Å male er noe alle kan klare, men før du åpner lokket på malingsspannet og drar frem penselen, skal du tenke deg litt om. For det er flere ting som kan gå galt.
FEIL NR. 1: Treet er ikke tørt nok til trebeskyttelse
Hvis det har vært tørt, eller overveiende tørt, lenge, bør det ikke være noe problem. Men sjekk likevel at fuktigheten i treet du skal male på holder seg under 18 prosent. Hvis treet er fuktigere enn det, stenger du fukten inne. Fordi vann alltid finner en vei ut, vil malejobben din være bortkastet, ettersom malingen vil skalle av i løpet av noen få måneder.
Derfor er det ofte bedre å male utendørs på sensommeren enn på våren.
LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler
FEIL NR. 2: Du glemmer å rense treet før du legger på trebeskyttelse
Hvis du bare pensler trebeskyttelse på treverket uten å rense det først, så maler du direkte på skitt og belegg som malingen ikke kan sitte fast på særlig lenge.
Vask treverket med husvask, trerens eller grunnrens (kjært barn har mange navn) og gi gjerne treet en lett sliping hvis det har løse fliser eller avskallet maling. Når det er vasket og tørt, kan du sette i gang.
FEIL NR: 3: Du maler i solskinn
Det er fint at været er tørt, men direkte solskinn er ikke særlig bra. Det samme gjelder veldig varmt vær. Trebeskyttelsen tørker nesten før den har forlatt penselen, og det blir tydelig når du er ferdig at du ikke har malt "vått i vått", men har malt over allerede tørre områder.
Mal i skygge eller i lett overskyet vær, og les på malingsspannet hvilke temperaturer trebeskyttelsen kan tåle.

Gjør som over 80.000 andre ...
Meld deg på nå, og få Gjør Det Selvs nyhetsbrev direkte i innboksen 2 ganger i uken.
FEIL NR: 4: Du glemmer å grunne friskt treverk
Hvis du maler på friskt treverk, for eksempel en nyoppsatt kledning, så er det fristende bare å pensle på maling. Men hvis du vil gjøre det så bra at du slipper å male igjen på mange år, SKAL du starte med en grunning. Den trenger inn i treet og beskytter det. I tillegg sikrer den at malingen etterpå henger best muligt fast.
At det ikke er mange som husker å grunne, er ikke det samme som at det ikke er det smarteste ...
FEIL NR: 5: Du maler når det blåser
Vind betyr også støv, og på sensommeren ofte også pollen fra for eksempel bjørk. Alt dette setter seg i malingen før den rekker å bli overflatetørr (støvtørr).
Følg med på værmeldingen, og mal når det er vindstille eller bare lett vind.