Bygg et enkelt springvann

Liker du den beroligende lyden av rennende vann i hagen? Hvorfor da ikke lage ditt eget springvann som skiller seg ut fra alle andre?

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3.000 kroner

Det er viktig at du bruker krukker som tåler frost – ellers kan søylen bli ødelagt i sterk kulde. Men ellers kan alle typer krukker brukes, og de tilbys i stort utvalg i hagesentre og byggvarehus.

Intro

Springvannet må gjerne være litt kunstnerisk utformet – bare fantasien setter grenser. Her er det laget som en søyle som overrisles med vann hele tiden. Den sterke blåfargen vi har valgt til hagen vår, er en man legger godt merke til. Men den harmonerer med blomstene i hagen, og du kan selvsagt velge en mer avdempet farge om det passer bedre med din smak.

Springvann laget av krukker

Bassenget er laget av en passe stor sementring og et tilsvarende lokk, og det fikse er at søylen består av fem plantekrukker som er stablet oppå hverandre. Men det ser jo ingen når vannet renner!

Krukkene er satt utenpå et kraftig galvanisert jernrør som er festet til en parasollfot. Det eneste du må gjøre først, er å bore hull i bunnen av krukkene. De skal være så store at krukkene går ned på jernrøret. Hullene lager du ved å bore en rekke små hull med et murbor i omkretsen av hullet. Deretter kan du slå det ut – med litt forsiktighet vel å merke, ellers får du bruk for ekstra krukker!

LES OGSÅ: Støp et flott speilbasseng på en helg!

Dekorer springvannet med mosaikk

Bassenget er malt med betongmaling i en farge som passer til krukkene, og kledd med mosaikkfliser. Dessuten har vi limt noen løse mosaikkfliser på krukkene – noe som gir et fint samspill mellom søylen til springvannet og bassenget.

Veiledning

01
Basseng og søyle 10 Trinn

Bassenget består av en sementring som er plassert oppå et lokk. De to delene fuges sammen med byggsilikon i kanten mellom ringen og lokket. Ulempen er at fugen må tørke noen dager før du heller i vann. Fordelen er at fugen er elastisk og derfor ikke sprekker på grunn av svingninger i temperaturen.

Bruk et jernrør som avstivning for søylen - det går raskt, og skulle du bli lei av springvannet, kan du fortsatt bruke krukkene til det de opprinnelig var beregnet til. Alternativt kan du lime sammen med flislim, men da er det ingen vei tilbake.

1

Plassér sementringen oppå lokket, og sett parasollfoten på plass. Få eventuelt hjelp til å løfte parasollfoten. En parasollfot av sement er tung og vanskelig å håndtere.

2

Skjær et hull i det galvaniserte jernrøret med en vinkelsliper slik at du kan trekke en vannslange inni. VIKTIG! Hullet skal sitte så høyt oppe på jernrøret at røret fortsatt kan gli ned i holderen på parasollfoten.

3

Dytt vannslangen inn gjennom hullet i jernrøret og hele veien gjennom. Pass på at du ikke skader slangen på de skarpe kantene i utskjæringen.

For å få slangen midt i røret kan du vikle gaffa-teip rundt slangen - til det passer med den innvendige diameteren på røret.

4

Det er nødvendig å skjære et spor i parasollfoten til vannslangen. Ellers kan slangen ikke komme ut under den nederste potta. En vinkelsliper med ei skjæreskive for stein klarer jobben.

5

Så er jernstanga klar til å bli montert i parasollfoten. Parasoll-føtter finnes i en mengde varianter. De fleste kan brukes så lenge det er plass til jernrøret i holderen.

6

En tett fuge mellom lokket og sementringen lager du med byggsilikon. La prosjektet hvile til silikonen herder, og mal så bassenget og parasollfoten med betongmaling.

7

Bor mange hull langs kanten av markeringen. Bruk et 8 mm bor og en slagboremaskin. De to nederste krukkene har større hull fordi de skal ned over beslaget i parasollfoten.

Lag en mal som du bruker når du tegner opp til hullene i krukkene. Pass på at du lager hullet i midten av bunnen.

8

Første krukke er på plass. Å montere søylen går lett hvis du har vært nøyaktig med arbeidet med å bore ut i bunnen av krukkene.

9

I toppen av søylen skal det tettes med en silikonfuge. Både mellom vannslangen og jernrøret - og mellom jernrøret og krukka.

10

Vannpumpa skrus fast til slangen som nå er malt blå, med slangeklemmer. Vi lar ledningen til pumpa gå over bassengkanten. Du kan også bore hull til ledningen i bassenget.

02
Dekorasjon 3 Trinn

1

Skjær nettene med mosaikkbiter til mindre firkanter. For eksempel 5 x 5 biter og 4 x 4 biter. Lim dem på sementringen med flislim. Vask av overskytende lim, og tørk med en svamp.

2

Når flislimet er tørt, kan du male over flisene med betongmaling. Men malinga skal straks tørkes av igjen med en klut. På den måten blir malinga bare sittende igjen på fugene.

De blå fugene er fine på bakgrunnen som har samme farge.

3

Ta noen løse mosaikkbiter, og lim dem på søylen og parasollfoten. Her er det ikke noe mønster, bitene sitter tilfeldig.

Materialer

• Sementring, høyde 25 cm, utvendig diameter 80 cm
• Sementlokk som passer til ringen
• Parasollfot, diameter 40 cm
• Galvanisert jernrør, diameter 32 mm, ca. 130 cm langt
• Vannslange, ca. 160 cm
• 5 keramikkrukker som tåler frost, ca. 23 cm høye
• Ca. 5 matter mosaikkbiter, 32 x 32 cm
• 1 springvannspumpe med min. løftehøyde på 120 cm
• Byggsilikon, overmalbar
• Betongmaling, monteringslim, fl islim

Tidsforbruk

Springvannet kan du lage på en dag. I tillegg kommer tørketid til maling og fuger.

Pris

Cirka 3000 kroner

Vanskelighetsgrad

Oppgaven som helhet er ikke så vanskelig. Men vær forsiktig når du borer hull i bunnen av krukkene.

Tegning

Multimedia

Video

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage