Mal treet SÅ DET HOLDER

Med riktig kunnskap, riktig verktøy, riktige materialer og litt tålmodighet, kan du male veggen utvendig så du ikke trenger å male igjen på mange år – og slik at kledningen kan holde nesten evig.

Du føler deg litt dum, når du maler huset med noe usynlig. Særlig når forbipasserende ser litt spørrende på deg. Men hold ut: Innsatsen med den usynlige grunningsoljen blir belønnet. Jobben senere går nemlig raskere, og kledningen holder seg bedre i flere år.

Når du maler utendørs, handler det ikke bare om å gjøre jobben enkel og sikre et pent resultat ved første øyekast. Jobben du gjør, er også avgjørende for hvor lang tid det går før du må male igjen - og for hvor lenge kledningen holder.

Redaksjonen anbefaler: Mal huset med telefonen!

Treet er omgitt av fiender. UV-strålene fra solen svekker fibrene i treet. Sopp og insekter står i kø for å tære på treverket, bare det er litt fuktig. Er treet vått, står kulda klar til å rive fibrene fra hverandre.

Alt dette skal trebeskyttelsen hjelpe treet med å overleve. Husk derfor grunningsoljen - og de andre gode rådene her.

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

1. Vask veggen med et sterkt vaskemiddel

Før du maler, skal du vaske veggen med et vaskemiddel som matter ned veggen, i tillegg til at det rengjør.

Rengjøringsmiddelet blandes med vann, og sprøytes på veggen i et mindre felt om gangen. Det skal virke noen minutter, før det skylles av.

Du skal jobbe deg nedenfra og oppover, for å unngå rennestriper.

Når du spyler av middelet, spyler du også først nedenfra og opp, deretter ovenfra og ned.

Bruker du høytrykksspyler, skal du være forsiktig med trykket. Særlig på stående panel, som kan ha glipper mellom bordene. Vi foretrekker å bruke en vannslange med moderat trykk, og spyle rett på bordene. Det tar også lengre tid før veggen tørker med en høytrykksspyler, enn når du bruker hageslangen.

Vasker du ikke veggen godt med et sterkt vaskemiddel før du maler den, vil svertesopp, smuss og skitt gjøre at malingen vil sitte dårligere.

2. Fjern gammel, løs maling

Gå over veggen for å fjerne løs og avskallet maling. Sør- og vestveggen, som har vært ekstra utsatt for solas varme stråler, er som regel de som er mest slitt.

Bruk en skrape eller stålbørste til å fjerne løs, avskallet maling, og bruk en kloss med slipepapir (eventuelt en slipemaskin) for å slipe ned ujevnheter på veggen. Slipepapiret er også fint å bruke til å gi skarpe ytterhjørner en liten avrunding, slik at malingen hefter bedre. Maling som sitter godt fast, trenger du verken å børste, skrape eller slipe. Den klarer seg med mattingen den har fått fra den tidligere vaskingen med det sterke vaskemiddelet.

3. Treet skal være tørt

Den absolutte grensen for når du kan male, er 18 prosent fuktinnhold, men det anbefales et fuktinnhold på maksimalt 15 prosent. Det er også viktig at du måler fukten på de antatt fuktigste stedene på veggen, for eksempel nær endeveden ned mot bakken på stående panel.

4. Fjern alle sjenerende hindringer

Glem å male deg pent rundt utelamper, navneskilt, ringeklokker og andre ting på veggen. Det blir aldri pent, og det er mye enklere å skru ned det som er fastmontert. Også nedløpene fra takrennene kan du ta ned. Det er enklere enn du kanskje tror. Lar du dem sitte, vil de garantert ikke være like pene og svarte (eller grå) når du er ferdig med malingen.

5. Bruk sopp- og algedreper på veggen

Selv om både grunningsoljen og toppmalingen du skal bruke senere inneholder sopp- og algedreper, kan det være smart å gi veggen et ekstra lag med det før du begynner å male. Hvis du bor på steder som er spesielt utsatt for sopp og alger, for eksempel nært skogen, vil denne lille ekstraoperasjonen gi deg en tilleggssikring.

6. Dekk godt til - malingen renner garantert

Ikke tro at du skal klare å male eller beise en vegg uten å kline. Dekk derfor godt til både vinduer, dører og andre ting som ikke skal ha farge. Bruk en god teip, som tåler sollys. Dekk også vinduene med plast. Belegningsstein, terrassegulv eller andre ting som skal beskyttes under der du maler, dekkes for eksempel med en plastbelagt filt, som suger til seg maling som drypper.

7. Hopp ikke over grunningsoljen

Grunningsolje trenger inn i dybden, og beskytter dypere enn bare i overflaten. Derfor skal du alltid bruke en grunningsolje på umalt tre. Men også tidligere malte flater kan gjerne dekkes av en grunningsolje, hvis de er værslitte og tørre. Der den gamle trebeskyttelsen sitter godt, for eksempel under takutstikkene, skal du ikke legge på grunningsolje. Gjør du det, vil den bare legge seg som en film på utsiden av den gamle trebeskyttelsen, og faktisk gi dårligere heft til den nye malingen.

8. Ikke spar på penslene

Riktig verktøy hjelper deg å komme til overalt. Det viktigste er en god, bred kost, som kan holde mye maling på de store flatene, og en mindre pensel med langt skaft som kan komme til på trange plasser. Er penslene i tillegg vinklet, kommer du enklere til på kanter av bord, oversiden av vinduer og andre vanskelig tilgjengelige steder. En god regel her er at dyrt er best - dessverre.

9. Fyll igjen hull

En trekledning har ofte både hull og skader etter å ha sittet på veggen noen år. Det kan være hull etter gamle skruer, ledningshull eller hull etter kvister. Disse hullene er stygge i seg selv, men i tillegg vil de samle våt maling når du stryker det på veggen, hvis de ikke tettes igjen. Malingen vil deretter renne fra hullene og skape stygge rennestriper i malingen.

10. Gi kvister og utslag fra harpiks en grunning

Fordi kledning på yttervegger påvirkes så mye av forandringer i både fukt og temperatur, fungerer kvistlakk dårlig. Har du likevel en kledning med store harpiks utslag fra kvister, som her, kan du i stedet flekk-male kvistene med en dekkende grunnings-maling. Når kvistene får både grunningsolje, grunningsmaling og senere flere toppstrøk med trebeskyttelse, blir de forseglet etter alle utendørskunstens regler.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler