Tre er et nokså mykt materiale som lett får riper, hakk og skrammer med tiden. Også selv om du passer veldig godt på. Heldigvis er de aller fleste skader mulig å gjøre noe med. Noen ganger enklere enn andre, avhengig av hvor dype skadene er.
De store hullene skal du fylle ut med tre som du limer fast. Mindre hull og sprekker kan sparkles ut eller fylles med kjemiske produkter som kan bearbeides som tre når de først har herdet. Og helt fine, små riper skal ikke fylles i det hele tatt. Slik skader farger du i stedet med en tusj og lakkerer slik at ingen kan se at de overhodet har eksistert.
Les selv hvordan.
1. Sprukne takbjelker
Store sprekker samler støv, og er heller ikke særlig pene. Skal bjelkene males, er sprekker helt umulige å ha med å gjøre. Derfor stopper vi tjæredrev i sprekkene, fuger med akrylfugemasse og maler over. Legg litt for mye akrylfugemasse i sprekken, og glatt den ut med en våt pensel. Etter et døgn kan du male over fugen. Metoden kan bare brukes innendørs.
Akrylfugemasse binder ikke på ubehandlet tre. Fjern alt støv, og mal med grunning før du fuger/sparkler.
2 riper i lakken
Lakk og finér får uunngåelig små, fine riper med årene. Du kan godt slipe dem bort med en eksentersliper og svært fint slipepapir, men du kan også bruke en sikling. Det er et gammelt, men effektivt, verktøy som ganske enkelt er et rektangulært stålblad. Verktøyet kalles en sikling, fordi du trekker det inn mot deg selv. Sikling brukes til å dra av helt tynne lag av lakk eller finér. Og til nevnte små-riper er den altså overlegen. Dra bladet med et lett press som vist over, helt til ripene er borte. Gi deretter bordet lakk eller olje, avhengig av hva det har fått tidligere.
3. Smeltereparasjon
Skjellakkstenger er snekkerens foretrukne reparasjonsmiddel. Både når han skal utbedre skader på antikke møbler, og når kvisthullet i kjøkkenbenkeplaten skal tettes igjen. Stengene varmes opp slik at den varme massen drypper ned i (og rundt) hullet. Etter noen minutter er massen kald og herdet - og klar til å bli bearbeidet med stemjern og slipepapir. Skjellakkstengene fås i temmelig mange farger, så det er som regel mulig å finne tilnærmet samme nyanse 3 som det som skal repareres. Prøv på en trebit før du fyller skjellakk i reparasjonshullet. Det er viktig å huske at det ikke er mulig å mikse fargene fra skjellakkstengene, slik det ofte er med andre typer kunstig tre. Du må derfor være ganske sikker på at du treffer med fargen.
Skjellakkstengene kan kjøpes på internett. Lakken kan også oppløses i sprit, og brukes som kvistlakk før du maler. Denne typen kvistlakk selges ikke lenger, den må du selv lage.
Bland deg til den riktige fargen
Luktfritt kunstig tre. Akrylbasert plastisk tre lukter ikke som kjemisk tre. Til gjengjeld bruker det litt lengre tid på å tørke. Bland dine egne trefarger. Produktet finnes i åtte forskjellige kulører som kan blandes slik at du får nøyaktig den nyansen som trengs til reparasjonen du skal utføre. Slip over når reparasjonen har herdet.
4. Bulker i gulvet
Noen ganger er uhellet ute, og du mister noe på gulvet eller ned på en benkeplate. Resultatet er ofte en bulk i treet - hvis det da ikke blir et dypt hakk. Når skaden bare er en myk, innadgående bulk, vil en kombinasjonen av vann og varme kunne rette ut de sammenpressede tref brene. Først gjennom-fuktes skaden, deretter varmes den opp med et strykjern som holdes på en fuktig klut. Varmen og fukten får treet til å arbeide. Metoden er best egnet til 4 myke tresorter. Noen ganger må du gjenta prosessen. Er treet hardt, kan det kreve en del tålmodighet før skaden er blitt borte igjen.
5. En lus i gulvet tetter hullet effektivt
Hull i gulvet kan for eksempel oppstå når du flytter en radiator eller trekker nye installasjoner. Et slikt hull, som altså går helt gjennom, er det meningsløst å sparkle ut. Det vil gå med altfor mye sparkelmasse... I stedet skal du lage en såkalt lus. Det er fagfolkenes navn på et stykke tre som tilpasses og limes ned i hullet, eller aller helst åpningen som du har laget rundt det opprinnelige hullet. Velg treet med omhu. Uansett om du skal male gulvet etterpå, eller om det skal være som før, bør du velge en repara-sjonsbit av samme tresort som det eksisterende gulvet. Da kan du 1 være sikker på at kloss og gulv hele tiden jobber sammen under forskjellige temperaturer og svingninger i luftfuktighet. Skal gulvet stå ubehandlet, bør du sørge for å velge tre som ligner i farge og åretegning - og snu årene samme vei som på reparasjonsstedet. Da får du en så å si usynlig reparasjon som holder lenge.
Stem hele veien rundt med et stemjern. Snu den flate siden utover, slik at kanten blir loddrett.
Tegn først opp etter lusen.
Lusen skal være halvparten så tykk som gulvet. Så her må du stemme et 15 mm dypt hull i de 30 mm tykke gulvbordene.
Tegn først opp etter lusen. Stem hele veien rundt med et stemjern. Snu den flate siden utover, slik at kanten blir loddrett. Lusen skal være halvparten så tykk som gulvet. Så her må du stemme et 15 mm dypt hull i de 30 mm tykke gulvbordene.
Bland ditt eget tre
Kjemisk tre er en tokomponent plastikkmasse som blandes umiddelbart før bruk. Den herder på cirka 10 minutter, litt avhengig av hvor varmt det er i rommet. Kjemisk tre kan bearbeides som ekte tre. Etter herdingen er reparasjonen til å sage, slipe og stemme ut i. Det kjemiske treet kan males - men det kan IKKE beises.
6. Utsparkling i profil
Profilerte dørinnfatninger, gulvlister og annet som ikke er helt jevnt, kan også sparkles ut. Du må først bare lage deg en sparkel som passer til profilen som skal sparkles.
Har du fjernet et beslag, eller var flyttekarene litt 6 for raske med å få ut flygelet, så kan du forholdsvis enkelt utbedre skadene selv. Ha kjemisk tre i hullene, glatt med en sparkel som du selv har tilpasset, slip og mal. Dermed er profilen reparert.
Konturmålet består av en skinne med masse stålstifter på tvers. Stiftene kan dyttes fram og tilbake. Målet holdes inn mot profilen, og stiftene skyves frem (slik det vises på det store bildet).
7. Tegn bort ripene
Noen riper er ikke dype nok til å kunne holde på skjellakk eller kjemisk tre. Disse kan du som regel klare å reparere kun med hjelp av en tusj. Det finnes spesialpenner med ulike trefarger, men også barnas brune tusjer kan være gode nok. Tusjen fyller ikke ut ripen, den utjevner bare fargeforskjellen og trenger godt inn i treet. Derfor må du fylle opp ripen med en pensel med lakk. Gjør 7 dette flere ganger, og la det tørke. Til slutt sliper du med veldig fint slipepapir. Dermed kan ingen gjette hvor ripen har vært.