Mal paneltaket og få mer lys i rommet

Hvis du vil male paneltaket hvitt, kan du klare det meste av arbeidet fra gulvet. Det gjør maleren.

Et lag hvit maling gjør underverker på et gulnet profilert panel. Hvis du gjør som maleren, kan du klare det meste av arbeidet fra gulvet – og spare mange turer opp og ned stigen.

Maleren arbeider naturligvis raskere enn oss andre. Men lærer du noen av hans metoder, kan du sette opp tempoet, og arbeidet med å male tretaket vil bli mye lettere.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Dekk til før du maler paneltaket

Det tar tid å dekke ordentlig med maskeringstape langs lister, legge papp eller plastikk på gulvet og over møbler og veggene. Men tiden du bruker på dette, er også viktig for det ferdige resultatet.

Hopper over grunnrens

Når maleren skal male paneltaket, hopper han over grunnrensen. Det tar for lang tid og treet risikerer å reise seg, slik at det også må slipes. Bruk heller et ekstra lag med maling.

Hvis paneltaket er veldig møkkete, bør du vaske det. Men det må være helt tørt før du setter i gang med malingen. Ellers hefter ikke grunningsmalingen så godt. I et hvitpigmentert tak, er ett lag grunning og to lag toppmaling nok.

LES MER: Slik maler du riktig og unngår feil

Ekstra maling på mørke tak

Mørke takpanel skal i mange tilfeller ha enda ett lag. Regn med 3-5 liter grunningsmaling og 2-3 liter toppmaling pr. lag til 20 kvadratmeter tak.

Det er viktig å bruke en grunningsmaling som dekker kvistene i et profilert panel ordentlig. Vil du være på den sikre siden, kan du pensle med en kvistlakk før du starter.

LES OGSÅ: Male paneltak: Slik maler du det gamle paneltaket

Avgjørende avdekking

Har du malt minst én gang, så vet du at avdekking tar tid. Men det er tid som betaler seg, med godt monn. Og maleren sparer ikke på materialene. For skikkelig avdekking er avgjørende for resultatet.

Maskeringsteip er uunnværlig. Velg gjerne den som er cirka 3 cm bred. Den er enkel å styre. Gå også etter god kvalitet. Noen av de billige kleber dårlig.

Akrylfugemasse er ikke avdekking! Når vi tar det med her, er det fordi det er genialt til å forsegle maskeringsteipen, slik at takmalingen ikke renner ned på veggen. Metoden kan også brukes når du skal male vegger, men ikke fotlister. Velg en god fugepistol, som det er enkelt å dosere fugemassen jevnt med.

Filt eller papp er fint til avdekking av gulv. Men unngå å bruke plast. Du glir fort på den, og du drar fort malingen med deg rundt i huset.

Kraftig plast - gjerne 2 meter bred - er genialt til avdekking av møbler, vegger og ting som henger på veggene.

Maleren sørger for å maskere med så lange teipstykker som overhodet mulig. Dermed går det mye raskere når teipen skal ned igjen, og han kan klare å ta den av uten å skulle opp i gardintrappen.

Til avdekking av veggene anbefaler han en god, kraftig avdekkingsplast i cirka 2 meters bredde. Det er nok til å beskytte veggen mot drypp, og til å dekke for de tingene du har hengende på veggen. Bare store hyller og skap som henger tett mot taket er det nødvendig å fjerne. Taklampene skal du selvfølgelig også ta ned. Men etter det er du også klar til å sette i gang med malingen.

1

Start med å avdekke med maskeringsteip langs skyggelistene. Unngå å trykke teipen helt opp bak skyggelisten, ellers blir den vanskelig å få av igjen i ett helt stykke.

2

Heft fast avdekningsplast på teipen. Dermed er veggene beskyttet mot drypp. Husk også å dekke til møblene. TIPS: Ruller du ut plasten langs veggene først, så er den bare å trekke opp - og du slipper mange turer i gardintrappen.

3

Dekk gulvet med filt. Hele gulvet skal dekkes, for malingen drypper en del. Suppler eventuelt med avdekkingspapp på steder der du ikke skal gå så mye. Da sparer du litt på filten.

4

Legg en tynn pølse akrylfugemasse langs underkanten av skyggelisten. Da forsegler du toppen av teipen slik at malingen ikke kan trenge ned på veggen. Samtidig lukker du sprekken pent igjen opp mot skyggelisten.

5

Glatt fugen med en pensel som du først har dyppet i vann og ristet godt av. Da trykkes fugemassen godt opp under skyggelisten. Samtidig sørger du for å trekke fugekanten så tynn at den lett kan trekkes av igjen sammen med teipen.

Værktøy til takmaling

Hold deg unna billige pensler og ruller! Slik lyder et av de viktigste råd fra maleren vår. Pensler og maleruller av god kvalitet gir det peneste resultatet, i tillegg kan de inneholde mer maling uten å dryppe - og dermed spare deg for mange dypp i malings spannet. De holder også lenger, hvis du altså sørger for å rengjøre dem grundig etter bruk.

Teleskopstangen gjør at du kan utføre det meste av jobben mens du går nede på gulvet. Gå etter en stang med tykkere grep (øverst) enn dem du normalt finner (nederst).

Radiatorpenselen er enkel å styre når du skal male langs kantene. Og den er spesielt velegnet til maling av taket. Den lille knekken gjør nemlig at det er mye enklere å komme til.

Malingsspann. Du trenger ikke å investere i et autorisert malingsspann. Det skal bare være god plass til rullen, og sidene skal være så høye at det er god plass til å rulle av overskytende maling. Legg en pose i spannet, og heft den til yttersiden slik at den sitter godt fast.

Malerullen skal du ikke spare på. En rull til en snau hundrelapp kommer godt opp i profilene, og du kan male større flater per dypp. Inne langs kanten skal du bruke en 15-20 cm lang vanlig rull. Til store flater skal du bruke en langhåret syntetisk rull.

Grunningsmaling

1

Fei taket grundig, slik at støv og spindel vev blir fjernet. I de fleste tilfeller er det nok. Er taket veldig misfarget, kan du vaske med grunnrens. Men vent med å male til taket er helt tørt - ellers hefter ikke grunningen ordentlig.

2

Først males kantene hele veien rundt i rommet. Start med skyggelistene, og husk å male i flere retninger, slik at malingen trykkes godt inn i overgangen mellom tak og list. Mal bare det stykket du rekker fra gardintrappen.

3

Fortsett inne langs kantene med en vanlig, liten malerull. Og mal også etter med penselen, slik at du er sikker på å få malingen godt opp i profilene.

4

Rull maling på resten av taket med en langhåret rull. Ikke trykk for hardt. Dels blir du fort sliten i armene, dels drypper malingen mye mer. Før i stedet rullen lett fram og tilbake flere ganger, til malingen er jobbet godt inn i profilene.

Toppmaling

1

Gå etter for sprekker med akrylfugemassen, og glatt etter med en fuktig pensel. Tre lag maling vil dekke de fleste spikerhull, men vil du ha overflaten helt glatt, skal du også fuge dem. På større kvist hull brukes sparkel, som kan slipes.

2

Mal igjen langs kantene. Mal i flere retninger, og pass på å komme godt inn under skyggelisten med penselen. VIKTIG! Avslutt alltid med å male de siste strøkene i takbordenes lengderetning.

3

Rull på toppmaling på resten av taket. Her var det nødvendig med to strøk. La deg ikke friste til å ta for mye maling på rullen for å bli raskere ferdig. Malingen kladder, rullen har vanskelig for å rulle, og det kommer til å renne.

4

Umiddelbart etter siste lag toppmaling trekkes teipen av. Trekk skrått ned i en rolig, jevn bevegelse. Da slipper teipen lett, og kanten blir knivskarp. Jo lenger teipstykker du har satt opp, dess enklere er dette å gjøre fra gulvet.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maler