Skift en ødelagt sementfuge

Er sementfugen mellom flisene løs og sprukken, kan du enkelt rense og fylle den med ny fugemørtel. Heldigvis vil en utett fuge nesten aldri føre til fuktskader på undersiden.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
50 kroner

Intro

Når sementfugene mellom flisene dine løsner og faller ut, er dette heldigvis sjelden et skritt på veien mot en vannskade. Hvis flisene sitter på et støpt gulv, bør det være tett i seg selv.

Er ikke underlaget tett i seg selv, skal det ligge et vanntett lag under flisene; en gummiaktig membran. Medmindre huset ditt er veldig gammelt, er membranen enten malt eller sparklet ut på underlaget.

Men selv om tettheten i nyere hus ikke avhenger av fugen, er det likevel mening i å reparere en ødelagt fuge. Ikke bare ser det penere ut, det minsker også også risikoen for at skaden brer seg.

LES OGSÅ: Finn riktig fugemasse til fliser

Tidsforbruk

Opp til et par timer - og så polerer du neste dag.

Pris

Noen få kroner - men du må skaffe en liten pose mørtel i riktig farge.

Vanskelighetsgrad

Ligger det en membran under flisene, må du være forsiktig så du ikke skader den.

Veiledning

01
Rens ut og fyll opp 5 Trinn

1

All løs fugemørtel fjernes, og kantene renses nøye, slik at den nye mørtelen kan få skikkelig grep. VIKTIG! Ligger det en våtromsmembran under flisgulvet, må du for all del ikke skade den under arbeidet.

2

På et støpt gulv kan du hente hjelp i maskinparken din, medmindre gulvet av en eller annen grunn har krevd en forsegling med membran før flisene ble lagt. Multikutteren kan være ganske effektiv, og vinkelsliperen får et et svært godt tak.

Multikutteren kan med forsiktighet rense fugekanten.

3

Fugene renses for støv - det siste tar du med støvsugeren. Deretter rører du opp fugemørtel i passende farge. Mens den samler seg i noen minutter, kjører du en fuktig børste gjennom fugene slik at vannet ikke trekkes for raskt ut av mørtelen.

4

Den opprørte fugemørtelen presses ned i fugene med en gummisparkel. Ved å dra diagonalt over fugene i alle retninger, fyller du fugene godt. Fortsett å sparkle til fugene ikke rommer mer. La fugen tørke til den blir helt fast.

5

Overskytende mørtel fjernes med en lett fuktet svamp. Vannet løsner mørtelen, så pass på at du ikke bruker for mye. Stryk diagonalt, rens svampen ofte. Etter 2-3 timer - eller neste dag - poleres flisene og fugene med en tørr klut.

Video

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp.

Video

TIPS: Fuging av små flisfuger

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...