Solid utekjøkken av murstein og betongelement

Vil du ha et robust utekjøkken, er dette et godt alternativ. Værbestandighet er tenkt inn i alle materialvalg: Betong, armert porebetong, murstein og støpefiner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1.900 kroner
Det er enklere å lage lekker mat i utekjøkkenet når grillristens avstand til kullet kan varieres.

Det er enklere å lage lekker mat i utekjøkkenet når grillristens avstand til kullet kan varieres.

Intro

Drømmer du også om et utekjøkken, som kan gjøre livet i hagen både enklere og morsommere, samtidig som det pynter opp det som ellers er en kjedelig flekk utenfor huset? Da kan du finne inspirasjon i denne artikkelen, der vi bygger et utekjøkken av betongelementer og murstein.

Kjøkkenet er delt i to, der den ene delen er en grillplass, mens den andre er en avsettings- og arbeidsplass. I tillegg er det godt med hyller til alskens oppbevaring under grillen og arbeidsplaten.

Bruk de materialene du kan skaffe

Dette utekjøkkenet er laget i Tyskland, med materialer som finnes der. Vi vet ikke om at det finnes tilsvarende elementer tilgjengelig for norske forbrukere. Men vi velger likevel å vise artikkelen, som en inspirasjon til hvor enkelt og flott et utekjøkken kan lages. Ønsker du å lage et tilsvarende, bruker du bare målene og prinsippene, og overfører dem til de materialene du bygger utekjøkkenet ditt av – for eksempel Lecablokker.

Når du bruker dine egne materialer, kan du også legge litt flid i detaljene og tilpasse ting slik du selv vil ha dem. Det kan for eksempel hende du vil bygge inn en gassgrill i stedet for varianten med kull, som her. Da kan du tilpasse slik at det er plass til gassflasken under benken. Ønsker du lokk over grillen, kan du også bygge inn det.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Verdens enkleste pizzaovn – slik bygger du pizzaovn selv

Lese gjør det selv-veiledningen

I denne gjør det selv-veiledning kan du se hvordan utekjøkkenet er laget. Du får både materialliste og en tegning av prosjektet. Det er ikke vanskelig å lage et tilsvarende utekjøkken, men du skal være nøye når du støper fundamentet.

Vi viser hvordan vi:

 • har bygget fundamentet
 • har laget bordplaten til utekjøkkenet

Utekjøkkenets viktigste del

For å få glede av et utekjøkken, skal du ha en skikkelig grillrist, som kan flyttes opp og ned over kullet. Derfor er det viktig at du planlegger inn grillristen fra begynnelsen.

Hvis du allerede har en grillrist du gjerne vil bruke til utekjøkkenet, kan det fint la seg gjøre. Du kan faktisk med fordel planlegge utekjøkkenet etter grillristen. Det vil si at du bygger den midterste “skilleveggen” på toppen så det passer med bredden på grillristen.

Ønsker du en grillrist på et bestemt mål, kan du bestille en rist på nettet i akkurat de målene du vil ha. Det kan du for eksempel gjøre på www.grillrost.com. Her kan du eventuelt også bestille en ekstra grillrist. Da har du muligheten til å lage en grill i flere ”etasjer”.

Her lager vi spor til risten i mursteinene som grillveggene på toppen bygges opp av. Vi måler hvor høy risten er, og skjærer det ene hjørnet av noen av steinene, slik at det blir plass til grillristen når steinene mures opp. Mursteinene skjæres med en vinkelsliper.

Veiledning

01
Fundamentet 8 Trinn

Før vi graver ut rennen til fundamentene, lager vi en prøveoppstilling, slik at vi er sikre på hvor de forskjellige elementene skal stå. Vi tar også hensyn til vindforhold, og at det skal være plass til å bevege seg foran og rundt kjøkkenet.

Dette fundamentet bygges av avlange betongelementer. Elementene settes i betong i en renne, og limes sammen med flislim så det blir solid. Vi bruker vateret flittig, så alt blir helt rett.

1

Vi graver ut, slik at elementene kan plasseres loddrett i bakken. Steinene stikker cirka 25 cm ned i bakken, så rennen er litt dypere enn det - omkring 35 cm.

2

Betong helles i bunnen av rennen, slik at steinene blir støpt fast nederst. Vi sjekker at rennen har riktig dybde før vi heller i betongen. En tørrbetong som bare skal blandes med vann, er fin til formålet.

3

Elementene settes ned i betongen. De settes på høykant og limes sammen med flislim, slik at de utgjør et solid fundament. Flislimet røres opp med vann og smøres på sidene med en murerskje.

4

Vi er nøye med plasseringen av de loddrette steinene. De skal presses litt ned i betongen og stå helt rett, både i lodd og vater. Vi bruker derfor vateret flittig.

