Slik kan du unngå vånd

Sammen med alt som spirer og gror, dukker også vånden opp på våren. Jo tidligere du kommer i gang med å bekjempe den, desto enklere vil det bli å slippe unna de små plageåndene.

Vånd kalles også for jordrotte.

Hvilke skader gjør de?

Vånd (kalles også jordrotte) er et skadedyr du sjelden ser, men du merker dem hvis du har dem i hagen. De graver nemlig ganger under bakken, der jordhauger og dumper i plenen blir en kilde til irritasjon.

Vånden finnes spesielt i nærheten av jorder som ligger brakk, og spiser i tillegg røttene på busker, trær og det du eventuelt dyrker i kjøkkenhagen.

Hvordan bekjemper du dem?

Det finnes mange råd, fra å røyke dem ut med eksos, til elektriske apparater, som legges ned i gangene. Men det mest effektive er feller som dreper dyrene raskt. Grav opp noen av hullene etter vånden, og sett feller ned i gangene. Se til fellene daglig, og fjern de døde dyrene. Etter litt tid blir bestanden mindre, og du kan fylle igjen hull og dumper.

Redaksjonen anbefaler: Trær og busker - plant de riktig

Hvordan unngår du dem?

Du klarer ikke å fjerne vånden fullstendig, men du kan holde dem borte fra kjøkkenhagen ved å plante hyll rundt den. Vånden liker nemlig ikke smaken av hyllerøtter.

Et godt forebyggende råd ellers er å holde gresset kort. Tunge redskaper, som pakker jorda sammen slik at gangene ødelegges, kan også gjøre nytte.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage