Slik blander du sekkevarer

Puss, mørtel, betong og andre materialer som du kjøper i sekker, kan blandes på ulike måter. Her får du våre tips om hvordan du enklest blander sekkevarer.

De fleste materialer du kan kjøpe i pose og sekk, er enklest å blande med en visp på bormaskinen.

De fleste materialer du kan kjøpe i pose og sekk, er enklest å blande med en visp på bormaskinen.

Puss, mørtel, betong og andre materialer du kjøper i sekk, kan blandes på forskjellige måter. Med noen materialer bør du blande de tørre materialene først, før du tilsetter vann. Med andre materialer er det best å starte med vannet.

Her får du en rekke tips til hvordan du enklest blander forskjellige sekkevarer.

Viktig om blandetid

På gamle murhus bruker vi ofte kalkmørtel, fordi det er det materialet som ble brukt da huset ble bygget.

Kalkholdige mørtler (f.eks. med jurakalk) skal ofte blandes lenger enn andre materialer. Det skyldes at kalkmørtelen etter hvert skal bli like hard som kalkstein. Erfaringer viser at den gjør det best ved en bestemt blandetid.

Blandetiden for kalkmørtler er typisk 20 eller 30 minutter. Derfor er det en fordel å bruke en tvangsblander, som kan stå og passe seg selv til mørtelen er klar til bruk.

5 metoder når du skal blande sekkevarer

1. MED HÅNDKRAFT

Har du kun bruk for en liten porsjon, eller du skal bruke et materiale som tørker raskt, er det enklest å røre opp med en murerskje i et spann.

2. MED BLANDEVISP

Større porsjoner er for harde å røre opp med håndkraft. De klarer du med en blandevisp på bormaskinen – eller med et røreverk, som murerne bruker.

3. PÅ BAKKEN ELLER I TRILLEBÅR

Betong kan blandes på bakken eller i en trillebår, der du har bedre kotroll på materialene. Det er lettest å blande grus, stein og sement før du tilsetter vann.

4. I EN TVANGSBLANDER

Skal du blande mørtel, kan du leie en tvangsblander. Den er spesielt god til kalkmørtel, fordi det skal blandes lenge. Tvangsblanderen brukes også til betong.

5. I EN BETONGBLANDER

Skal du blande mange store porsjoner betong, kan du leie en betongblander. Betongblanderen er laget for å blande betong, og brukes ikke til kalkmørtler.

Slik blander du forskjellige sekkevarer

GIPSPUSS

Gipspuss klumper seg lett. Derfor er det best å helle vann i spannet først, og blande inn gipspulveret litt etter litt. Da klumper det seg ikke like mye.

GULVSPARKELMASSE

Gulvsparkelmasse skal blandes nøyaktig. Det skal verken være for tynt eller for tykt. Følg produsentens anvisning nøye. Først vann, så pulver.

VEGGPUSS

Veggpuss er ganske enkelt å blande – både for hånd og med visp – fordi klumper løser seg raskt opp. Hvis du heller vann i spannet først, støver det mindre.

FLISLIM

Flislim tørker ganske raskt. Akkurat som andre hurtigtørkende materialer, er det best å blande det i små porsjoner. Ha vann i spannet først. Da støver det mindre.

BETONG

Skal du blande fiber i betongen, er det enklest å blande dem i tørr betong, og så tilsette vann. Ferdige betongblandinger er lettest å blande. Først vann, så pulver.

SEMENTHOLDIG MØRTEL

Alle mørtler som inneholder sement, er ganske enkle å røre opp. Skal du bruke mye mørtel, så sjekk tørketiden før du blander en stor porsjon.

    Akkurat nå leser andre ...