Flott finish med fuger

Når du tetter sprekker med fugemasse, får du en flott finish. Du kan fint gjøre det selv – det koster lite og tar ikke lang tid.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En time
Pris
100 kroner
Malerfuge: Flott finish med fuger

Du får en flott finish når du tetter sprekken mellom fotlisten og veggen med en akrylfuge.

Intro

Det gjør underverker når du lager flotte fuger i hjemmet ditt. Vi viser hvordan det gjøres, med utførlige trinn for trinn-veiledninger, slik at du kan fuge selv om du aldri har gjort det før.

Du får en liste over opplagte steder å fuge, og en beskrivelse av verktøy og materialer du skal bruke for å gjøre fugearbeidet så pent og enkelt som mulig.

Veiledning

01
Dette skal du bruke når du fuger 3 Trinn

Jo bedre verktøy du har, desto lettere blir det å fuge. Det er til stor hjelp hvis fugepistolen har en effektiv stoppfunksjon, slik at akrylfugemassen stopper å tyte ut straks du slipper håndtaket.

Fugebrikker i plast er den mest effektive måten å fjerne overskytende fugemasse på.

Når du kjøper akrylfugemasse, skal du velge en god kvalitet, som er fleksibel og du kan male oppå. Den koster litt mer, så her skal du ikke gå etter den billigste. Kvalitet og pris henger ofte sammen når det gjelder akrylfugemasse.

Det lønner seg å bruke en akrylfugemasse i god kvalitet. Den skal være fleksibel, ellers risikerer du at den slår sprekker.

En fugepistol med en effektiv stoppfunksjon, gjør fugearbeidet lettere og penere.

Fugebrikker fås typisk i sett, slik at du kan velge akkurat den formen og størrelsen som passer til fugeprosjektet ditt.

02
Slik gjør du 5 Trinn

Når du skal lukke en sprekk med akrylfugemasse, for eksempel langs en fotlist, er det optimalt at åpningen på fugepatronen har noenlunde samme størrelse som sprekken. Hvis åpningen er for stor, kommer det ut altfor mye fugemasse, og det vil være vanskeligere å få glattet fugen.

For å få en så jevn fuge som mulig, skal du trekke fugepistolen og fugebrikken i et jevnt og rolig tempo.

Det er smart å fuge mellom første og andre strøk maling. Da er det lett å se hvor du skal fuge, og fugen overmales, så den ikke blir gul senere.

1

Sett stussen av fugepatronen ned mot fugen, for å se hvor mye du skal skjære av. Det gjelder å treffe størrelsen på fugen noenlunde, slik at du ikke får for mye overskytende fugemasse.

2

Kutt stussen på fugepatronen med en skarp hobbykniv. Skjær den litt skrått - da vil det som regel være enklere å få akrylfugemassen ut i en jevn fuge.

3

Trykk ut akrylfugemassen, mens du beveger fugepistolen i et rolig og jevnt tempo langs listene. Jo penere fugen er før den glattes, desto lettere blir det etterfølgende arbeidet med fugebrikken.

4

Velg en fugebrikke som kan forme fugen som du ønsker den. Fugebrikken fjerner samtidig overskytende akrylfugemasse, som du fortløpende kan tørke av med et stykke tørkepapir.

5

Trekk fugebrikken langs fotlisten i et jevnt tempo. Trekk i så lange strekk som mulig, før du tørker overskytende fugemasse av brikken. Deretter fortsetter du der du slapp, i samme tempo.

Tidsforbruk

En times tid til et stort rom.

Pris

Cirka 100 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er et fint nybegynnerprosjekt å fuge. Og du gjør det klart enklere for deg selv hvis du bruger fugebrikker.

Video

TEKNIKK: Malerfuge

Flotte og glatte fuger med fugebrikker av silikon

Video

TIPS: Forleng fugemassens levetid

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...