

BLACK+DECKER BCRMW122
Arbeidsområde: Opptil 700 m²
Maks. helling: 30 %
Cirkapris: 8500 kroner

GROUW S600
Arbeidsområde: Opptil 600 m²
Maks. helling: 35 %
Cirkapris: 8500 kroner

EINHELL Feelexo 600 BT PXC
Arbeidsområde: Opptil 600 m²
Maks. helling: 35 %
Cirkapris: 8000 kroner
Robotgressklippere
Er det virkelig nødvendig, kan du kanskje med rette spørre, når det handler om å la en robot klippe plenen fremfor bare å gjøre oppgaven selv en gang i uken.
Og selv om det umiddelbart kan virke som ren luksus, så trenger ikke roboten koste så mye mer enn en vanlig, manuell gressklipper. Og har du først hatt en robot til å klippe plenen for deg, går du neppe tilbake igjen.
Noen er smartere enn andre
De sju robotene vi tester er i den billige enden av prisskalaen, og det er store forskjeller på hvor avanserte de er. Testens mest avanserte lager for eksempel et kart over plenen.
Den kan derfor holde plenen pen med seks timers klipping i uken, mens to av robotene ikke vet forskjell på onsdag og søndag.
De klipper på samme tidspunkt hver eneste dag og må jobbe fire timer om dagen for å holde plenen i sjakk.
Slik tester vi
Plenen skal klippes pent, og hver maskin får 14 dager til å bevise sin verdi.
Driftssikkerhet er helt avgjørende når du setter en robot til å løse en oppgave du gjerne vil slippe å gjøre selv. Vi noterer hver gang maskinen går i stå eller kjører seg fast.
Støynivået hos de små robotene er avgjørende for hvor diskret de kan jobbe. Vi måler støyen og vurderer hvordan den oppfattes.
En robotklipper skal gjøre livet så enkelt som mulig, og her er en enkel og oversiktlig betjening avgjørende. Det gjelder både med hensyn til manualer, apper, skjerm, også videre.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: klippekvalitet, driftssikkerhet, støy og betjening.

KLIPPEKVALITET
Over en periode på 14 dager vurderer vi hvor gode robotene er til å få trimmet hele plenen jevnt.

DRIFTSSIKKERHET
Vi noterer om roboten har driftsstopp i testperioden. I tillegg tester vi om den kjører seg fast på et trampolinestativ.

STØY
Vi måler støyen og vurderer hvordan den oppfattes. Det er stor forskjell på rolig klippelyd og en forstyrrende bremselyd.

BETJENING
Vi tester hvor enkle og oversiktlige robotene er å stille inn og programmere, samt hvor mye hjelp det er å finne i manualen.
Resultatene

GARDENA Sileno Minimo 400
8500 kroner
BILTEMA RM300
4500 kroner
BOSCH Indego XS 300
8500 kroner
AL-KO Robolinho 500 W
9000 kroner
BLACK+DECKER BCRMW122
8500 kroner
GROUW S600
8500 kroner
EINHELL Feelexo 600 BT PXC
8000 kronerLes mer om robotklippere hos produsentene:
Testvinner
Enkel å betjene og helt tyst
GARDENA Sileno Minimo 400
Gardenas lille robotgressklipper slår gresset så stille, at du kan ta deg en middagslur på terrassen imens. Testvinneren kan dessuten settes opp på 5 minutter via en smart app.
En god robotgressklipper skal oppfylle fire krav. Den skal klippe plenen tilfredsstillende, være enkel å betjene, være driftssikker og være støysvak. Disse fire kriteriene oppfyller Gardena Sileno Minimo til fulle.
Testvinneren klipper stabilt, kommer seg rundt hele plenen og holder gresset nede, slik at den alltid ser velpleid ut overalt. Roboten er enkel å betjene og sette opp via en app på mobilen, og når det først er gjort, trenger du ikke å bekymre deg mer om den – hvis du da ikke har en hagetrampoline med et understell som går langs plenen. Da kan roboten kjøre seg fast av og til.
Testvinneren er også så stillegående, at det faktisk kun er lyden av gress som snittes du kan høre hvis du anstrenger deg. Selve maskinen bråker ikke.
God app gjør alt enkelt
Gardenaen har kun fem store taster på maskinen, utover en stoppknapp. Tastene kan brukes til å sette maskinen i gang her og nå, eller etter en fast ukeplan. De fungerer samtidig som kodeknapper til tyverisikringen, som trer i kraft hvis maskinen løftes.
I praksis fungerer betjeningen likevel best via den utmerkede appen til mobilen. Her kan du for eksempel stille inn plenstørrelse og lage et ukeprogram, for å nevne noe.

Appen er oversiktlig og enkel å betjene. Det er her du setter opp klippekalenderen, slik at roboten for eksempel kun klipper når familien er på jobb.

Med robotens fem taster kan du styre de viktigste hverdagsfunksjonene. For eksempel å klippe nå, stoppe, kjøre til laderen og taste inn sikkerhetskode.

Som eneste maskin i testen kan Gardena spyles på undersiden med hageslangen. Det er praktisk og gjør rengjøring en del enklere.
Se robotklipperen fra Gardena
I denne videoen ser du Gardenas egen presentasjon av robotklipperen GARDENA Sileno Minimo 400.
Videoen er fra Gardenas YouTube-kanal.
Godt kjøp
Billig alternativ – uten kalender
BILTEMA RM300 er testens billigste klipper, og den er grei for deg som bare skal ha klippet gress, og som ikke trenger store innstillingsmuligheter.
Den kommer seg nemlig fint rundt på plenen, og kjørte selg aldri fast eller utenfor oppgrensingen. Men den mangler kalenderfunksjon. Du kan derfor ikke gjøre detaljerte innstillinger av klippetiden. Begynner du første gang klokken 10, starter den hver dag klokken 10. Går den i stå ved en feil og startes igjen klokken 15, så er det den nye starttiden – hver dag.
Støynivået på klipperen er akseptabelt, og selv om du hører motoren når roboten beveger seg rundt på plenen er klipperen fra Biltema testens tredje minst støyende.
Se robotklipperen fra Grouw
I denne videoen ser du Grouws egen presentasjon av robotklipperen GROUW S600.
Videoen er fra Grouws YouTube-kanal.
SE TESTEN:
Test av robotklippere til store hager
LES OGSÅ:
Lag en garasje til robotklipperen
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.