Heng opp skap og hyller på veggen

Selv tunge ting kan henges opp på lette vegger – både med synlig og skjult oppheng. Det gjelder bare å velge riktig løsning til den enkelte oppgave. Her får du noen tips til en rekke sterke og solide løsninger.

STYRKE er det viktigste når det gjelder oppheng. Men velger du riktig løsning, kan du fint kombinere både styrke og eleganse.

TIPS TIL OPPHENG PÅ MURVEGG

VELG SKRUE, BOR OG PLUGG
Plugg og skrue skal passe sammen. På pluggpakken står det hvilken størrelse bor og skrue du skal bruke. Skruen skal være 5 mm lenger enn pluggen.

BOR VANNRETT OG VINKELRETT
Bor alltid helt vinkelrett på veggen som du skal henge opp noe på. Et minivater (gjerne magnetisk) til å sette på bormaskinen er til stor hjelp her.

FJERN BORESTØV
Når hullet har riktig dybde (minst 5 mm dypere enn pluggen), skal du være nøye med å rense hullet rent for borestøv. Bruk helst en støvsuger.

ENKELT OPPHENG PÅ TREVEGG

1. En hylle som bæres av vannrette lister, er en av de enkleste metodene til et sterkt oppheng. Lager du listene litt kortere enn hyllen, synes de nesten ikke.

2. Hyllen er perfekt understøttet av listene. Den fremste listen er kun til pynt, og støtter ikke hyllen.

TIPS BÆRELIST

Til veldig tunge skap som skal settes opp på en platevegg eller en porøs murvegg, kan det være en fordel å skru fast en list som skapet kan hvile på. Det tar av for en stor del av trekket fra skruene øverst, slik at de bare skal sørge for å holde skapet på plass inn mot veggen.

SKJULT OPPHENG I MURVEGG – SVEVENDE HYLLER

1. Merk opp og bor hull (her 15 mm store) i veggen til stålrør (her 13 mm), som skal fungere som skjult oppheng til en svevende hylle. En dybde på 6-8 cm er passe.

2. Rørene settes fast i veggen ved hjelp av kjemisk metall. Hold røret på plass i vater, mens massen tørker. Du kan slippe så snart røret ikke beveger seg, og etter 15 minutter sitter det urokkelig fast.

3. Lim og stift fast lister langs hele kanten av en hylleplate. Begynn med sidene og forkanten. Listen i bakkant skjæres opp i tre deler, og monteres slik at det akkurat blir plass til rørene.

4. Når du også har limt og stiftet en plate på den andre siden, dytter du hyllen på plass på rørene. Til slutt festes hyllene fra undersiden ved å skru små skruer opp i rørene.

5. De svevende hyllene sitter så solid fast i veggen, at de fint kan bære tunge ting. Løsningen fungerer også på trevegger, men da skal du sørge for at rørene treffer stenderne i veggen.

6. Hyllens konstruksjon er like enkel som den er sterk. To MDF-plater med lister mellom, settes sammen med lim og dykkert.

LES OGSÅ: En linjelaser får tingene i vater

SMART METODE: FRANSK OPPHENG

Det såkalte franske opphenget er sterkt – og elegant fordi det er skjult. Men først og fremst er det smart, fordi det gjør det enkelt å henge opp noe helt vannrett.

Opphenget består av to lister som er skåret på skrå, slik at de passer sammen. Den ene listen skrus opp på veggen, og den andre listen skrus fast på baksiden av det emnet du skal henge opp.

LES OGSÅ: Guide til ledningsskjuler – slik kan du skjule ledninger i boligen din

Når skapet løftes opp på vegglisten, sitter det urokkelig fast.

    Akkurat nå leser andre ...