Slik maler du rør og radiator

Når du skal male på metall, finnes det ikke en universalmetode. Malingstype og redskaper avhenger av hva som skal males. Til en radiator med masser av hulrom og ujevne profiler er spraymaling eller malingssprøyte det eneste riktige valget. Til rør – både runde og firkantede – er det en pensel du skal bruke.

MAL RADIATOR

1. Radiatoren vaskes godt med et kraftig vaskemiddel på alle flater og kanter som skal males. Skrammer og riper kan ikke skjules med maling, så de skal slipes vekk med slipepapir, kornstørrelse 150.

2. Dekk godt til bak og over radiatoren og på gulvet. Bruk dekkpapp eller malerfilt. Alle sammenføyninger maskeres med teip – spraymaling finner frem i selv de minste sprekker.

3. Først skal radiatoren ha et strøk grunning. Den skal tørke et døgn, før selve radiatormalingen påføres. Øverst på disse sprayboksene skal et plaststykke under dysen fjernes med en skrutrekker.

4. Sprayboksen føres frem og tilbake i rolige bevegelser. Hold en avstand på 25-30 cm, og spray med tynne lag, til radiatoren er dekket i et jevnt lag. Vent 3-5 minutter mellom strøkene.

5. Etter et døgn er grunningen tørr, og selve radiatormalingen kan påføres i tynne lag. Begynn med de bakerste delene, og avslutt med de store flatene. Spray til malingen akkurat blir blank.

Viktig når du spraymaler

Masse små malingspartikler virvler rundt i luften når du spraymaler. Derfor er det viktig å beskytte seg godt. Luft godt ut, og bruk som minimum en støvmaske med ventil.

Er det ikke mulig med en effektiv utlufting, anbefales en ansiktsmaske med kullfilter. Den beskytter ikke bare mot partikler, men også mot skadelige løsemidler.

Hansker og malerdrakt med hette er også et krav. De små partiklene finner frem overalt. Det lønner seg derfor å dekke både hele kroppen og håret før du spraymaler.

LES OGSÅ: Bli ekspert på malingssprøyter på 5 minutter

MAL RØR

1. Uansett om du maler rør innendørs eller utendørs, skal all løs maling og rust fjernes. Jobben er selvsagt størst utendørs. Bruk en stålbørste – eventuelt på bormaskin. Det letter jobben.

2. For å rense helt ned til rent jern, kan det være nødvendig å ta i bruk en fil. Til slutt slipes det over med et slipepapir. Bruk kornstørrelse 80.

3. Jernet avfettes med en klut og et universalrengjøringsmiddel. La det tørke helt før du maler.

4. Mal først med en rusthindrende grunningsmaling. De finnes i utgaver som kan brukes både innendørs og utendørs. Mal i et tynt lag, la malingen tørke, og mal deretter enda et strøk.

5. Avslutt med to strøk toppmaling. Mal igjen i tynne lag, og la malingen tørke etter anvisningene etter hvert strøk.

TIPS: Effektive børster

Børster til rensing fås i flere varianter – både til bormaskinen og vinkelsliperen. Når det handler om maling på jern, skal du bruke en stålbørste. Til rustfritt stål og ikkejernholdig metall, skal du velge en kobberbørste.

Smart metode når det skal gå fort

Hvis utseendet ikke betyr så mye, kan du fint klare jobben uten å fjerne rust helt til bunns. Med Hammerites metallmaling hindres oksygen i å trenge inn, og den kan derfor brukes uten grunning.

Løstsittende maling og rust skal fortsatt fjernes, og bunnen skal avfettes. Men deretter kan du male direkte oppå. Malingen fungerer både utendørs og innendørs.

    Akkurat nå leser andre ...