5

Vi banker også steinene på plass med en gummihammer, slik at de står i akkurat samme høyde med en vannrett kant øverst. Det er viktig med presisjon, ettersom det skal bygges videre oppå fundamentet.

6

Betong fylles rundt steinene når de står riktig plassert i rennen. Vi komprimerer betongen med en lektebit. Da er vi sikre på at den kommer godt ned i rennen, og at vi unngår eventuelle lufthull.

7

Elementene vaskes fortløpende, etter at det overskytende flislimet er fjernet. Da står vi igjen med en pen og jevn flate. Vi sparer oss selv for mye arbeid ved å fjerne limet før det tørker.

8

Grader og ujevnheter på de øverste kantene fjernes, slik at vi får en helt rett og jevn flate. Vi bruker hammer og meisel til jobben.

Det er frest et spor i to av mursteinsrekkene, slik at det er plass til å flytte grillristen opp og ned.

Oppå fundamentet ligger det avlange overliggere av porebetong, og oppå dem igjen bygges veggene til grillen.

Med en midtstøtte i fundamentet av betongelementer, blir det plass til å sette fast to par hyller under bordplaten med plass til oppbevaring.

Det graves en renne til fundamentene av betongelementer. Rennen er cirka 35 cm dyp og 20 cm bred. Da er det plass til å fylle betong rundt elementene.

02
Overbygningen 9 Trinn

Utekjøkkenets overbygning består av en “benkeplate”, som lages av solide overliggere av porebetong. De mures fast med mørtel til fundamentet.

Rundt langs kanten bygges en vegg av murstein med fire rekker stein oppå hverandre. Steinene legges i forband, slik at sammenføyningene er litt forskjøvet i forhold til hverandre - det skaper en sterk konstruksjon.

Hjørnekantene på noen av steinene skjæres av med vinkelsliper, for å lage spor til grillristen.

1

Overliggerne mures fast oppå fundamentet. Vi blander en murmørtel og smører den på den øverste kanten. Overliggerne trykkes fast i mørtelen, og vi sjekker at de er i vater.

2

Vi lager en prøveopplegging, før vi går videre med selve muringen. Da får vi en god oversikt over hvordan det best går opp, og hvilke steiner som må tilpasses.

3

Hjørnet skjæres vekk på mursteinene som skal ha spor til grillristen. Vi bruker en vinkelsliper, med tilhørende verneutstyr.

4

Mursteinene mures opp på kanten. Vi sjekker hver stein vi legger med vateret, slik at alt blir rett. Den første rekken med stein legges 3 cm fra kanten.

5

Murervinkler med en snor mellom, plasseres på de ytterste steinene. Det gir oss noe å rette inn etter, slik at steinene danner en rett linje.

6

Mørtelen legges på litt om gangen, slik at det rekker til én, maks. to steiner. Det gir oss god tid til å legge steinene på plass før mørtelen tørker opp for mye.

7

Steinen trykkes på plass i mørtelen, etter at vi har sjekket at den ligger rett i forhold til murersnoren. Skaftet på murerskjeen er fin til finjustering av steinen.

8

Vi sjekker steinen med en rettholt, etter at vi har legt en rekke med stein. Rettholten legges både oppå og langs siden av steinene. Små skjevheter kan slås forsiktig på plass med skaftet på murerskjeen.

9

En smal fugeskje brukes til å glatte fugene, når vi er ferdig med en rekke. Fugene fylles først grovt med mørtel og glattes etterpå så jevnt som mulig, slik at vi får en flott finish.

Materialer

 • 11 betongelementer
 • 3 overliggere i porebetong
 • Murstein
 • Vannfast kryssfinér til hyller
 • Tørrbetong (til fundamentet)
 • Flislim
 • Murmørtel
 • Grillrist

Tidsforbruk

2-3 dager.

Pris

Avhenger av hvilke materialer du velger å bruke.

Vanskelighetsgrad

Prosjektet er ikke vanskelig hvis du finner tilsvarende produkter. Skal du bygge opp rammen av for eksempel Lecablokker i stedet, må du regne med litt mer murerarbeid.

Tegning

Slik bygges dette utekjøkkenet

Dette utekjøkkenet består av et fundament av avlange betongelementer på høykant, en bordplate av avlange overliggere og en halvvegg av murstein, med spor til grillristen. Under grill- og bordflaten er det hyller.

Slik bygges dette utekjøkkenet

3D-modell

3D-modell

Utekjøkken i betongstein

De store betongsteinene limes sammen med flislim.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Grillristen passer inn

Det er frest et spor i to av mursteinsrekkene, slik at det er plass til å flytte grillristen opp og ned.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Hyller til avsetting

Du kan i prinsippet lage så mange hyller du vil. Her er det laget fire.

Åpne 3D-modellen

Video

TIPS: Redd den tynne mørtelen

TIPS: Smart verktøy til loddrette fuger

TIPS: Spar på mørtelen

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygge gapahuk

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Utekjøkken