Skift ut de ødelagte mursteinene

Er mursteinene ødelagt, eller har de hull, skal de skiftes. Det ser penere ut. I tillegg unngår du at det trenger fukt inn i veggen. Det er en ganske enkel reparasjon, som blir sterkest hvis du strekker jobben over to dager.

Intro

Er det stygge hull i mursteinsveggen, eller er det murstein som på annet vis er skadet, skal du reparere skaden så det ikke trenger inn fukt som bryter ned murverket. På dette huset har en utelampe blitt fjernet. Det etterlater borehull i to murstein, som derfor skal skiftes ut.

Fordelen ved at du selv skifter ut de ødelagte mursteinene, er at du kan strekke jobben over to dager. Hvis en murer skulle gjort det, ville han typisk gjøre ferdig reparasjonen samme dag. Men resultatet blir faktisk best og sterkest når du kun fuger delvis den første dagen, og venter med å fuge ferdig til dagen etter, når mørtelen har tørket et døgns tid.

Hvis du ikke har de originale steinene som veggen opprinnelig er bygget med, gjelder det å finne noen som ligner mest mulig. Når du skal kjøpe mørtel, er det også en god idé å finne en som ligner den opprinnelige.

DETTE SKAL DU BRUKE

I tillegg til et par nye murstein, mørtel, et spann og vann, skal du også bruke litt forskjellig murerverktøy.

  • HAMMER
  • MEISEL
  • FUGESKJE
  • FUGEBRETT
  • MURERESKJE

Veiledning

Reparere hull i murvegg ute: Bor og fres rundt steinene som skal skiftes 1

Bor og fres rundt steinene som skal skiftes. Pass på ikke å skade mursteinene som ligger rundt. Begynn med en loddrett fuge og fugen under steinen - da kan det hende du klarer å løsne den med et lett slag øverst.

Reparere hull i murvegg ute: Hugg vekk resten 2

Hugg vekk resten. Kløyv eventuelt steinen med hammer og meisel. Det kan være løs hulmursisolasjon på innsiden. Ha derfor en klut parat. Da kan du straks tette igjen hullet hvis noe skulle begynne å renne ut.

Reparere hull i murvegg ute: Rengjør hullet 3

Rengjør hullet, slik at all løs puss børstes vekk. Husk å fukte de omkringliggende steinene - også de nye steinene som skal settes i. Ellers suger de mørtelen tørr for raskt, slik at den mister styrke og blir porøs.

Reparere hull i murvegg ute: Bland mørtelen godt med en murerskje, og press den på plass 4

Bland mørtelen godt med en murerskje, og press den på plass med en fugeskje i bunnen av hullet på steinenes liggeflater. Mørtelen skal være så våt at steinene enkelt kan rikkes på plass. Plasser steinene, og sørg for at de flukter med øvrige steiner og fuger. Deretter skal du fuge første omgang, før du lar reparasjonen tørke til dagen etter.

Reparere hull i murvegg ute: Fyll opp de siste 20 mm av fugene 5

Fyll opp de siste 20 mm av fugene dagen etter, når reparasjonen er tørr. Før du fuger, skal du rense den tørre fugen for eventuelle løse deler med en hard børste, og sørge for å fukte området godt.

Reparere hull i murvegg ute: Jevn forsiktig ut den våte mørtelen 6

Jevn forsiktig ut den våte mørtelen med børsten, til fugene ligner de øvrige. Rens mursteinene med vann og en stiv børste, eventuelt tilsatt avkalkingsmiddel, som skal sitte litt før du vasker over med rent vann.

Video

TIPS: Smart verktøy til loddrette fuger

TIPS: Murverket skal fuktes

TIPS: Hjemmelaget fugekrafser

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...