Reparasjon av utendørs puss

Pussen på en murvegg beskytter det bakenforliggende murverket. Det skal derfor tas alvorlig, hvis du oppdager sprekker og hull i fasadepussen. Vi viser hvordan du reparerer en pusset murvegg.

En sprekk i pusslaget slipper inn vann, slik at frost kan løsne pussen. Det skal fikses før huset skades.

En sprekk i pusslaget slipper inn vann, slik at frost kan løsne pussen. Det skal fikses før huset skades.

Puss på yttervegger er ikke bare til pynt. Det skal beskytte murverk og bakenforliggende konstruksjoner.

Les mer om: Farlige sprekker i muren

Derfor skal hull og sprekker i puss tettes, før huset skades. Heldigvis kan du gjøre mye selv – det er rimelig enkelt, og du sparer mye penger. Nå og i fremtiden.

Vi viser hvordan du reparerer en pusset murvegg.

Løs puss

1

Når du banker på en pusset vegg med en hammer, er det lett å høre hvor pussen er løs. Al løs puss skal bankes av, og den bakenforliggende veggen skal børstes over med en tørr kost.

2

Når flaten er renset, skal den fuktes med vann. Det er enklest med en kalkkost, og det skal kostes på mye. Vannet binder det siste støvet og skaper en bedre vedheft.

3

Det finnes ferdige mørtelblandinger til pussing av vegger - det bruker vi her. Med en murerskje kastes et godt lag mørtel hardt inn i hullet. Bevegelsen er som et backhandslag i badminton.

4

Skrap de verste toppene av mørtelen når den er i ferd med å bli fast. Den skal ikke glattes ut. Neste dag fuktes reparasjonen, og et ekstra lag puss trekkes på med et stålbrett.

5

Når mørtelen har satt seg og føles fast, skal den glattes med et fuktig skumgummibrett. Brettet fuktes og vris hyppig, slik at mørtlen ikke trekkes med rundt i sirkler.

Dype hull

1

Viser det seg å være et hull i murverket når den løse pussen er banket av, må det fylles ut før veggen kan pusses. Rens hullet helt for løse stumper og støvsug det.

2

Tilpass murstein slik at de passer i hullet. Skal det brukes flere, er det en god idé å lage en prøveopplegging uten mørtel. Husk å beregne plass til mørtel ute i sidene og i toppen og bunnen.

3

Etter prøveoppleggingen tas steinen(e) ut igjen, og hullet fuktes grundig med vann. Ellers kan veggen suge vannet ut av mørtelen før den er herdet, og da svekkes reparasjonen.

4

Legg mørtel i hullet og på alle sider av mursteinen, og legg mursteinen på plass. Her er det viktig å sjekke at steinen ikke stikker utenfor veggen. Heller litt for langt inn.

5

Når steinen er på plass, pusses reparasjonen med mørtel. Vær litt forsiktig, slik at steinen ikke faller inn i veggen (hvis det er en hulmur). Pusslaget rettes opp med et bord.

6

Etter et par timer glattes repara­ sjonen. En murer vil bruke et skumgummibrett, men en vanlig svamp kan også brukes. Når mørtelen er herdet, kan veggen males.

Mørtel på tube

Ikke alle hull krever at du kjøper en sekk med mørtel og finner frem det store maskineriet. Noen ganger kan hullet lukkes med mørtel på tube.

Det er en patron, slik du kjenner fra akrylfugemasse, fylt med bruksklar mørtel.

Eneste minus er at det krever en kraftig og sterk fugepistol. Det krever litt trykk å få mørtelen ut av tuben.

    Akkurat nå leser andre ...