Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Strek opp skiftegangen

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Murstein kan variere litt i størrelse fra stein til stein. En norsk stein er 6,0 cm tykk. Stein og fuge på 15 mm gir et modulmål på 7,5 cm. Dette målet bruker mureren til å streke opp alle skiftegangene på to plankebord.

De to bordene legges opp og spennes sammen med et par skrutvinger, så de ikke beveger seg under oppstrekingen. Tommestokken legges på, og det settes et merke for f.eks. hver 15. cm.

Med en vinkel slås det en nøyaktig strek på tvers av bordene over merket. Nå er bordene delt opp i moduler på 15 cm, noe som tilsvarer to murstein og to fuger. Dette målet deles opp i to, på 7,5 cm.

Tommestokken flyttes, og oppstrekingen gjentas i de neste feltene inntil bordene er delt helt opp. Nøyaktig i hver strek slår man i en spiker. En spiker på hvert bord og på alle oppstrekinger. Til slutt er det to rader med spiker som sitter nøyaktig ut for hverandre.

Skrutvingene fjernes, og bordene settes fast i hver sin ende av murverket hvor det skal mures opp.

Det er viktig at den første spikeren sitter nøyaktig ut for overkanten av den første steinen i skiftet, da alle spiker på bordene markerer overkanten av de kommende skiftene.Det spennes en snor på spikeren, som angir den nøyaktige høyden for steinen.

Når skiftet er murt ferdig, flyttes snoren bare til spikeren over, og så er man klar til neste skift.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake