Redd vinduet med ny bunnfuge

Hvis fugen under vinduet er laget feil eller blitt gammel og utett, kan det trenge inn vann som kan ødelegge hele vinduet. Redningsaksjonen er heldigvis enkel og raskt utført.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
100 kroner

Intro

En ny bunnfuge under vinduet krever – foruten en patron med elastisk fugemasse – bare en strimmel fugebakstopp og en fugepinne til å glatte ut fugen med.

Det høres enkelt ut. Men for at fugen skal bli helt tett, må den ha riktig form og påføres med riktig teknikk. Lær hvordan det gjøres her.

Prosessen vises i pedagogiske trinnvise bilder med tilhørende tekst. Og hvis du følger instruksjonene og rekkefølgen, kommer du trygt i mål.

Veiledning

Rensing

1

Fjern den gamle fugen eller dekklisten. En gummifuge skjæres løs med en hobby­kniv, mens en mørtelfuge krafses ut med en hammer og en gammel skrutrekker eller et slitt stemjern.

2

Rens grundig, og fjern alt løst materiale. Det skal skrapes og kanskje slipes for å fjerne alle løse rester mellom vannbrettet og bunnen av vinduet. Det er viktig å være nøye, ellers blir ikke fugen tett.

Påføring av fugemasse

Et helt rent og tørt underlag er alfa og omega for at fugen skal hefte og dermed holde tett. En tett fuge sørger for at det ikke trenger inn skadelig vann i konstruksjonen.

Fugen skal sitte helt tett i sidene (her topp og bunn). Den skal derfor komprimeres godt når den er lagt inn i hulrommet. Komprimeringen gjør du best med en fugepinne.

1

Monter maskeringsteip på vannbrettet. Fordi elastisk byggfugemasse er kraftig klebende, er det viktig å sette maskeringsteip der det ikke skal være fugemasse. Trykk teipen godt fast, helt ut i sidene

2

Legg fugebakstopp i hulrommet. Bakstoppet består av en rund strimmel av skumplast, som fås i flere tykkelser. Velg en størrelse som sitter i spenn, slik at den ikke flytter seg når fugen senere trykkes fast.

3

Legg i fugemassen med fugepistolen. Når patronen er satt i pistolen, og fugespissen skåret skrått av, er det bare å fylle på fugemasse. Trekk pistolen sakte, og hold et jevnt trykk. Da får du fordelt fugemassen godt.

4

Spray fugemassen med såpevann. Dette gjøres før fugen glattes med en fugepinne. Fugemassen kleber ikke på såpevannet, så nå kan du trykke og glatte uten at fugepinnen sitter fast i massen.

5

Glatt fugen med fugepinnen. Den skal stå i såpevann et døgns tid forkant, slik at den ikke kleber seg til fugemassen. Press fugen godt, sjekk at den når helt opp til bunnen av vinduet og trekk til slutt overflaten glatt.

6

Fjern teipen. Det skal gjøres straks – men i et rolig tempo. Ha litt papir klart til å legge teipen på, ellers får du raskt fugemasse overalt. Ikke bry deg om at fugen blir litt frynsete i kanten.

7

Den siste finishen. Deretter er det tid for å glatte etter med fugepinnen, slik at fugen får en helt glatt overflate. Etterpå er det bare å vente. Etter et døgn er fugen tørr og tett.

Materialer

  • Bred maskeringsteip
  • Fugebakstopp
  • Elastisk byggfugemasse
  • Såpevann

Tidsforbruk

En times tid, pluss tørketid.

Pris

Under 100 kr. for det viste vindue.

Vanskelighetsgrad

Hvis du er nøye med rensingen, er denne oppgaven enkel.

Video

BUNNFUGEN ER ØDELAGT

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...