1. Tørrbetong
Sterk, meget hard og tett blanding av sement og sand til alle nye gulv og fundament. Typisk C 100/400 0-4 eller grovere sandkorn. Den enkle oppskriften med 1 del sement til 4 deler sand betyr at du ved litt større arbeider ofte kan blande den selv. Kan i ganske tynne lag brukes som grunning/utkast både på nytt og eldre murverk.
TYPISKE NAVN OG BLANDINGER:
Tørrbetong
Støpemiks
Sementmørtel
Betong (f.eks. C 100/400 0-8 eller 0-4)
Ferdigbetong (til store oppgaver, der den pumpes fra en betongbil direkte ned i for eksempel et fundament eller på en gulvflate som skal støpes)
2. Murmørtel
Sterk murmørtel til nytt murverk med like deler sement og hydratkalk, for eksempel KC 50/50/700 0-4. Mer elastisk enn tørrbetong, dels på grunn av kalkinnholdet, og dels fordi det i forhold til sanden kun er cirka halvparten så mye bindemiddel som i tørrbetongen.
TYPISKE NAVN OG BLANDINGER:
Murmørtel
Oppmuringsmørtel
Funksjonsmørtel
Kalk-/sementmørtel
KC 50/50/700 0-4
KC 35/65/650 0-4
KC 20/80/650 0-4
3. Pussmørtel
Sterk pussmørtel til nytt og nyere murverk med like deler kalk og sement, for eksempel KC 50/50/700 0-2 - altså som murmørtelen under den, men med litt finere sandkorn. Kornene er likevel så store at du kan bygge opp lag på 10-12 mm om gangen - og så store at det er vanskelig å glatte overflaten.
4. Tynnpussmørtel
Sterk tynnpussmørtel til nytt og nyere murverk, typisk KC 50/50/700 0-1. De fine kornene gjør det vanskelig å bygge i tykke lag, så pussen brukes stort sett bare som den ytterste sluttpussen i jevn tykkelse, både på et tidligere pusset underlag og ved tynnpussing med synlige steiner under.
LES OGSÅ: Puss huset med tynnpuss
TYPISKE NAVN OG BLANDINGER:
Tynnpussmørtel (for eksempel KC 50/50/700 0-0,6 eller 0,1)
Vannskuringsmørtel
5. Klebende mørtel
Sementmørtel tilsatt klebe stoff. En relativt ny mørteltype, som er ganske dyr. Men den løser oppgaver som tidligere var krevende. Mørtelen er veldig klebende og elastisk. Den hefter til porøse underlag og på keramiske fliser - og den brukes for eksempel sammen med armering med glassfibernett. Finnes både som grunnpuss og sluttpuss.
8. Restaureringsmørtel
Sterk, elastisk og diffu-sjonsåpen mørtel basert på hydratkalk og hydraulisk kalk, f.eks. KKh 50/50/500 0-4 til muring, KKh 35/65/700 0-2 til pusslag og KKh 35/65/700 til tynnpuss. På så godt som alt eldre murverk bør du unngå å fuge og pusse med sementmørtel, fordi den er hardere og tettere enn underlaget. Her er restaureringsmørtel opplagt.
Ingrediensene
De fleste mørteltyper består hovedsakelig av kalk, sement og sand. I de senere år har mange dog fått en ekstra piff av tilsettings-stoffer, som blant annet gjør dem mer klebende eller elastiske. Det har gjort det vesentlig enklere å finne en egnet mørtel til for eksempel pussing av glatte overflater.
1. Bindemiddelet
Sanden bindes sammen av sement, kalk eller gips - ofte vist på posen som C, Kh, K og G.
Sement (C) gir en sterk, meget hard og tett puss.
Hydraulisk kalk (Kh) gir en sterk puss, men ikke like hard og diffusjons tett som sement.
Hydratkalk (K) gir en ganske sterk, men elastisk og åpen puss.
Gips (G) gir en litt svak puss, som kun kan brukes innendørs.
2. Fyllstoffet
Sand inngår i all mørtel som fyllstoff. Størrelsen på de største kornene skal passe til oppgaven: Jo tykkere lag, desto større korn. Du ser kornstørrelsen angitt på posen i millimeter, f.eks. 0-4 mm.
3. Tilsettingsstoffer
Murere har alltid krydret mørtelen sin med blant annet dyrehår og aske for å endre utseende og egenskaper. I dag gjøres det på fabrikkene med nøye oppmålte tilsettinger, blant annet:
Pigmenter, som gir farge.
Lim og bindemiddel, som øker mørtelens vedheft og seighet.
Forskjellige fibre, som øker seigheten og forebygger sprekker.