Bygg ditt eget svømmebasseng

Hvem setter vel ikke pris på et basseng i hagen på en varm sommerdag? Familien Lidström i Nykøbing Falster brukte fire måneder på å gjøre drømmen til virkelighet. Bassenget er omkranset av en lekker terrasse med glassrekkverk, slik at utsikten over omgivelsene kan nytes fra liggestolene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 måneder
Pris
75.000 danske kroner

Intro

Faktisk startet hele prosjektet med drømmen om en utendørs badestamp, men da familien Lidström begynte å sjekke priser, fant de ut at et basseng ikke kostet så voldsomt mye mer.

Fordi det er plass til flere i et svømmebasseng - og bruksmulighetene er litt større - bestemte familien seg for et basseng i stedet.

Det var et stort prosjekt å gi seg i kast med utgraving, støping av fundament, oppbygging av støttemurer, montering av basseng også videre.

Og prosjektet vokste da Kim og Bettina bestemte seg for at det også skulle bygges en stor terrasse rundt bassenget, med et lukket gjerde på langsidene og et glassrekkverk ut mot det åpne terrenget foran, slik at den flotte utsikten kan nytes fra et lekkert bassengområde.

Familien Lidström brukte fire måneder på å bygge sitt hjemlige sommerparadis, men det var verdt alt arbeid, ømme muskler og cirka 75.000 danske kroner, for hele familien nyter å kunne boltre seg i det turkisblå vannet.

Her kan du lese mer om hvordan luksusbassenget ble bygget, og vurderingene du skal gjennom hvis du også ønsker å kaste deg ut i et bassengprosjekt hjemme i hagen.

Veiledning

01
Vurderinger du skal gjøre ... 6 Trinn

Hvis du også ønsker å bygge deg et basseng, er det mange ting du skal ha kontroll på og ta stilling til, for eksempel vedrørende vann og valg av materiale. Kim og Bettina deler noen erfaringer.

... om vanntilkobling

Det er viktig at det er tilkobling til vann og avløp tett på bassenget, slik at begge deler har enkel tilgang. Bassenget må nemlig etterfylles jevnlig med vann om sommeren, fordi vannet fordamper når sola steker og været er varmt. I oktober/november, når vanntemperaturen er cirka 7 grader, tømmer Kim og Bettina bassenget, slik at rørene ikke fryser. På våren, rundt april, starter de opp bassenget igjen. Bassenget deres rommer 48 kubikkmeter vann.

... om bassengets materiale

Basseng fås i flere forskjellige typer materialer, typisk i stål, glassfiber og styropor. Kim og Bettina valgte et basseng i stål, fordi det er et av de billigste materialene. Stål er samtidig et av de enkleste materialene å ha med å gjøre når du vil bygge bassenget selv. Deres ovale basseng består av en stålvegg laget av galvanisert og coatet stål og en kraftig PVC-liner (innerduk) på 0,6 mm i en frisk turkisblå farge. Innerduken finnes i flere forskjellige farger.

... helstøpt eller byggesett

Alt etter hvilket materiale du velger, blir bassenget enten levert som et byggesett eller en helstøpt form. Et stålbasseng er typisk et byggesett, som bidrar til å holde prisen nede. Et basseng i glassfiber er støpt i en form og leveres helt. Det kan stille store krav til transport og gi utfordringer ved levering, fordi det krever tilgang for en maskin som kan løfte bassenget på plass. Det var for eksempel ikke mulig hos Kim og Bettina.

... om pass og rensing

Du må bruke litt tid på vedlikehold hvis du velger å skaffe deg et basseng. Kim og Bettina bruker cirka en time om dagen på å stelle bassenget. Det suges rent hver dag i sesongen, og pH-og klorverdiene sjekkes, slik at det alltid er riktig balanse. De fikk tilbud om et dagskurs av forhandleren, slik at de kunne lære hvordan de passer og renser bassenget.

... om underlag rundt bassenget

Når du skal ha basseng i hagen, bør du også tenke på hvilket underlag som skal være rundt det. Det mest vanlige er enten fliser eller en treterrasse. Kim og Bettina har valgt å bygge en treterrasse, som ligger helt inntil bassenget, slik at det er integrert i terrassen. Det synes de var det enkleste å bygge og mest behagelig å gå på med nakne føtter. De har valgt å gi terrassen en brunpigmentert treolje for å forlenge treets holdbarhet.

... om avskjerming

Det er smart å avskjerme et bassengområde. Dels for å skape privatliv og hyggekroker, og dels for å skape le. Hos Kim og Bettina har de også prioritert å ha utsikt, slik at de kan kikke på hestene deres, som går rett utenfor bassengområdet. Derfor har de et glassrekkverk i den ene enden, mens et lukket gjerde omkranser resten av bassengområdet.

02
Forberedelse 3 Trinn

Når beslutningen om hvor svømmebassenget skal ligge er gjort, settes gravearbeidet i gang. Hullet i bakken her skal ha plass til et basseng som er 4,2 x 8,5 meter og har en dybde på 1,5 meter.

1

Hullet til bassenget markeres og graves ut. Det skal være cirka 1,7 meter dypt, med plass til å legge grus i bunnen og støpe et fundament oppå. I hver side skal det graves en 50 cm dyp renne til en mur som kan støtte langsidene til bassenget. Det gir et solid fundament og god støtte til bassenget. Hullet graves med en minigraver.

2

Hullet er gravd ut, og fundamentblokkene står klare til å bli murt opp, slik at bassenget får støttemurer på begge langsider.

3

Det fylles betong i rennene. I den ene siden av rennen er det laget en forskaling for at betongen ikke skal flyte ut. Den har omtrent samme bredde som fundamentblokkene. Når betongen er tørr, danner den et solid fundament som støttemuren av fundamentblokker kan mures oppå.

