Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fuge

Finn informasjon om materialer og veiledninger til de riktige teknikkene når du skal i gang med å fuge.

Slik kommer du i gang med å fuge

Skal du begynne å fuge - krever det at du kan den riktige teknikken før du oppnår suksess med fugearbeidet. Men det å fuge krever også i høy grad den riktige kunnskapen om alle de forskjellige fugene, og det riktige verktøyet til å oppnå det ønskede resultatet.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Fuge: Unngå de 3 klassiske fugefeilene

Stort marked for fugemasser

Når du skal i gang med å fuge, vil du raskt oppdage at det finnes et hav av forskjellige fugemasser, som alle passer til forskjellige oppgaver. De vanligste fugemassene er akrylfugemasse, silikonfugemasse og byggfugemasse. Det er forøvrig også de tre typene fugemasser vi anbefaler at du alltid har i verkstedet, da de kan brukes til det aller meste av fugearbeid i hjemmet.

Utover det kan du få vanntett fugemasse til å lappe takrenner med, mørtelfuge og mange andre varianter.

Den riktige teknikken når du skal fuge

For å få best mulig resultat, er det viktig at du bruker den riktige teknikken og det riktige verktøyet. Mange glemmer et bakstopp, noe som er viktig når man fuger, andre bruker rett og slett for lite fugemasse. Vi bruker å si at det er bedre med for mye enn for lite, når det kommer til fugearbeid. Det er også viktig at du bruker den riktige fugemassen. Noen kan f.eks gjøre den feilen at de bruker silikonfugemasse i stedet for malerfuge, noe som resulterer i at fugen ikke kan males, og at fugearbeidet kan komme til å se stygt ut.

Fjern gammel fuge

En gammel fuge kan bli utett eller bare trist å se på, så i noen tilfeller blir man nødt til å skifte ut en fuge. Det gjør du enklest om du skaffer deg en billig fugefjerner til fugearbeidet. Den er langt enklere å bruke enn en hobbykniv, og du risikerer ikke å f.eks skrape opp en benkeplate. Når du legger den nye fugen der den gamle var, kan det være en god ide å bruke maskeringstape - slik at du på den måten er garantert å få en flott fuge som ligger akkurat der den gamle fugen var.

Fuging av fliser

Når du fuger fliser på badet, er det mørtelfugemasse og silikonfugemasse du skal bruke. Mørtelfugen brukes til fugearbeidet mellom flisene, og legges ved hjelp av et gummibrett, der du drar mørtelfugen ut over flisene - for å senere vaske den overflødige fugen av flisenes overflate. I hjørner og ved kanter bruker du silikonfugemasse som er elastisk og som tåler det fuktige mijøet på badet. Det kan være en god ide å behandle mørtelfugen med en fugeforsegler når du skal fuge på badet. Den vil blant annet beskytte mot kalk.

Fuge vinduer

En ny bunnfuge under vinduet ser ikke bare bedre ut enn den gamle slitte fugen, den forlenger også levetiden på vinduet ditt. En grå silikonfuge med en lang herdingstid er det riktige å bruke til dette fugearbeidet. Den elastiske fugen sikrer at fugen har en lang holdbarhetstid. Rundt resten av vinduet kan du bruke vanlig mørtelfuge til dette fugearbeidet.

LES MER: Her kan du lese mer om å fuge vinduer

Fuge med fugeskum/PU-skum

En annen type fugearbeid kan du lage med fugeskum - også kalt PU-skum - som er en type fuge eller skum som ekspanderer. Typisk bruker man fugeskum i forbindelse med innsetting av nye vinduer og lignende. Det geniale med fugeskum er at det enkelt kan slipes til og males over. Det som ikke er så bra, er at denne typen fugemasse verken tåler vann eller sollys.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Velg det riktige PU-skummet

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake