Rett ut treplaten

En benkeplate som buer, kan være vanskelig å rette ut. Men det kan la seg gjøre hvis du har plass til et tverrgående bord på undersiden av platen. Eksperten viser deg veien med sirkelsag og skrumaskin.

Tre er et levende materiale; selv etter at vi har felt det og skåret planker av det. Det er derfor trebenkeplater noen ganger “slår seg” og begynner å bue. Og selv om du lesser alle de tyngste bøkene dine oppå den, forblir den buet. Slik kan det i hvert fall se ut – men det finnes en utvei.

LES OGSÅ: Test av sirkelsager

En rekke spor som skjæres halvveis ned i baksiden på platen vil gjøre den mer fleksibel. Spenner du deretter på et bord på tvers på undersiden og skrur det fast, vil benkeplaten i de fleste tilfeller rette seg ut. Er den spesielt gjenstridig, kan du ta en skrutvinge eller to til hjelp.

Forutsetningen for denne løsningen, er at du har plass til det tverrgående bordet under benken, eventuelt skjult av underskap eller et loddrett bord plassert foran (en sarg).

Slik retter du platen

1

Hvor buer platen mest opp eller ned? Legg en helt rett skinne eller en lang tømmervinkel på tvers på oversiden av platen, og marker buen med streker på undersiden av den.

2

Strek opp til avlastningssporene på baksiden. Hvor mange det er bruk for, avhenger av hvor mye platen buer. Unngå å lage spor i de limte sammenføyningene mellom stavene i platen.

3

Skjær etter strekene. Bladet på sirkelsagen er justert slik at det går halvveis ned i platen. Sirkelsagen skal styres med en skinne, som her, eller langs et rett bord.

4

Legg opp et tverrgående bord på platen. Merk opp til skruene. Hold noen millimeters avstand til skjøtene mellom stavene i benkeplaten, og hold cirka 3 cm avstand til kanten av bordet.

5

Forbor til skruene. Treplaten skal kunne bevege seg, slik at hullene til de 4,5 mm skruene vi bruker, skal bores med et 8 mm bor.

6

Legg bordet på plass og skru. Sett 4,5 x 40 mm skruer med 6 mm skiver i hullene. Hvis platen ikke retter seg nå, kan du ta en skrutvinge til hjelp og spenne til skruene når platen er rett.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer