Mørtel: Velg riktig mørtel

I denne artikkelen får du en guide til de mørteltypene som er verdt å kjenne til.

Det kan være vanskelig å vite hvilken mørtelblanding du skal velge, når du står foran hyllene i byggvarehuset. Det finnes nemlig mange varianter, og produsentene har ofte forskjellige navn på det som egentlig er samme produkt. For å gi deg en oversikt, forklarer vi deg her fordelene ved åtte mye brukte mørtelblandinger.

De har det til felles at de bare skal tilsettes vann, før de er klare til bruk. Du slipper med andre ord å bekymre deg om blandingsforhold hver gang du blander et spann. Fremgangsmåten sparer deg ikke bare for mye tid. Den sikrer også en jevn farge og samme konsistens hver gang – så lenge du husker å tilsette den samme mengden vann.

Les også: Glatt vegg i et jafs

Gir du deg i kast med å renovere eldre murverk, må du selv forsikre deg om at hvert nytt lag mørtel er svakere enn underlaget – ellers faller det av. Du skal grovt sagt bruke mørtelblandinger med mindre sement for hvert nytt lag. Det nyeste laget skal gjerne være mer diffusjonsåpent og ha finere sandkorn enn det underliggende. Fukten skal nemlig kunne trenge ut gjennom murverket.

Last ned skjemaet og få oversikt over mørtelblandingene

I denne gjør det selv veiledningen får du et skjema over de mest brukte mørtelblandingene. Vi går gjennom tørrbetong, murmørtel, pussmørtel, tynnpussmørtel, klebende mørtel, flisfugemørtel, gipspuss og restaureringsmørtel.

Du kan blant annet lese om:

  • når du skal bruke de forskjellige typene mørtel
  • hva de forskjellige tall- og bokstavkombinasjonene på mørtelposene betyr.
  • hvilke ingredienser som er i mørteltypene.