Sprekk i en gulvflis
Hvis en enkelt flis i gulvet har sprukket, skyldes det med stor sannsynlighet at den har fått et hardt slag eller ikke er godt nok understøttet av lim. Det ser ikke pent ut, men skaden kan vente og fikses når du har tid. Flisen erstattes forsiktig med en ny.
Her viser vi deg hvordan du skal gjøre det.
Flisen og fugen rundt den fjernes forsiktig. Du kan slå på flisen eller for eksempel bruke en multikutter. Pass på naboflisene og en eventuell våtromsmembran. Fjern forsiktig det gamle limet i hullet under flisen.
Lange sprekker i flisgulvet
Før du reparerer, skal du få fagfolk til å undersøke om underlaget fortsatt beveger seg. Ligger flisene i et våtrom, armeres den nye våtroms-sikringen med en spesiell fiberduk.
Lange sprekker og løse fliser er klare tegn på at gulvet har satt seg. En ny, sterk membran skal bygges opp i våtrom for å ta høyde for nye bevegelser.
Her viser vi deg hvordan du skal gjøre det.
Dekk med et tynt lag tetningsmasse etter at de gamle flisene og toppene av lim er fjernet, og gulvet er primet.
Trykk armeringsduken ned i tetningsmassen. Den spesielle duken er på rull, den legges med overlegg og føres 4-6 cm opp på veggen.
Sprekker ved løs puss utvendig
Sprekker i pusslaget på sokkelen eller murveggen kan vitne om skader dypere inne, men ofte er det bare et stykke puss som har løsnet. Det er ikke livstruende for huset, men bør repareres raskt, og før vinteren.
LES OGSÅ: 4 trinn: Bli kvitt alger på murverk
Sprekkene trekker vann, og når kulda kommer, fryser vannet og utvider sprekkene. Skaden vil derfor vokse og vokse.
Vi viser deg hvordan du reparerer sprekker i pusslaget.
Bank forsiktig på pussen rundt sprekken. Da kan du høre om pussen bare har løsnet. Er det tilfellet, kan du trygt sette i gang med å reparere.
All løs puss bankes av, og området børstes rent for støv og fuktes, slik at det gamle murverket ikke suger fukten for raskt ut av den friske pussmørtelen.
Sprekk i sokkel med fast puss
En sprekk i sokkelen uten løs puss rundt, kan repareres raskt. Men den er også en advarsel om mulige problemer. For den kan skyldes at sokkelen har satt seg. Hold øye med den over litt tid. Skjer det ingen endringer, kan du normalt bare reparere sprekken. Utvider den seg, bør du få fagfolk til å se på den.
Vi viser deg hvordan du reparerer sprekker i fast puss.
Løse mørtelfuger
Sprekker i mørtelfuger er ikke til å unngå. Men det betyr ikke at du skal ignorere dem. Utette fuger trekker fukt, og fuktig murverk gjør det dyrere å varme opp huset. Dessuten risikerer du frostsprenginger, som gjør problemene større. Utette fuger inviterer også insekter til å grave sprekkene enda dypere.
Vi viser deg hvordan du bytter ut utette mørtelfuger.
Fugene krafses ut til en dybde på 3 cm. Det er hardt, bråkete og støvete å bruke en fugefreserforsats på vinkelsliperen, men det er det mest effektive.
Lange sprekker i gammel puss
Sprekker i murverk skal lukkes raskt. Armert puss er en opplagt løsning til sokler, piper og andre steder der vanlig puss må gi opp.
Hvis en pusset flate er veldig medtatt, slik at pussen gjentatte ganger sprekker og løsner, kan du forsterke den ved å legge armeringsnett inn i et nytt pusslag. Disse nettene legges inn i nye typer mørtel, som selv er forsterket med små fibre og akryl.
Her viser vi deg hvordan du skal gjøre det.
Armeringsnettet trykkes inn i et lag frisk mørtel, som du har trukket opp på en renset gammel murflate. Deretter trekkes et høyst halvparten så tykt lag mørtel utenpå nettet og glattes.
Etter et døgn trekkes et tynt lag sluttpuss utenpå den armerte pussen. Sluttpussen er mer finkornet og kan være innfarget.
Sprekker mellom murvegg og andre materialer
Finner du sprekker der murverket møter andre materialer, bør fugen skiftes ut med en tilsvarende fuge. Finner du sprekken ved inndekkinger på taket, gjelder det alltid å reparere skaden raskest mulig.
Her viser vi deg hvordan du skal gjøre det.
Sprekker i innvendig puss
Er det sprekker i et pusstak eller på en pusset vegg, kan du høre om pussen har løsnet ved å banke forsiktig. Da finner du ut om du må gjenoppbygge et område, eller om du kan nøye deg med å tette sprekken. Hvis sprekken skyldes en svakhet, for eksempel mot en dør, må du kanskje stive opp for å unngå at sprekken kommer igjen.
LES MER: Reparasjon av sprekker i taket – slik!
Er det ikke løs puss bak sprekken, er den kun kosmetisk.
Vi viser deg hvordan du reparerer sprekker i innvendig puss.
Sprukket murstein
Har en murstein sprukket, gjør du deg selv en tjeneste ved å få den skiftet før den gjør mer skade. Da unngår du det klassiske problemet med frost, der inntrengende vann fryser og utvider seg, og kan ødelegge mer av veggen.
Vi viser deg hvordan du bytter ut en sprukket murstein.
Steinen fjernes med meisel eller vinkelsliper, før hullet fuktes slik at den nye mørtelen ikke tørker for raskt. Fukt også den nye mursteinen.
Setningsskade rundt vinduer
Finner du taggete sprekker i murveggen, har murverket satt seg mer enn fugene kunne tåle. Ofte oppstår slike lynlignende sprekker ved åpninger, fordi det svakeste stedet i murverket gir etter når veggen overbelastes. Utvider sprekkene seg, bør du få fagfolk til å finne årsaken.
LES MER: Stopp setningssprekken
Når murveggen har fått en setningsskade, er det tryggest å forsterke området med armeringsstål, før fuger og overflate repareres.
Her viser vi deg hvordan du skal gjøre det.
Fugene ved sprekken krafses ut i en dybde på 3 cm. I tillegg krafses det ut 40-50 cm fra skaden i de vannrette fugene for hvert tredje eller fjerde skift.
Rustfritt armeringsstål trykkes inn i de åpnede vannrette fugene. Press først inn litt sementmørtel fugen, press deretter stålet godt inn, og press litt mer mørtel inn over stålet. La de ytterste 10-15 mm av fugen være åpen.