14 TIPS: Slik fjerner du fastlimte ting

Det er vanskelig å fjerne ting som er limt fast. Og det er direkte irriterende å slite med å fjerne rester av gammelt lim og teip etterpå. Det finnes heldigvis enkle løsninger, der du allerede har det som skal til i verkstedet. Til de mest utfordrende oppgavene, kan du leie deg en spesialmaskin.

Se hvordan du fjerner:

  1. Teppeteip
  2. Speil satt opp med silikon
  3. Etiketter på ting av metall og tre
  4. Vanlig tapet
  5. Limputer
  6. Monteringslim
  7. Kontaktlim
  8. Fastbrent maskeringsteip
  9. Teppe på gulv eller trapp
  10. Silikonfuger på badet
  11. Fliser
  12. Linoleum på gulv eller trapper
  13. Tetningslister
  14. Trelim på møbler

1. Teppeteip

Prøv å varme opp teipen med en hårføner, eller forsiktig med en varmepistol. Det kan mykne opp limet litt, slik at teipen kan trekkes av. Hvis det er igjen limrester på gulvet, kan det fjernes etterpå med litt rødsprit på en klut. Hvis teipen er brent fast, og limet på teipen er hardt som stein, må det slipes vekk eller fjernes med en sikling eller et skrapejern.

2. Speilsatt opp med silikon

Speil er ofte limt opp med monteringslim eller silikon, og da kan det være en utfordring å få ned speilet i ett stykke. Tvinn noen passe lengder av tynn fisketråd godt sammen, og trekk tråden bak speilet. Da kan du ”sage” gjennom limet (få en hjelper til å holde på speilet). Rester fjernes med en skrape og en varmepistol.

3. Etiketter på ting av metall og tre

Du skal bruke en varmepistol og trekke forsiktig i et hjørne mens du varmer opp. Du skal dog være litt forsiktig, for klistremerket skal kun varmes opp nok til at limet myknes opp. Det skal ikke ta fyr i papiret eller i malingen under etiketten.

Du kan gjøre det samme med klistremerker på vinduer. Her skal du være oppmerksom på at det ikke er kaldt (under 15 grader) når du blåser varmluft på ruten, for ellers kan den sprekke. De siste limrestene kan fjernes med terpentin eller rødsprit.

4. Vanlig tapet

Det er forskjellige måter å fjerne tapet på, og metoden avhenger av hvor fast tapetet sitter.

Noen ganger kan det trekkes av i store flak, og resten fjernes med en tapetskrape med et bredt barberbladlignende blad.

Andre ganger må du ta den lange veien med først å ripe opp overflaten, og deretter bruke en bred sparkel og en tapetavdamper. Avdamperen kan leies.

Det finnes også kjemisk tapetoppmykner, som tilsettes vann og påføres med rull, men metoden krever ofte flere omganger med tapetoppmykneren.

Til alle tre metodene skal du huske å dekke til gulvet godt.

1

Avdamperen skal holdes temmelig lenge mot veggen, før tapetet kan fjernes med en sparkel.

2

5. Limputer

De er smarte når du skal henge opp plakater og mindre ting på veggen, men de kan være vanskelige å fjerne når tingene skal ha ny plass. Bruk en god hårføner eller varmepistolen, og varm forsiktig opp til du kan trekke av puten. Hvis det blir igjen enkelte limrester, kan de ofte gnikkes vekk. Bruk kun oppløsingsmidler hvis du har planer om å male hele veggen etterpå.

6. Monteringslim

Er fotlistene satt fast med monteringslim, er det ikke så mye annet å gjøre enn å sette et brekkjern bak listene og bryte dem av. Skjær langs kantene med en hobbykniv først, så tapetet ikke følger med. Vil du unngå for store skader, så legg en trekloss mellom veggen og brekkjernet.

7. Kontaktlim

Kontaktlim er vanskelig å fjerne. Det beste er å varme det opp med en god hårføner, eller forsiktig med en varmepistol, og deretter skrape det av med en sparkel eller en sikling. Sitter limet på noe som kan tåle opp-løsingsmidler som xylen eller tynner, fjernes limet med løsemiddelet og en bomullsklut. Kluten må hele tiden snus eller skiftes, ellers bare drar du limet rundt på emnet.

