Slik blander du sekkevarer

Puss, mørtel, betong og andre materialer du kjøper i sekk, kan blandes på forskjellige måter. Med noen materialer bør du blande de tørre materialene først, før du tilsetter vann. Med andre materialer er det best å starte med vannet. Her får du en rekke tips til hvordan du enklest blander forskjellige sekkevarer.

De fleste materialer du kan kjøpe i pose og sekk, er enklest å blande med en visp på bormaskinen.

De fleste materialer du kan kjøpe i pose og sekk, er enklest å blande med en visp på bormaskinen.

FEM METODER NÅR DU SKAL BLANDE SEKKEVARER

MED HÅNDKRAFT Har du kun bruk for en liten porsjon, eller du skal bruke et materiale som tørker raskt, er det enklest å røre opp med en murerskje i et spann.

MED BLANDEVISP Større porsjoner er for harde å røre opp med håndkraft. De klarer du med en blandevisp på bormaskinen – eller med et røreverk, som murerne bruker.

PÅ BAKKEN ELLER I TRILLEBÅR Betong kan blandes på bakken eller i en trillebår, der du har bedre kotroll på materialene. Det er lettest å blande grus, stein og sement før du tilsetter vann.

I EN TVANGSBLANDER Skal du blande mørtel, kan du leie en tvangsblander. Den er spesielt god til kalkmørtel, fordi det skal blandes lenge. Tvangsblanderen brukes også til betong.

I EN BETONGBLANDER Skal du blande mange store porsjoner betong, kan du leie en betongblander. Betongblanderen er laget for å blande betong, og brukes ikke til kalkmørtler.

SLIK BLANDER DU FORSKJELLIGE SEKKEVARER

GIPSPUSS Gipspuss klumper seg lett. Derfor er det best å helle vann i spannet først, og blande inn gipspulveret litt etter litt. Da klumper det seg ikke like mye.

GULVSPARKELMASSE Gulvsparkelmasse skal blandes nøyaktig. Det skal verken være for tynt eller for tykt. Følg produsentens anvisning nøye. Først vann, så pulver.

VEGGPUSS Veggpuss er ganske enkelt å blande – både for hånd og med visp – fordi klumper løser seg raskt opp. Hvis du heller vann i spannet først, støver det mindre.

FLISLIM Flislim tørker ganske raskt. Akkurat som andre hurtigtørkende materialer, er det best å blande det i små porsjoner. Ha vann i spannet først. Da støver det mindre.

BETONG Skal du blande fiber i betongen, er det enklest å blande dem i tørr betong, og så tilsette vann. Ferdige betongblandinger er lettest å blande. Først vann, så pulver.

SEMENTHOLDIG MØRTEL Alle mørtler som inneholder sement, er ganske enkle å røre opp. Skal du bruke mye mørtel, så sjekk tørketiden før du blander en stor porsjon.

VIKTIG OM VANN

Før du blander, skal du sjekke hvor mye vann som skal i det materialet du vil blande. Er det støpemiks, betong eller gulvsparkel, er du nødt til å følge produsentens anvisninger ganske nøyaktig.

Betong og andre sementholdige materialer må ha vann for å størkne. Men bruker du for mye vann, vil du svekke betongen.

Med gulvsparkelmasse skal du også treffe riktig konsistens. Er massen for tørr, blir den vanskelig å jobbe med. Er den for våt, svekkes det laget du påfører.

VIKTIG OM BLANDETID

På gamle murhus bruker vi ofte kalkmørtel, fordi det er det materialet som ble brukt da huset ble bygget.

Kalkholdige mørtler (f.eks. med jurakalk) skal ofte blandes lenger enn andre materialer. Det skyldes at kalkmørtelen etter hvert skal bli like hard som kalkstein. Erfaringer viser at den gjør det best ved en bestemt blandetid.

Blandetiden for kalkmørtler er typisk 20 eller 30 minutter. Derfor er det en fordel å bruke en tvangsblander, som kan stå og passe seg selv til mørtelen er klar til bruk.

    Akkurat nå leser andre ...