Fugebakstopp sikrer fugen

Hvis fugen ikke kan bevege seg, blir den utett. Heldigvis finnes det fleksible bakstopp, som sikrer at fugene rundt vinduer og dører holdes tette.

En elastisk fuge gir seg – bakstopp eller ei – men ved å bruke et fleksibelt fugebakstopp kan du styre i hvilken retning fugen skal gi seg, slik at den ikke blir utett.

Slik fungerer det

  • Bakstoppet er helt enkelt å montere, og det har flere egenskaper enn du kanskje skulle tro. En fuge kan kun sitte fast på to sider, hvis den skal kunne bevege seg. Derfor er det avgjørende at det benyttes fugebakstopp som kan gi seg.
  • Bakstoppet sørger også for at du kan legge en jevn fuge som har riktige tykkelse. Det gjør det mye enklere senere, når du etterpå skal trykke og glatte fugen pen.
  • Bakstoppet er oftest laget av polyetylenskum med lukkede celler, noe som gjør at fugebakstoppet ikke opptar fukt.
  • A: Før fugebakstoppet kan monteres, skal det isoleres mellom karmen og veggen. Mange tror feilaktig at isolasjonen kan brukes som bakstopp. Men fordi isolasjonen ikke kan bevege seg sammen med fugen, i takt med at den gir seg, vil fugen til slutt slippe sidene og bli utett.
  • B: Fugebakstoppet sikrer at du verken påfører for mye eller for lite fugemasse, noe som gjør bearbeidingen av fugen en hel del enklere.
  • C: En svak innadgående bue i den ferdige fugen er optimal. Det kan kun la seg gjøre hvis bakstoppet er i orden.
  • D: En elastisk fuge skal være bredest på de to flatene den skal klebe på. Det sørger det runde fugebakstoppet også for.

Riktig montering

Bakstoppet skal monteres så jevnt som mulig. Det gjøres ved først og fremst å velge et fugebakstopp i riktig størrelse. I utgangspunktet skal fugen være halvparten så tykk som den er bred. Derfor skal du forsikre deg om at bakstoppet ligger i riktige dybde, slik at du ikke påfører verken for lite eller for mye fugemasse.

Det runde fugebakstoppet kan kjøpes i mange forskjellige dimensjoner, og det anbefales å kjøpe fugebakstoppet 15-20 % større enn selve fugens bredde. Er fugen veldig ujevn i toppen og bunnen, kan du bare kjøpe to forskjellige bredder og sette dem i forlengelse av hverandre.

Venstre side: Fuge med bakstopp.
Høyre side: Fuge uten bakstopp.

Derfor skal du bruke bakstopp

Det krever flere ting å oppnå en perfekt fuge, men et riktig bakstopp forbedrer kvaliteten på fugen betydelig. Det betyr at fugen holder lenger, og dermed forlenges levetiden på elementene det fuges rundt også. Hvis fugen slipper veggen eller karmen, så er det et tegn på at fugen jobber i “feil” retning.

Det skyldes ofte at det er brukt et feil fugebakstopp, som holder fugemassen fast.

Hvis bakstoppet holder fast fugen, noe det ikke skal gjøre, får fugen tre klebeflater. Den kan derfor ikke bevege seg uten å slippe på én av flatene. Fordi fugen er bredere enn den er tykk, er klebeflaten på bakstoppet større enn på karmen og veggen. Det betyr at fugen vil slippe enten karmen eller veggen når den beveger seg.

    Akkurat nå leser andre ...