8 FEIL: Unngå de klassiske gjør det selv-feilene

Noen feil er så banale, at vi glemmer å sikre oss mot dem – derfor gjentar vi dem med jevne mellomrom. Men med riktig strategi, kan vi unngå disse irriterende og banale ferskingfeilene. Med en redningsplan, er vi også godt forberedt, hvis vi likevel dummer oss ut en dag.

Hva skjedde nå!?

1. Du sager i tometersmerket!

En klassiker. Du skal måle 212 centimeter ut på listen, setter et merke ved enden av tommestokken og legger til 12 cm. Men øyeblikket etter sager du i tometersmerket.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Sett straks en strek tvers over tometersmerket, altså før du måler opp det resterende. Hvis det ikke hjelper, så kjøp et målebånd som kan måle alt på én gang.

REDNINGSPLAN:
Kjøper du litt ekstra lister, har du rom for å gjøre feil. Du kan ofte avtale å levere tilbake overskytende hele lister.

2. Hekksaksen kapper ledningen!

Akkurat når du er i ferd med å trimme hekken, blir det helt stille, og hekksaksen kjennes som en klumpete dødvekt. Du har – atter en gang – klippet over den ledningen du fikk strøm til hekksaksen fra.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Det finnes mange gode råd – alt fra å legge ledningen over skulderen, til å trekke den opp gjennom et buksebein og ut gjennom et erme. Men den beste strategien er å klippe systematisk, og hele tiden bevege deg vekk fra ledningen, som du trekker etter deg. Bevar konsentrasjonen. Vend aldri tilbake til den ene greina, som unngikk saksen første gang, uten først å sjekke nøye hvor ledningen ligger. Og et godt råd: Bruk alltid en gul eller rød ledning, som lyser opp blant greinene.

REDNINGSPLAN:
Første bud er alltid å dra ut støpselet. Sjekk deretter om det gikk en sikring. Har du en reserveledning klar, er du raskt i gang igjen. Ellers må du reparere ledningen, og klippe videre med en kortere ”line”.

3. Du har en dings til overs!

Den nye fatningen er koblet på ledningene, ledningen er kappet og satt i lampeuttaket, du er klar til å henge opp lampen … og så ligger den lille dingsen, som skal sitte på ledningen før fatningen, og venter på bordet.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Legg opp delene i rekkefølge når du tar dem fra hverandre, og tving deg til å jobbe systematisk gjennom rekken i motsatt rekkefølge når du setter dem sammen.

REDNINGSPLAN:
Det er heldigvis enkelt. Du tar fra hverandre alt, og skrur det sammen på nytt – og denne gangen husker du å få med alt.

4. Boret treffer en ledning i veggen!

Du skal bare sette opp en hylle, begynner å bore hull til skruene til hylleknekten, og plutselig forsvinner all strømmen i huset.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Sjekk veggen med en skanner før du borer. Den avslører de fleste skjulte kabler og rør. Tenk deg også om. Skjulte ledninger er ofte ført vannrett og loddrett mellom kontakter, brytere og lampesteder.

REDNINGSPLAN:
Trekk ut boret, og sjekk om du kan få igjen strøm i resten av huset når du har slått over sikringen på kursen. Deretter ringer du en elektriker – faste installasjoner roter du ikke med på egen hånd.

LES OGSÅ: Guide til ledningsskjuler – slik kan du skjule ledninger i boligen din

5. Vinduet er for stort!

Du har fått levert det nye vinduet på mål, akkurat slik du bestilte det, men nå kan det ikke presses inn i hullet i veggen.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Du har fortalt leverandøren hvor stort hullet er – men leverandøren forventer at du forteller hvor stort vinduet skal være. De kan ikke vite hvor bred fuge du ønsker rundt vinduet. Husk alltid at selv om du måler hullet, skal du trekke fra fugen og kun oppgi karmmålet til fabrikken.

REDNINGSPLAN:
I 19 av 20 tilfeller – minst: Bestill et nytt vindu med riktige mål. Det er en dårlig løsning å lage hullet større, og du trenger 10-15 mm luft i alle sider, for å kunne sette vinduet loddrett og gi det tette fuger.

6. Det skrå snittet vender feil!

Du har målt opp listene rundt døren, tegnet nøyaktige 45 graders snitt og skåret – så vender snittet feil vei.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Straks du avsetter det første målet, markerer du med en løs strek hvilken retning snittet skal gå. Da snur du alltid delene riktig når du streker opp med vinkelmål eller kapper med kappsagen. Lag om mulig skråsnittet først, deretter det rette.

REDNINGSPLAN:
Ha alltid en ekstra list eller to i reserve.

7. Delene passer ikke!

Det nye skapet fra Ikea har begynt å ta form, men så ser du at de har lagt en feil plate i pakken, og sendt med deg fire for lange skruer.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Du skal bare følge veiledningen. Sannsynligheten for at det er pakket feil, er meget liten. Det er mye mer sannsynlig at du har snudd noe feil vei.

REDNINGSPLAN:
Ta alt fra hverandre til du har funnet feilen. Følg veiledningen når du gjør et nytt forsøk.

8. Vasken faller gjennom hullet!

Du har skåret ut til vasken i den nye benkeplaten, og vasken faller rett gjennom hullet. Du streket ellers helt som foreskrevet opp rundt vasken, og tegnet deretter hullet 10 mm innenfor oppstrekingen.

SLIK UNNGÅR DU DET:
Du har gjort den dyre og klassiske feilen å skjære i den første streken. Det unngår du ved å sette mange tydelige streker tvers over omrisset straks du fjerner vasken. Først deretter strekes hullet opp.

REDNINGSPLAN:
Her har du virkelig dummet deg ut. Du må kjøpe en større vask eller en ny benkeplate. Og sjekk streken med vasken før du sager ...

SE OGSÅ: Sett en vask i benkeplaten

    Akkurat nå leser andre ...