3 typiske borebrølere

Blir hullet skjevt eller pluggen løs når du borer hull? Vi ser på tre typiske feil du gjør når du borer – og viser deg hvordan du unngår dem i fremtiden.

1. FEIL: Du velger feil type bor

Et bor er ikke bare et bor. Først og fremst er det viktig å skille mellom bor til tre, bor til mur og bor til metall. Ellers ender du opp med å stå igjen med et ødelagt bor.

Et trebor har normalt en styrespiss, slik at du kan begynne hullet der du vil. Men skjærene er vinklet, slik at de skjærer ytterst først.

Metallboret starter derimot i midten og er laget av sterkt HSS-stål (High Speed Steel). Murboret krever enda mer styrke, og er derfor utstyrt med en liten plate av hardmetall ytterst på spissen av boret. I tillegg kan du kjøpe universalbor, som klarer litt av alt.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

2. FEIL: Du glemmer å rense hullet

Hvis det er borestøv i hullet du setter en plugg i, kan du ikke regne med at pluggen kan sitte ordentlig fast. Støvsug eller blås hullet rent for støv med et sugerør. Da holder pluggen bedre fast.

Et helt vanlig sugerør kan brukes til å blåse et borehull rent for støv.

3. FEIL: Du holder maskinen skjevt

Sørg for å holde bormaskinen rett, ellers blir hullet, og dermed opphenget ditt, skjevt. Sett boret mot veggen, trekk hodet tilbake, og vurder vinkelen før du borer.

Hold maskinen vannrett og rett på veggen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverker-teknikker