Enkelt grillbord av betong

Det er verken vanskelig eller dyrt å støpe et grillbord av betong. Til denne utgaven skal du kun lage én støpeform, som kan brukes til både benkeplate og bein.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
8 timer
Pris
2.000 kroner

Det smarte med dette grillbordet, er at du kan bruke den samme formen til både bein (gavler) og platen. Dermed sparer du forskaling. Men det betyr også at det er en del ventetid forbundet med prosjektet, ettersom gavlene og benkeplaten ikke kan lages samtidig.

Intro

Å støpe betong er et enkelt, men tidkrevende arbeid. Mens betongen tørker, må du væpne deg med tålmodighet, og det kan være en prøvelse, når du gjerne vil se det ferdige resultatet. Men det er verdt ventetiden, for betong er et flott og allsidig materiale, som gir veldig mange muligheter for kreativitet og finesser.

Bordbeina til grillbordet lager vi i en klassisk støpeform, som er skrudd sammen av forskalingsplater. Samme form brukes igjen til benkeplaten, som kulegrillen skal ligge i.

Les også: Lekkert grillbord av gjenbrukstre

Hullet til grillen er litt mer finurlig å lage, men når du har funnet en passende form og størrelse, er det egentlig bare å blande betong, helle den i formen og vente til betongen er ferdig herdet.

Før du går på jakt etter en støpeform til hullet, skal du måle deg frem til en diameter som passer kulegrillen din. Mål omkretsen på grillen en eller to centimeter under håndtakene. Resultatet deler du med pi (3,14). Dermed får du diameteren på den formen du skal ha. God fornøyelse.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg en utendørs pizzaovn selv

Veiledning

01
Slik lager du støpeformen 7 Trinn

Formen til grillbordet lages av en forskalingsplate, som har en overflate som betongen ikke setter seg fast i. Du kan også bruke vanlig, billigere kryssfinér, men det krever at du smører formen grundig før hver støping.

Formen bygges som en såkalt negativ form, der det som blir bordets over- og ytterside vender ned i bunnen av støpeformen. Det smarte med denne formen, er at den brukes til både gavler og selve benkeplaten til grillbordet.

1

Skjær til bunnplaten (A). Platen skal være minst 5 cm større på begge sider enn den største betongflaten du skal støpe. Bruk en dykksag og en føringsskinne, eller en sirkelsag og et anlegg.

2

Lag lister av støpeplaten. Den biten av forskalingplaten (A) du har skåret av i lengderetningen, skjæres til lister (B-C-D-E). De skal være like brede som bordplaten skal være tykk. Vi har i dette tilfellet valgt 4 cm.

3

Forbor til skruer. I sidelistene (B) og endelisten (C) bores det for til skruer. Hullene plasseres med 30-40 cm avstand. Hullene undersenkes så mye at hodene på skruene kommer ned under overflaten.

4

Skru listene sammen. Til den justerbare endelisten skrus to listestykker (D) sammen med 30 mm skruer. Overliggeren (E) skrus fast i overkanten av den listen som har synlige skruehoder.

5

Sidelistene (B) skrus på. Mål opp, og skru listen (B) på den ene langsiden og en i enden (endelisten C). Bruk platekanten til å sikre at listene sitter helt vinkelrett, og skru fast listene med 4,5 x 50 mm skruer.

6

Skru på den siste sidelisten (B). Bruk den flyttbare listen (D+E) som avstandsmål. Den sikrer at bordplaten blir like bred overalt.

7

Mål opp, og merk av. Nå finner du lengden på den første støpeformen til bordbeina (H og J). Platens lengde skal være 2 ganger bordbeinas høyde.

02
Bordplate og bein lages med én form 3 Trinn

Når formen er bygget, er du klar til å støpe. Men i tillegg til den firkantede støpeformen, skal du ha et rundt hull å plassere grillen i. Det samme hullet bruker vi til å lette konstruksjonen og gi gavlene på bordet to “bein” i hver side.

Hullet skal passe til kulegrillen du skal bruke. I vårt tilfelle er det 54 cm i diameter, og hullet lages med en rund murerbalje montert med båndstål. Ringen av båndstål sikrer loddrette sider i hullet, og gjør det enkelt å fjerne støpeformen igjen.

1

Mål opp til grillformen. Finn en balje eller en annen rund form som passer til diameteren på hullet.

2

Merk opp på båndet. Slå båndstålet rundt baljen, og stram det sammen slik at bunnen ikke kan rekke helt gjennom ringen. Sett en strek, så du vet hvor ringen skal skjøtes.

3

Sjekk at båndstålet passer. Til platen til bordbeina plasseres ringen akkurat midt på støpeformen. Når den står der den skal, kan du holde den på plass ved å fylle vekt i baljen med et spann med sand.

03
Støp beina til bordet 5 Trinn

Uansett hvilken betongmiks du bruker, er den basert på sement. Husk derfor støvmasken før du åpner posen.

Det er viktig at du blander all betongen til en hel plate på én gang, særlig når du bruker farge. Ellers blir det fort synlige overganger mellom de forskjellige blandingene. Regn ut mengden betong med denne formelen: lengde i meter, ganger bredde i meter, ganger tykkelse i meter, ganger 2200.

For eksempel: 1,5 x 0,7 x 0,04 x 2200 = 92,4 kilo betong.

1

Hell tørrbetong i en murerbalje. Tilsett fibre og farge i ønsket mengde, og bland alt jevnt før du tilsetter vann til blandingen.

2

Tilsett vann, og bland. Tøm 3,5 liter vann per 25 kg tørrbetong i et spann. Tilsett vannet i flere omganger. Rør grundig gjennom blandingen med en blandevisp på en kraftig bormaskin i minst tre minutter.

3

Trekk ut betongen. Fordel blandingen jevnt i støpeformen, og trykk den sammen med en murerskje. Trekk av overskytende betong med kanten på et listestykke eller et bord med en rett kant.

4

Skru formen fra hverandre. Etter cirka en uke er betongen sterk nok til å komme ut av formen. Skru ut skruene, og bank forsiktig løs kantene.

5

Skjær platen i to. Fjern baljen og ringen. Mål opp, og marker midten på platen på begge sider av hullet. Del platen i to ved å kutte den med en stor vinkelsliper.

04
Gjenbruk formen til grillbordet 2 Trinn

Den samme formen brukes til bordplaten (K). Rengjør platen (A), listene (B-C-D+E) og ringen, før du begynner forfra. Eneste forskjell er lengden på formen og plasseringen av hullet. Dessuten armerer vi de smale sidene mellom hullet og kanten ekstra godt med to biter armeringsjern.

Vi har valgt et 120 cm langt bord, og plasserer hullet i den ene enden. Du har stort sett fritt valg opptil 150 cm.

Støpeformen er lett å rengjøre, men du skal være grundig når du gjør det.

1

Plasser baljen. Sett baljen og ringen på platen, og rett inn slik at du får hullet der du vil ha grillen. Sørg for at det er like stor avstand til begge sider, og at det er minimum 12 cm til enden.

2

Husk armering. Blandings- og støpearbeidet er akkurat som ved den første platen. Men du skal i tillegg armere platen ekstra godt på sidene av hullet. Legg to stykker armeringsjern midt i betonglaget.

05
Skru beina på bordet 3 Trinn

Så er det igjen tid for å vente. Etter en uke kan du ta platen ut av formen, slik at du kan sette sammen grillbordet.

Bordet er tungt og solid, og det er faktisk ikke strengt nødvendig å skru det fast til gavlene. For sikkerhets skyld bruker vi likevel to vinkler til å sette sammen gavlene og bordplaten. Skru dem sammen med 4,5 x 30 mm skruer i en plugg, som du forborer til. Ved den endelige sammenføyningen limes skjøten mellom platen (K) og gavlene (H og J) med flislim eller fugemasse.

1

Frigjør bordplaten for lister og stålring. Vipp platen opp på høykant, slik at du kan se bordplatens “pene” side, som har vendt ned mot støpeplaten. Forbor til vinklene.

2

Sett en vinkel på hver av gavlene. Vinkelen plasseres på innsiden (den som vendte opp i formen) cirka 2-3 cm fra bakkanten, slik at den lange delen flukter med toppen av gavlen. Husk at de skal speilvendes.

3

Sett gavlene under bordplaten. Rett opp platen, og skru fast vinklene på undersiden av bordplaten. Husk å forsterke skjøtene med lim eller fugemasse når du setter delene endelig sammen.

Materialer

15 mm forskalingsplate 122 x 244 cm:

  • Bunnplate i støpeform (A), 70 x 160 cm
  • 2 sidelister (B) à 4 x 160 cm
  • 1 endelist (C), 4 x 70 cm
  • 2 justerbare lister (D) à 4 x 70 cm
  • 1 overligger (E), 4 x 80 cm

Ferdigblandet tørrbetong 0-4:

  • Bordplate (K), 3 x 25 kg Gavler (H og J), 3 x 25 kg

Tilsetting:

  • Fiber, f.eks. Sika Crackstop 12
  • Jernoksidpigment, svart
  • 6 mm rustfritt armeringsjern, 4 stk. à 50 cm.

Dessuten:

  • Murerbalje (Ø 54 cm i bunnen)
  • båndstål (forsterkningsstål til gips), cirka 200 cm
  • Sterk teip
  • Sponskruer, 4,5 x 50 mm
  • Plateskruer, 4,5 x 30 mm
  • 5 mm plugger
  • 2 vinkler à 30 x 50 cm
  • Fugemasse eller flislim

Spesialverktøy

  • Blandevisp til bormaskinen
  • Murerskje
  • Platesaks

Tidsforbruk

Avsett cirka 14 dager til prosjektet, men det er faktisk kun cirka åtte timers arbeid. Det meste er ventetid mens betongen tørker.

Pris

Under 2000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Både oppbyggingen av formen og støpearbeidet er enkelt og greit. Til gjengjeld er det tungt arbeid når emnene skal flyttes og monteres.

Tegning

3D-modell

Grillbord av betong

3D-modell

Vinkelbeslag forsterker grillbordet

Du kan ikke se dem ovenfra, men de to vinkelbeslagene forsterker betongplaten på grillbordet.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Slik blir betongen sterk

Når du blander betong til et grillbord eller et hvilket som helst annet prosjekt, er det en god idé å tilsette fibre til betongblandingen, eller å bruke en ferdigblandet fiberbetong.

De ekstra fibrene gjør betongen enda mer motstandsdyktig mot krympesprekker og andre skader som følge av vær og vind. I tillegg til å tilsette fibre til betongblandingen, kan du også bruke armeringsjern. Det gir ekstra støtte til svake steder, for eksempel rundt hullet til grillen, der vi bruker to armeringsjern.

Betong er et solid materiale, og du kan gjøre det enda sterkere ved å tilføye fibre eller armeringsjern.

Sett farge på grillbordet

Å farge betong er morsomt, og det er faktisk også enkelt. Du skal bare være oppmerksom på at fargen suger til seg en del væske.

Betongfarge i pulverform kalles ”oksidfarger”, et navn som kommer av at fargene inneholder jernoksider. Med jernoksider får du nesten ubegrensede muligheter til å farge prosjektet ditt, og fargen holder seg godt. En liter svart jernoksid (800 gram) har vi sett til snaut 200 kroner. Blandingen kan bestå av cirka fem prosent farge og 95 prosent tørrbetong.

Det vil si én kilo farge per 20 kilo tørrbetong. Når du blander betongen, kan den gjerne være litt tynn, før du til slutt tilsetter fargepulveret, fordi det suger en del væske. Det kan også være nødvendig å tilføye mer vann mens du blander.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken