Slik sliper du perfektpå vanskelige steder

Med enkle hjelpemidler og slipepapir av god kvalitet kan du slipe tre enkelt og raskt. Resultatet blir utmerket – ofte bedre enn med slipemaskiner.

Hvis du også synes at håndsliping av tre er hardt arbeide, så kan disse fem tipsene være til god hjelp.
Med noen enkle hjelpemidler kan du komme til med slipepapiret på vanskeligste stedene. Dermed slipper du også støyen og støvet fra elektriske slipemaskiner.

1. Dra slipepapiret rundt

Slipepapiret kan trekkes frem og tilbake over runde emner, omtrent som når man frotterer ryggen med et håndkle.
Det er enkelt og raskt, og du sliper jevnt og bevarer rundingen. Men når du sliper på tvers av treets åreretninger, bør du avsluttte med å finslipe på langs.

2. Få slipepapiret helt inn i hjørnene

Skal du slipe bunnen av en skuff, er det enkleste å lage en slipekloss med et skrått snitt på cirka 30 grader. Brett en bit slipepapir rundt klossen og den skrå kanten, så kommer du til helt inne i hjørnene uten å få fingrene i klem.

3. Slip med fastspent slipepapir

Når du skal slipe små trebiter, er det enkleste faktisk å la papiret ligge og i stede bevege gjenstanden. For å få hold på papiret kan du legge det rundt et brett og feste det med klemmer.

4. Inn i hullene med med slipepapir

Borede hull er sjelden særlig glatte, så ta deg tid til å slipe dem rene. I din lokale byggvarebutikk får du kjøpt sylindriske sliperondeller som plasseres på en bormaskin. Men du kan også ta litt slipepapir rundt en rundstokk som passer til hullet. Det fungerer fint som slipekloss.

5. Forsterk slipepapiret med teip

Har du falt for fristelsen til å kjøpe en rull med billig, dårlig slipepapir som ødelegges etter noen runder over emnet? Du behøver ikke kaste rullen, men i stedet redde feilkjøpet ved å forsterke baksiden av papiret med teip.

BYGGEVEJLEDNING: Kjekk holder til rullene

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer