Lekkert grillbord av gjenbrukstre

God kvalitet og lekkert design trenger ikke å koste en formue. I denne veiledningen bygger vi et grillbord av gjenbrukstre til en materialpris på under 500 kroner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
10 dager
Pris
2.500 kroner

Intro

Tropisk tre er enormt flott. Samtidig er materialer fra tropiske tresorter blant de mest holdbare materialene du overhodet kan bruke. Men regnskogen forsvinner raskt på grunn av overfelling, og du skal være forsiktig med å kjøpe tropisk tre. Men finner du gjenbrukte materialer, er saken grei. Da har skaden allerede skjedd, treet er felt og brukt, og da gjelder det å utnytte det på best mulig måte.

Vi kom over et parti azobematerialer som vi kjøpte litt av, og brukte dem til å lage dette flotte grillbordet. I mange år har det vært brukt i en nå nedlagt epleplantasje. Hos oss har materialene fått nytt liv – som et unikt møbel til hagen.

LES OGSÅ: Bygg selv pizzaovn ute

Presisjon er avgjørende

Grillbordet er en enkel konstruksjon, men det krever ekstrem nøyaktighet å få det til å se bra ut. Alle deler skal nemlig passe nøye sammen.

Du får bruk for godt verktøy, og det skal være sterkt, for azobe er hardt som betong – det ødela både sirkelsagblad, proppbor og fresestål for oss. Du må også belage deg på et skikkelig tålmodighetsarbeid når du skal ha alle listene til å passe i rammene.

Veiledning

01
Materialene skjæres til på mål 4 Trinn

Grillbordet består av to solide rammer. De forbindes og holdes sammen av en rekke firkantede lister.

Vi bruker ingen spiker eller skruer til å sette sammen bordet. Alt holdes sammen av lim og listene. For at dette skal kunne lykkes, må materialene sages ut med stor presisjon, slik at alle sammenføyninger passer.

Du må bruke en god bordsirkelsag for å skjære til de jernharde azobe-stolpene med størst mulig presisjon.

1

Treet har ligget til tørk. Nå er det klart til å bli saget opp. Først trekkes det verste laget skitt av med en sikling.

2

Stolpene sages grovt til på alle fire sider. Bruk et grovt 24-tannsblad på bordsirkelsagen. Materialene sages ikke til på de endelige målene ennå.

3

Bein (A) og vanger (B) skjæres til. Her bruker vi et blad med 60 tenner. Det gir et fint snitt. Endelige mål på bein og vanger er 4,3 x 4,3 cm. Listene er 1,8 x 1,8 cm.

4

Vi er nå ferdige med bordsirkelsagen. Vi har kappet beina (A), slik at de er 60 cm lange. De tverrgående vangene (B) og listene (C) venter vi med å kappe til i riktige lengder.

02
Sporene til listene freses 4 Trinn

Nå skal vi lage sporene i de tverrgående vangene (B), som listene (C) skal hvile i. Det er et tidkrevenede arbeid, og presisjon er viktig.

Du kan bruke en kappsag til å sage sporene, men vi bruker en overfres, fordi det sikrer at sporene blir helt like og nøyaktige.

Vi har laget en mal av en MDF-plate. Den sikrer at det blir den samme avstanden mellom sporene, og den samme bredden og dybden på sporene, slik at de passer til listene (C).

1

Vangene (B) teipes sammen. De som skal danne den øverste hyllen, og de som skal sitte nederst, samles parvis.

2

Det første sporet freses. Det skal være plass til en tapp på 3 cm i endene av vangene (B). Malens tverrpinne settes på plass i foregående spor, deretter freses det til alle de 57 listene. Sporene blir 8 mm dype.

3

Sporene renses. Bunnen av fresesporet er plan, men kantene er litt flisete. De renses med et nyslipt stemjern.

4

De fire vannrette vangene (B) kappes. Vangene skal være 137,4 cm, og det skal være plass til de 3 cm lange tappene. En list (C) holder vangene på plass, slik at de kan kappes i akkurat samme lengde.

03
Tappskjøtene tilpasses 8 Trinn

Fordi vi går etter et elegant utseende, skal listene våre festes uten bruk av skruer. Derfor bruker vi tappskjøter og lim. Vi borer også hull gjennom tappskjøtene og setter plugger gjennom for å få ekstra styrke og hold.

Tappskjøtene krever presisjon, og stemjernet skal være knivskarpt for å spise seg gjennom det steinharde treet.

Bordet kan selvfølgelig også lages med skruer og beslag, hvis du ikke har lyst til å lage tappskjøter.

1

Tappene på vangene (B) sages. Fra begge sider av vangen sages en stripe parallelle spor, som stemmes vekk. Tappene skal være en tredjedel av treets tykkelse.

2

Tappen måles opp på beina (A). Det skjæres et innsnitt på cirka 5 mm i topp og bunn. Merk opp til utstemmingen på alle de fire beina (A).

3

Tapphullene i beina (A) forbores. Tappene er 3 cm, men vi lager tapphullene 3,3 cm, så vi er sikre på at det er plass nok. Med et borstativ til bormaskinen er det lett å bore hull som er helt loddrette.

4

Hullet stikkes rent langs kanten med et stemjern. Hold den flate siden av stemjernet mot kanten. Skift til et mindre stemjern, hvis det blir nødvendig.

5

Plugghullene bores. Hullet skal være helt nøyaktig. Sett eventuelt bormaskinen i et borstativ for maksimal presisjon.

6

Vangene (B) slipes med en båndsliper. Begynn med korn 60, fortsett med 120 og 180. Til slutt lages de skarpe kantene lett avrundet med en høvel.

7

Pluggene bores ut. Med et proppbor borer vi ut pluggene. De skal hjelpe til med å holde sammen konstruksjonen.

8

Tappskjøtene låses med plugger. Sett rammen i press, smør pluggene grundig inn i lim og bank dem på plass.

04
Listene limes fast og oljes 5 Trinn

Nå er vi kommet til siste etappe på grillbordet - og det er den mest spennende. Vi skal nemlig ha alle listene til å passe i rammene, slik at bordet kan stå.

Når listene er tilpasset i lengden og limt fast til rammene, er grillbordet nesten ferdig.

Til slutt behandler vi bordet med linolje tilsatt et soppdrepende middel.

1

Listene (C) kappes til i lengden. Det skal brukes totalt 57 lister.

2

Bordet settes i spenn. Vi limer fast et par lister (C) i hver ende av bordet, i topp og bunn. Det sikrer at avstanden blir helt riktig, og holder bordet på plass.

3

Listene (C) limes fast. Ikke tving dem på plass, hvis de ikke faller lett ned. Gjør du det, kan treet sprekke. Gi dem i stedet en runde med båndsliperen til de passer.

4

Bordet behandles med linolje. Even tuelle limrester slipes først vekk. Fargeskiftet etter oljingen taler virkelig for seg selv!

5

Så er grillbordet ferdig. Linoljen gir en god beskyttelse mot vær og vind, og det harde treet er rustet til å tåle årstidenes værvariasjoner.

Materialer

  • 4 bein (A) à 60 cm, 4,3 x 4,3 cm
  • 4 tverrgående vanger (B) à 137,4 cm, 4,3 x 4,3 cm
  • 57 lister (C) à 45 cm, 1,8 x 1,8 cm
  • MDF-plate til mal
  • Skiferplate
  • Trelim
  • Linolje
  • Plugger

Spesialverktøy

  • Bordsirkelsag
  • Overfres
  • Sikling
  • Proppbor
  • Båndsliper
  • Eventuelt stativ til bormaskin

Tidsforbruk

Treets hardhet og kravet til presisjon gjør arbeidet tidkrevende. Vi har fordelt det over cirka ti dager.

Pris

Cirka 500 kroner til materialer, og cirka 2000 kroner til erstatning av ødelagt verktøy.

Vanskelighetsgrad

Presisjon er avgjørende, og treet er ikke enkelt å jobbe med.

Tegning

I alt 57 lister (C) holder grillbordet sammen. Det er viktig at alle delene til bordet er millimeterpresise.

Vangene (B) i grillbordet er tappet inn i beina (A), og listene (C) ligger i freste spor i vangene.

3D-modell

3D-modell

Grillbord

Grillbordet består av to solide rammer. De forbindes og holdes fast av firkantede lekter.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolpene skjæres ut

Stolpene skjæres ut på riktige mål.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bordet settes sammen

Rammene settes sammen og tappskjøtene låses med plugger.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Tydelig oppmerking på mørkt tre

VERKTØY: Slik bruker du båndsliperen

I denne videoen kan du se alt om hvordan du betjener båndsliperen – den groveste og sterkeste av alle slipemaskinene. Bruker du båndsliperen til den første slipingen på ujevne og store flater, kan du spare mye tid og krefter.

Tips & Triks

Smart mal sikrer samme dybde

Listene (C) freses i vangene (B). For at sporene skal bli rette og like dype, lager vi en smart mal.

Malen består av en MDF-plate, der vi har frest ut et spor som tilsvarer bredden på listene. Platen er montert på to lektestumper som klemmer rundt vangene når de er samlet parvis. Vi har frest et spor i lektene, der vi har dyttet en pinne inn under MDF-platen. Pinnen hviler i det foregående sporet når vi freser, og sikrer at alle sporene blir helt jevne.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken