Vånd kalles også for jordrotte.

Hvilke skader gjør de?

Vånd (kalles også jordrotte) er et skadedyr du sjelden ser, men du merker dem hvis du har dem i hagen. De graver nemlig ganger under bakken, der jordhauger og dumper i plenen blir en kilde til irritasjon.

Vånden finnes spesielt i nærheten av jorder som ligger brakk, og spiser i tillegg røttene på busker, trær og det du eventuelt dyrker i kjøkkenhagen.

Hvordan bekjemper du dem?

Det finnes mange råd, fra å røyke dem ut med eksos, til elektriske apparater, som legges ned i gangene. Men det mest effektive er feller som dreper dyrene raskt. Grav opp noen av hullene etter vånden, og sett feller ned i gangene. Se til fellene daglig, og fjern de døde dyrene. Etter litt tid blir bestanden mindre, og du kan fylle igjen hull og dumper.

Hvordan unngår du dem?

Du klarer ikke å fjerne vånden fullstendig, men du kan holde dem borte fra kjøkkenhagen ved å plante hyll rundt den. Vånden liker nemlig ikke smaken av hyllerøtter.

Et godt forebyggende råd ellers er å holde gresset kort. Tunge redskaper, som pakker jorda sammen slik at gangene ødelegges, kan også gjøre nytte.