Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avretting med lirer

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Steinleggeren har et lurt triks for å få en riktig avretting av fundamentet. Når først området er avsatt og planert ut, legger fagmannen et stålrør på hver side. Det kalles på fagspråket en lire.

Med spaden skraper han en liten rille hvor røret kan ligge. Er det 8 cm opp til høydesnoren, legges røret på 7,5 cm. På den måten er det en halv cm til å presse steinene ned med platevibratoren.

Det tas mål i begge ender og på midten. Spesielt hvis røret er langt, kan det nemlig henge på midten. Grusen skrapes bort til rørene og komprimeres, så den ikke forflytter seg under det videre arbeidet. Her bruker steinleggeren håndtaket på skuffen. Det samme gjentar seg på den andre siden.

Med en rettholt eller et helt rett plankebord, som kan nå fra rør til rør, trekkes avrettingsgrusen av. Takket være de to rørene blir avrettingen helt nøyaktig. Det må ikke være lunger, eller fordypninger, under rettholten.

LES OGSÅ: Velg riktig grus!

Hvis det ikke er nok grus, er det bare å skuffe på mer. Som man ser blir overflaten helt jevn, men jobben er ikke ferdig ennå. Når rørene fjernes, etterlater de seg et lite spor som naturligvis også må fylles opp.

Her drysses det grus i sporet med skuffen. De siste ujevnhetene etter røret rettes av med en jernrive. Med et helt plant fundament som dette, har man de optimale betingelser for å legge betongstein så det både blir flott og holdbart.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake