Skift murfugene på huset selv og spar 100.000 kroner

Det er ingen stor vitenskap bak det å skifte murfuger på et hus, men det er tidkrevende. Hører du til blant dem som har tid til å avsette cirka halvannen time per kvadratmeter, så er det mange penger å spare.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1,5 time per m2
Pris
4.000 kroner

Å fylle fuger handler om gjentakelse etter gjentakelse, så du finner raskt håndlaget og blir “utlært”.

Intro

Ingen murfuger holder evig. Og når de først er blitt porøse, så er det ingen vei utenom. De SKAL skiftes, fordi det i verste fall kan trenge inn vann i fugene, som kan utvide seg når det fryser til is.

Jobben er en enkel sak for en murer, men det er tidkrevende og kommer fort opp i hvert fall 600 kroner per kvadratmeter hvis det både skal krafses ut og fuges. I vårt tilfelle betyr det cirka 90.000 kroner for 150 kvadratmeter murverk, pluss stillasleie, fjerning av avfall og utskifting av en stein her og der.

Vi viser deg derfor hvordan du med en vinkelsliper, litt murerverktøy og en stor porsjon mørtel kan skifte murfuger på et helt murhus og spare 100.000 kroner.

Vi avsatte en lang sommerferie og cirka 30 dager til prosjektet, men hvis du har hjelp fra en venn eller to, kan tempoet selvsagt skrus opp.

Veiledning

01
Fres ut, og rens murverket 3 Trinn

Den første delen av jobben består i å frese ut alle de gamle fugene med en vinkelsliper. Det tar sin tid og støver mye. Kobler du en pålitelig arbeidsstøvsuger til vinkelsliperen, kan du slippe unna en del av støvet. Deretter er det bare å fylle fugene grundig igjen.

1

Fres ut alle de gamle fugene med vinkelsliperen. Sørg for å frese helt tett på hver enkelt murstein, slik at det ikke sitter igjen noen gamle fugerester. Men pass på at du ikke kommer til å frese inn i steinene.

2

Gå et par skritt tilbake, og sjekk om du har oversett en fuge eller to. Spesielt de loddrette stussfugene kan være fort gjort å overse. Fres dem ut med en gang, slik at du slipper å finne frem vinkelsliperen etter at du har begynt å fuge.

3

Rens murverket for støv, ellers får ikke fugen godt tak i steinene. Du kan bruke en kost, men en liten kompressor er både rask og effektiv. Fukt murverket etterpå med en vannslange, før du begynner å fuge.

02
Frem med fugeskjeen 2 Trinn

Selve fugeprosessen er ganske enkel. Vi blander mørtelen med vann, og konsistensen skal være så tykk at den kan trykkes inn mellom mursteinene uten at den renner ned langs veggen. Med en god klump med mørtel på pussebrettet er det bare å trykke fugene på plass med en smal fugeskje.

1

Start med å legge de vannrette fugene. Legg mørtelen på et pussebrett eller et glattebrett, og trykk den helt inn i fugene med jevne langsgående strøk med fugeskjeen. Det er viktig at det ikke oppstår luftlommer, som kan svekke fugen. Og husk: Jo mindre du søler, desto mindre skal du rense og avsyre.

2

Legg de loddrette fugene. Det er vanskeligere enn å legge de vannrette, men det er ingen annen utvei enn å vende fugeskjeen og trykke inn mørtelen. Heller litt for mye enn for lite mørtel. Det overskytende skraper du likevel av etterpå.

03
Glatt over, børst og avsyr murverket 6 Trinn

Fugene kan se litt mørke ut, og kanskje synes du ikke de får den grånyansen du hadde tenkt deg.
Men ta det bare rolig. Når du først har glattet fugene og avsyret dem, slik at det hvite kalksløret forsvinner, får murverket karakter. Etter et par år med vind, sol og nedbør vil fuger og murverk “smelte sammen” og få den helt riktige patinaen.

1

Trekk av den overskytende mørtelen med fugeskjeen. Jobb i diagonale bevegelser, slik at du ikke risikerer å trykke fugeskjeen inn i de nye fugene.

2

Trykk fugene med bunnen av fugeskjeen eller med et fugejern, hvis du ønsker en lett tilbaketrukket fuge. Fugen skal ikke være våt, men derimot så fast at du kan forme den når du trykker på den.

3

Børst overskytende mørtel av mursteinene med en hard børste. Husk igjen å jobbe i diagonale bevegelser, slik at du ikke kommer til å skade fugen og den negative rundingen vi har gitt den.

4

Børst alle overskytende sandkorn av mørtelen med en tørr klut eller en murerkost. Det skjuler seg forbausende mange sandkorn på murverket, som du ikke kan se med det blotte øye.

5

Fjern det siste kalksløret ved å avsyre murverket med en blanding av en del 30 % saltsyre til 20 deler vann. Får du ikke bukt med kalksløret, kan mengden saltsyre økes gradvis.

6

Når du har frest og fuget rundt hver eneste stein, fremstår murverket som nytt, og du trenger ikke å bekymre deg om porøse fuger de neste 50 årene.

Materialer

Til cirka 150 m2 murvegg:

  • Cirka 1000 kilo mørtel
  • 20 liter 30 % saltsyre
  • Taksteinslim

Spesialverktøy

  • Røreverk
  • Fugeskjeer i flere størrelser
  • Håndbrett eller glattebrett
  • Murerskje

Tidsforbruk

Regn med cirka 1,5 time per m2, hvis du både skal frese ut og fuge. For oss ble det en måneds arbeid for én mann.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Selve frese- og fugearbeidet får du raskt kontroll på. Tålmodighet og gjentakelser er nøkkelordene.

Video

TIPS: Redd den tynne mørtelen

TIPS: Smart verktøy til loddrette fuger

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fuge