Porebetongplater er både solide, billige og enkle å tilpasse. Derfor er de ganske populære til bruk både på kjøkken, bad og i vaskerom. Flisleggeren har her tegnet bordets dimensjoner.
Den blå streken viser hvor ytterkanten av sokkelen skal gå, mens den gule viser hvor stor bordets underdel blir. Sokkelen skal være 15 cm høy, så flisleggeren starter med å tilpasse porebetongplatene.
Når høyden på de 15 cm er streket opp, skjærer flisleggeren ut sokkelen med en elektrisk fliskutter, som minner litt om en sirkelsag. Når platene skal kuttes på den korte siden, er det raskere å bruke en vanlig håndsag.
Sokkelen stilles løst opp, så flisleggeren er sikker på at den passer til oppmerkingen, samt at den er i vater. Porebetongplatene må forvannes på de stedene det skal på platelim, så platen ikke suger vannet fra limet. Platelimet smøres ut både på platen og veggen med en murskje.
Deretter presses platen godt ned i platelimet, til den sitter fast.Klemmes det litt lim ut i fugene, fjernes det før den neste platen settes opp. Skrapes det rent med det samme, er du sikker på at limet ikke størkner og etterlater seg en stygg kant.
De neste platene settes fast på samme måte som den første.For å avslutte limingen er det en god vane å børste dem med for eksempel en radiatorpensel dyppet i vann.
Dette gir en pen avslutning og en jevn overflate. Flisleggeren fortsetter nå med den innvendige siden av sokkelen. Sokkelen må selvfølgelig være i vater, så den innerste sokkelplaten må tilpasses noe før den står riktig. Flisleggeren hakker litt av platen på den ene siden med murehammeren.
Inne i sokkelen settes det nå tre tverrgående platestykker. Disse gjør sokkelkonstruksjonen mer stabil. Det legges to 60 cm plater opp på konstruksjonen. Men på siden sitter det noen rør i veien, så her må flisleggeren tilpasse platen litt.
Flisleggeren markerer på platen hvor de to loddrette rørene går. Deretter markerer han på platens side hor det vannrette røret løper. For lettere å kunne skjære nøyaktig, tegnes markeringene opp i enden av porebetongplaten.
På den måten blir markeringene tydeligere.Ved utskjæringen til de to rørene skjærer flisleggeren ned langs streken på begge sider, samt i midten, hvorpå de to bitene nærmest knekker av av seg selv.
Til det vannrette røret skjærer flisleggeren inn fra begge sider av platen. Igjen forvannes det før det legges lim på kanten av sokkelen. Flisleggeren legger nå bare platene ned på sokkelen og trykker dem godt ned i limet.
Den neste platen skal legges på samme måte, men flisleggeren smører dessuten lim i endene på hver plate. Med en flatmeisel banker flisleggeren av pussen på alle de steder hvor porebetongplater skal limes til veggen.
Det sikrer en bedre heft. Når pussen er borte, skal bordets sider tilpasses. Flisleggeren setter en plate opptil veggen, og markerer rørenes plassering. Her tas det høyde for at det skal være litt luft mellom plate og yttermur, så det ikke dannes fukt.
Flisleggeren skjærer nå ut til rørene med fliskutteren. Han skjærer en masse tynne strimler, slik at han lett kan banke det hele ut med et gammelt stemjern.
En porebetongplate er ikke helt høy nok, så det må skjæres ut enda et stykke plate på 12 cm, så bordet kommer opp i riktig høyde.
Man kan også, som her, bruke en spesiell tilpasset tannsparkel til å smøre lim på kantene. Skjeene fås i bredder som tilsvarer porebetongplatene. Det skal som nevnt være litt luft mellom porebetongplater og yttervegg.
Derfor skal det ikke på noe lim her. De resterende elementer sages til, limes på, og det kontrolleres løpende at det hele er i vater og lodd før limet tørker. Foran på bordet vil vi ha et forstykke, som er med på å gi bordet en flott finish.
Derfor skjæres det to stykker med en høyde på 12 cm. Før han monterer dem, borer flisleggeren hull, slik at forstykkene i tillegg til å bli limt også kan skrus fast. Det gir en god stabilitet.
Limet påføres forstykkene, som plasseres og skrus fast. Her er det viktig at du skrur stille og rolig, så platene ikke skades.Når alle deler er på plass, koster flisleggeren over skjøtene en siste gang for å fjerne eventuelt overskytende lim.
Til slutt, når limet er tørt, sliper flisleggeren rent omkring alle limingene med en flatfil. Oppbyggingen er nå ferdig, og teknikken kan benyttes til alle former for elementer i så vel kjøkken som bad og vaskerom. Se dessuten hvordan du sparkler bordet i neste teknikk.