03
Støttemurer og bassengkar 5 Trinn

Langs de rette sidene på det ovale bassenget bygges to støttemurer, som forsterkes med armering. Det støpes et betongfundament mellom murene, som bassenget kan stå på.

1

Støttemurene bygges av fundamentblokker som er hule i midten. I bunnen av rennen legges det først en rekke lecablokker som murene av de hule fundamentblokkene bygges opp på. Det settes loddrett armering i hulrommet for hver 20 cm.

2

Armering er også lagt vannrett i fundamentblokkene for å gi mu­ ren styrke i lengderetningen. Når all armering er på plass, fylles hulrommet i fundamentblokkene med betong.

3

Støp et fundament av betong i bun­ nen av hullet og mellom de to murene. Først legges det ut et 10 cm tykt lag grus. Det rettes opp og stampes. Oppå fordeles 20 cm betong med armering. Etter et par dager er fundamentet her­ det nok til at de verste ujevnhetene kan slipes vekk, slik at underlaget er så plant som mulig før bassenget plasseres.

4

Bassenget av stål monteres på fundamentet. Det plasseres slik at langsidene er rett ut for de to støtte­ murene. Bassenget feies rent for skitt og støv i bunnen.

5

Innerduken monteres i bassenget. Den kalles også for “liner”, og er en kraftig PVC­membran som gjør bassenget tett og mer behagelig å ta på. Når innmaten er på plass, skal det lages utskjæringer til dyser og rør. Det skal også monteres en pumpe..

04
Vann i bassenget og terrasse rundt 5 Trinn

Det store øyeblikket med fylling av vann i bassenget er kommet. Det skal gjøres samtidig som det fylles betong rundt langs bassenget, slik at det hele tiden er samme trykk på begge sider av karet. Deretter bygger Kim og Bettina et lekkert bassengområde med terrasse og gjerde i både tre og glass.

1

Bassenget fylles med vann. Det er viktig at det gjøres samtidig som det fylles opp med betong rundt langs de buede endene, slik at det er samme trykk på begge sider - både utenfra og innenfra. Deretter kan det bygges en terrasse rundt hele bassenget.

2

Skjelettet til terrassen bygges. Det består av stolper i sidene, der det nederst er montert en bunnsvill. Oppå den legges tilfarere med en senteravstand på 60 cm.

3

Terrassebordene legges. Det er en stor terrasse, med mange lengdeskjøter - de forskyves, slik at det ikke kommer to skjøter etter hverandre. Her legges terrassebordene med en avstand på 5 mm mellom dem.

4

Det settes glassrekkverk ved den ene enden av bassenget, slik at det blir utsikt over terrenget. Bordene rundt kanten av bassenget renskjæres til slutt.

5

Bassengområdet er ferdig. Langs sidene er det bygget et gjerde, slik at området er avskjermet. Kun på enden er det utsyn gjennom herdet glass. Kim og Bettina er glade for at de kjøpte ekstrautstyr i form av lys i bassenget - det gir en flott effekt om kvelden.

"Bassenget blir sugd rent hver dag, og vi sjekker pH- og klorverdiene. Sammenlagt bruker vi cirka 1 time hver dag på å passe bassenget. Og vi bruker cirka 3000 danske kroner i året på klor." — Bettina Lidström

Materialer

BASSENG

 • Stålbasseng (fra Berle Pool & Spa), ovalt med såkalt liner (innvendig “kledning”). Det er 4,2 x 8,2 meter og har en dybde på 1,5 meter. Inkludert ekstrautstyr - en lampe så det er lys i bassenget.
 • Pris cirka 40.000 danske kroner.

FUNDAMENT

 • Fundamentblokker, 20 x 23 x 50 cm, til vegger langs bassengsidene
 • Grus, 0-8 mm, til bunnsikring
 • Betong, blant annet til støpt fundament og til påfylling ved bassengets avrundede ender
 • Kamstål, 12 mm, til armering av bassengsidene
 • Pris cirka 14.000 danske kroner.

TERRASSE

 • Stolper, 100 x 100 mm
 • 45 x 95 mm til tilfarere
 • Terrassebord, trykkimpregnert, 28 x 120 mm
 • Skruer og beslag
 • Treolje
 • Pris cirka 10.000 danske kroner.

AVSKJERMING

 • Stolper, 100 x 100 mm
 • Bord til gjerde
 • Glassplater til glassrekkverk, inkludert beslag og skruer
 • Pris cirka 11.000 danske kroner.

Spesialverktøy

 • Minigraver

Tidsforbruk

Cirka 4 måneder.

Pris

I alt cirka 75.000 danske kroner for dette prosjektet.

Vanskelighetsgrad

Dette er et stort prosjekt å kaste seg over, og det krever oversikt og en del håndverksmessig erfaring. Sjekk hvor mye bassengforhandleren kan bistå med av praktisk veiledning, og allier deg eventuelt med fagfolk som kan hjelpe deg.

Tegning

Slik er oppbyggingen rundt bassenget

Bassenget av stål graves ned i bakken, der det er plassert oppå et støpt fundament. Langs de rette sidene støttes det av murer av fundamentblokker, som fylles med betong og armeres. Ved bassengets runde ender fylles det også opp med betong, slik at det er solid støtte rundt hele bassenget.

Slik er oppbyggingen rundt bassenget

Video

Montering av terrassebord

Legg dem i små "grupper". Da er det lett å fordele luften

Endesnitt på terrassebord

Med dykksag og skinne blir kanten helt rett

Proppede skruer på terrassen

Med et proppborsett får du et perfekt resultat

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Svømmebasseng