8. Fastbrent maskeringsteip

Når maskeringsteip har sittet for lenge, kan den være umulig bare å trekke av. Da kan du bruke en hårføner eller en varmepistol, og varme opp forsiktig så limet myknes opp og slipper. De siste sporene av limet kan fjernes med rødsprit, eller også lampeolje, som ikke løser opp maling.

Hvis teipen er brent virkelig fast på et vindu, kan det bli nødvendig å skrape det av med en skrape til keramiske komfyrtopper. På fotlister kan det i verste fall bli nødvendig å bruke slipepapir.

9. Teppe på gulv eller trapp

Et gammelt teppe som er limt på, kan være enkelt å dra av, men som regel sitter skumbelegget fra baksiden av teppet igjen på gulvet. Det fjernes manuelt med en sparkel. De siste restene av limet fjernes med whitespirit eller rødsprit og en klut. Er ikke det nok, må du bruke en grovkornet slipemaskin eller høvle gulvet rent.

Skumbaksiden fra teppet sitter fast, men kan skrapes av manuelt.

10. Silikonfuger på badet

Silikonfuger på badet holder ikke evig.

Den gamle fugen skjæres vekk med en hobbykniv, men skjær ikke for dypt, for da risikerer du å ødelegge våtromssikringen på baksiden av fugen. Skjær heller lag på lag, til du er helt i bunnen.

Deretter kan du fjerne de siste restene med aceton, som pensles på og tørkes av med en klut. Hvis du bruker silikonfjerner, kan det komme til å løse opp våtromssikringen på baksiden av flisene.

11. Fliser

Først bankes flisene ned med hammer og meisel, noe som ikke pleier å gi de store utfordringene. Gjenstridige biter kan likevel kreve at du bruker en vinkelsliper.

Flislimet kan fjernes på flere måter, avhengig av limtype. Lim som er mørtel basert, fjernes med hammer og meisel, eller slipes vekk med for eksempel en diamantkoppskive. Er flislimet av kunststoff (føles som hard gummi) kan du med fordel bruke en varmepistol og sparkel. Skal det settes opp nye fliser samme sted, trenger du ikke å være så nøye med å fjerne mørtelbasert lim, men hvis det skal settes opp tapet eller filt, må alt vekk og veggen sparkles.

12. Linoleum på gulv eller trapper

Linoleum kan holde i 100 år, bokstavelig talt, men bare det har ligget 20-30 år, er det som om det er sveiset fast. Du bør derfor vurdere å leie en såkalt gulvstripper. Det er en maskin som kan skjære av linoleum og det meste av det gamle limet. Etterpå skal overflaten høvles eller slipes, slik at du får av de siste limrestene før du ferdigbehandler gulvet. Gulvstrippere leies ut hos verktøyutleiefirmaer og i byggvarehus.

13. Tetningslister

Selvklebende gummi- eller plasttetnings-lister holder ikke evig. Når de skal skiftes ut, har du utfordringen med å få limet til å slippe taket. Prøv først knepet med å varme opp listen, og dermed limet, med en hårføner eller varmepistol mens du trekker av listen. Virker det ikke, må du dra av listen og eventuelt fjerne limrester med et løsemiddel eller slipepapir etterpå.

14. Trelim på møbler

Må fjernes manuelt med stemjern, slipepapir og eventuelt et sagblad. Er det lim i plugghull, må de bores ut, men pass på ikke å bore hullet større enn pluggen. Er det brukt gammeldags varmlim (hornlim), kan du også prøve deg med varmepistolen.

Effektive våpen

EKSENTERSLIPER
Sliper av harde limrester. Begynn med grovt slipepapir.

GULVSTRIPPER
Fjerner fastlimt teppe og linoleum i strimler. Leies i teppeforretninger.

XYLEN
Kraftig løsemiddel. Husk åpne vinduer, hansker, maske og briller.

VARMEPISTOL
Mykner opp lim, så det kan skrapes av. Pass på glass og brennbare overflater.

BREKKJERN
Brukes til å bryte av ting som er satt fast med monteringslim.

SPARKEL
Skal være slipt flat, så den ikke skjærer seg inn i det du skraper på.

GLASSKRAPE
En komfyrskrape eller en vindus-skrape fjerner gammel teip.

TAPETSKRAPE
Skjærer tapetet av i store flak. Her kan du bruke krefter.

TAPETDAMPER
Mykner opp tapet og limet under, så tapetet kan skrapes av. Lag riper i tapetet først.

LAKKFRESER
Er fin til å fjerne rester av lim på trappetrinn. Kan leies.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverker-teknikker