Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik etablerer du fall på belegningen

Skriv ut Lagre artikkel

Belegninger av stein og heller skal legges med fall, så du sikrer at regnvannet raskt kan renne vekk. Hovedregelen sier minst 1,5 cm per meter til en terrasse. Til en innkjørsel er 2 cm per meter passe. Fallet etableres lenge før du begynner å legge selve steinene, og hele jobben starter med et måleplan, som du bruker som utgangspunkt for resten av arbeidet.

Fald på belægning

SIKKERHET: Riktig fall sørger for å lede regnvann vekk fra huset, slik at sokkelen holdes tørr.

MÅLEPLAN – MED INNEBYGGET FALL

1. En belegning bør ha et fall på minst 1,5 cm per meter, slik at regnvann raskt ledes vekk. Fallet etableres i bærelaget under belegningen.

LES OGSÅ: Slik lager du et bærelag

2. Først avgrenses området, slik at du kan lage et måleplan som sikrer fallet. Slå påler i bakken 30-40 cm utenfor området der belegningen skal ligge. Da står de ikke i veien når du skal grave.

3. Området avsettes med snorer, slik at de krysser hverandre der hjørnet på belegningen skal være. Sjekk målene, og flytt eventuelt pålene litt, slik at alle hjørnene er vinkelrette.

4. Sett høydemarkeringer på pålene. Merk først opp samme høyde på pålene i begge ender av det strekket som skal ha fall.

5. Hvis belegningen er 3 meter lang, skal fallet være 4,5 cm. Mål derfor 4,5 cm ned, sett en ny strek, og flytt snoren dit. Nå danner snorene et plan med innlagt fall, som du alltid kan måle ned fra.

TIPS: HJØRNER I VINKEL

Vil du sikre helt vinkelrette hjørner på en belegning, kan du ta de to diagonalmålene fra hjørne til hjørne. Er målene like, er hjørnene nøyaktig 90 grader. Hvis det ikke er tilfellet, må du justere litt på pålene som avgrenser belegningen.

VIKTIG: FAST BUNN!

Før du fyller grus i utgravingen og begynner å etablere fall, skal du sikre at råjorden er stampet godt sammen med en platevibrator.

FORSKJELLIGE MULIGHETER TIL ETABLERING AV FALL

KRYSSLINJELASER
Krever litt erfaring før du får full glede av den. Til gjengjeld kan den raskt hjelpe deg å lage et måleplan, som du setter opp med utspente snorer.

LES OGSÅ: Test av krysslasere

SLANGEVATER
Dette krever litt øvelse, men det er billig. Metoden utnytter at vannet står like høyt i begge ender av en vannslange, og viser samme høyde over store avstander.

ROTASJONSLASER
Den roterende laserstrålen gir oversikt over området – også i fullt dagslys. Den er for dyr å kjøpe, så lei den et par timer, og bruk den til å sette opp snorer med.

LANGT VATER
Et langt vater holder kontroll på et par meter om gangen. På større avstander er det derfor ideelt å supplere med en krysslinjelaser.

SNORVATER
Billig, men dessverre ikke særlig nøyaktig, og kan kun gi deg en idé om fallet. Heng et vater en tredjedel fra hver ende, og sjekk at snoren er spent ut skikkelig.

AVRETTINGSRØR (LIRER): RETT OPP SETTELAGET ETTER DEM

Fallet etableres i bærelaget, det vil si før det øverste settelaget. Fallet styres med snorer som spennes ut allerede før du begynner å grave.

Når settelaget er lagt ut, legger du ut to lange rør eller bord, med overkanten der steinene skal legges. Da kan du bruke dem til å rette opp settelaget i riktig høyde. Rørene/bordene legges vannrett i den retningen det ikke skal være fall. Det ene legges lavere enn det andre, slik at de til sammen danner ønsket fall.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Slik etablerer du fall på belegningen
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake