Reparasjon av pusset tak: Så enkelt er det!

Med gipspuss er det enkelt å lage en reparasjon i et pusstak. På grunn av den store klebeevnen blir gipspussen hengende i taket. Pussen krymper heller ikke når den tørker.

Intro

Har du prøvd å lappe et hull i et pusstak med tradisjonell puss, så har du sikkert også erfart at det ikke er så enkelt. Pussen har det med å falle ned med en gang du vender ryggen til den. Og når det har lyktes deg å få det til å henge fast, så ender du med krympesprekker når det tørker. Hvis pussen da ikke har løsnet fra underlaget.

Derfor er gipspuss så smart

Løsningen er gipspuss, som er mye enklere å jobbe med. Den hefter bedre til underlaget, og den krymper ikke når den tørker. Resultatet blir i tillegg garantert flott med bare én arbeidsgang. Her brukes Knauf Rotband, som kjøpes som tørrmørtel. Den har en spesielt god klebeevne.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Du skal likevel alltid huske å grunne/prime overflaten først, slik at den tørre flaten ikke suger fukten ut av pussen. Da kan du til gjengjeld påføre et opptil 5 cm tykt lag gipspuss.

For sikkerhets skyld, bør du “armere” større reparasjoner med hønsenetting.

LES MER: Reparasjon av sprekker i taket – slik!

Dette skal du bruke

Materiallisten er kort: gipsmørtel, primer, hønsenetting og stifter. I tillegg skal du bruke vanlig murerverktøy.

 • Hobbykniv
 • Pensel
 • Stiftemaskin
 • Murerspann
 • Blandevisp
 • Murskje
 • Brett
 • Lite filsebrett

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

Reparere tak: Legg på primer eller forankringsgrunning 1

Legg på primer eller forankringsgrunning når du har fjernet overskytende puss, gjort kantene rette og fjernet støv. Vær nøye med å “mette” pusskanten.

Reparere tak: Stift fast et stykke hønsenetting med lange stifter 2

Stift fast et stykke hønsenetting med lange stifter. Hold avstand til puss kanten. Klipp til nettet med en avbitertang, slik at det er 1 cm til kanten.

Reparere tak: Med en blandevisp på bormaskinen blander du 3

Med en blandevisp på bormaskinen blander du gipspulver og vann. Fortsett til pussen er helt fri for klumper. Konsistensen skal være som en litt stiv fløtekrem.

Reparere tak: Press gipsmørtel hardt opp i hullet 4

Press gipsmørtel hardt opp i hullet, så den får god kontakt med bunnen og armeringen. Fyll på rikelig med mørtel, til den stikker ca 5 mm under taknivået. Det er enklest å begynne ute ved kanten, og jobbe deg innover mot midten. Sørg for at pusslaget er tykkere enn hullet. Da har du plass til å rette opp.

Reparere tak: Trekk et rett høvlet bord langsomt 5

Trekk et rett høvlet bord langsomt over hullet, mens du beveger det sikk-sakk. Dermed fjerner du overskytende puss.

Reparere tak: Glatt overflaten med et filsebrett med skumgummi 6

Glatt overflaten med et filsebrett med skumgummi som er dyppet i vann. Beveg brettet i sirkelbevegelser. Du kan glatte overflaten etter cirka en times tid.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Himling